Фаленопсис (Phalaenopsis)
-
Фаленопсисите ни преди: https://old.cvetar.org/viewtopicf821.html?f=47&t=15250
Едновременно с появата на новия форум при мен цъфна за пръв път тази разкошотия - phalaenopsis deliciosa (kingidium deliciosum)
-
И щерка ѝ phalaenopsis Sumascript, която цъфна с едно ситно цветче, забутано в листата
В момента чакам да отвори пъпки phal buyssoniana от Кика
-
Дани,deliciosa-та я виждам и е прекрасна.
Но за съжаление,другите снимки не ги виждам...
-
@Arimobul , виждат ли се сега? Благодаря за делициозата, като се отвори и бях стъписана от това колко е деликатна и нежна!
-
Привет на компанията!
Поздравления за цъфналите красоти на Дани!:-)Мисля си, че ще бъде добре да продължим традицията отпреди,
за разделяне на фаленопсисите по видове (за всеки вид ще е полезно да се направи
отделна тема), и отделна за хибридните.
-
Привет банда !
Ето , като за начало един от моите прекрасни хибриди ,
от най ново поколение , създаден от онези "с дръпнатите очички"
редактирано:
Phalaenopsis Zheng Min Tyrannosaurus x Chienlung Mosaics
-
И от мен две актуални, Liodoro и Phal parishii.
-
Разкошни са ви фалчетата
@titicaca няма ли да станат множко темите за видови фаленопсиси? Само аз имам десетина вида.... Но от друга страна ще бъде интересно да се напише по нещо за всеки вид.
-
@danny Ако вземем пример от руските, англоезичните и прочее чужди форуми, там са разделени по видове. Много по-лесно човек намира
нужната информация - според мен. Хибридните биха могли да са в една
обща тема, макар че и там би било добре да се подредят - видови първични, по-сложни, и масови...Просто така си мисля, седя и си мисля;)
-
Започна да става цветно и в новият форум.
-
@titicaca предполагам, че по онези форуми се гледат видови фалчета от доста повече народ. Тук от вид като има по 2-3-5 човека, ще си пишат само те. Не мисли, че съм контра на всякакви промени, просто изхождам от досегашния опит как имаше място, раздели и теми за какво ли не, а накрая всички пишат в 1-2 теми за всичко.
Иначе за да съм по темата, ще покажа какво се отчита скромно и при мен, а като си направим тема/теми за видовите, ще ги отделя там.неизвестен жълт хибрид
неизвестен бял хибрид
Остатъкът от многобройните цветоноси на шилериана
мании флава и неизвестен розовеещ хибрид с леко вариегатни листа. Интересно, че винаги забива надолу цветоноса и не отваря докрай цветовете.
неуморно цъфтящ забравих какъв видов или първичен хибрид, може би да беше чист корну-церви или кръстосан с нещо... ама май чист.
лоша снимка на измъчен пърпъл гем от @didka_bg
тепърва отварящ се тетраспис С1, който този път реши да цъфне дюс бял
-
И на мен ми се струва, че отделна тема за всеки вид фаленопсис няма да е толкова удачно за нашите обеми от постове. Другото е, че фаленопсисите ще "удавят" другите орхидеи. По принцип бихме могли да направим подфоруми за Фаленопсис, Ванда, Дендробиум....примерно и в тях да има теми по видове. Но пък орхидеите цъфтят един-два пъти годишно, активността в тези теми ще е малка. Можем да отделим теми за видови фаленопсиси, за първични хибриди, за по-сложни хибриди и за масови хибриди. И без това повечето фалчета е гледат подобно, с някои изключения.... можем да направим и разделяне по секции, но ми се струва, че по-трудно ще се намира кой фаленопсис къде е. Аз със сигурност не ги помня кой в коя секция беше
Кика, зад шилерианата се вижда едно етикетче... като се появи тема за вандите моля те да споделиш как го гледаш този звяр, че на мен ми се опъва с цъфтежа.
-
@danny Обем ще се натрупа с времето - нали не мислиш, че информацията в стария форум се е появила за една седмица?:) Постепенно всичко ще се нареди, сигурна съм.
-
Добро утро .. хайде отпочвайте да нашарвате темата вече
Всичко е разцъфнало и ароматизирало моята къща
Phal. Corning's Bell
Phal. (Princess Kaiulani x hieroglyphica) x tetraspis
-
Леле, красавци и половина! Ама и какви снимки, напълно ме задоволяват такива едрогабаритни!
-
Хибридите на корнингианата са разкошни... ще ги издебна някой ден да оцветят и моят дом
казваш, че са ароматни?
-
-
Този не знам какъв хибрид е, първичен ли е, не е ли, табелата се е затрила. Обаче пък мирише много пикантно и е разчепил пет цветоноса с по два цвята в пет посоки.
-
На този от горния пост му остана едно непрецъфтяло цветче, но пък цъфнаха други.
Purple Gem
Много сходен по цвят, но не и по цъфтеж купешки безименен хибрид
Doritis pulcherima
И за финал новия цъфтеж на тетраспис с1, този път, за разлика от предния, има и малко червено.
Чакам и една пулхра, както и още един доритисоподобен.
-
Чудни са ти, Кика! Аз чакам един доритис да зарадва и мен