Микс подправки • Тази пролет си купих от... някой хипермаркет беше, 3 саксии с "микс подправки". За двете бях почти сигурна, че са мащерка (според аромата лимонова и не-лимонова), а третото просто ми хареса как мирише. Та да ви покажа снимки и да питам кое какво е, едно- или многогодишни са и дали издържат зимата навън.

  Това е дето ми хареса как мирише. Беше хубава компактна туфа, отрупана с цвят, но като я засадих се разжаби настрани. Тук вече е прецъфтяла.

  alt text

  Това е набедената за не-лимонова мащерка

  alt text

  А тази е лимоновата. Трудно се хвана, почти цялото растение замина, само това стръкче се хвана, но окраската му избледня (бая на сянка е). Явно е по-голям каприз,понеже и миналата година от алпина си взех и също не можа да се хване.

  alt text • Не съм кой знае колко добра на подправките, но това първото ми прилича на чубрица? Иначе в саксия на терасата гледам най-обикновена планинска мащерка вече няколко години и е супер непретенциозна. Пролет и есен я перат дъждове, лятото я забравям и съхне, зимата си стои под снега и няма грижи. Кълцам я безобразно като ми свършат запасите. Но тези по-специални мащерки може би са по-капризни. • На втората снимка северозападно от пъстрата се виждат мизерните леко пъстри стръкове на лимоновата, а вдясно от тях са едни също толкова мизерни тъмно зелени. Тя мащерка с карамфилов аромат и е от естонските семена, презимува успешно вече два пъти. Та да разбирам ли, че и тези новите няма да имат проблем?
  А чубрицата, ако е такова, някаква обикновена или специална е и зимува ли или не? Сори за тъпите въпроси, ама нашенските подправки са ми тъмна индия... • И на мен на подправки все не ми върви, почти всяка година сея някакви и все мрат 🙂 Само мащерката държи, тя е куче. Ако това е чубрица, тя май не зимува при нас. Макар че ако и следващата зима е топла като тази може доста неща да презимуват. • @kikabelata каза в Микс подправки:

  А чубрицата, ако е такова, някаква обикновена или специална е и зимува ли или не? Сори за тъпите въпроси, ама нашенските подправки са ми тъмна индия...

  Кика, ако е балканска чубрица, няма никакви проблеми със зимуване и на много по-студено от тебе. Иска слънце, песъчлива почва.
  Ето повече инфо
  балканска чубрица


Впишете се, за да отговорите
 

1
На линия

429
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG