Флокс (Phlox)
-
Старата тема: https://old.cvetar.org/viewtopic752a-2.html?f=7&t=11547
Сега да не ви разказвам как пък флоксът ме връща към градската ни къща и градската ми баба.
Мм, сланикавият му аромат и ..вкусв летните горещи дни.
Та да си дойдем на думата. Много обичам флокс, паникулата обаче. Доста сортове съм поръчвала, но се затриха всичките. Сестра ми беше взимала от колежки и направиха доста добри туфи. Но тази година нещо се скапаха и никакви ги няма. Особено белият. Стеблата им започнаха да вехнат и като че ли от основата идваше. За този иде реч. Снимката е от старата тема, не помня коя година.
А този започна да цъфти от две години. Не помня откъде се е появил. На сянка е, но не смея да го местя, да не му видя сметката.
Много ще се радвам ако покажете и вие какви флоксове имате. Тези, които имат разбира се
-
Аз си купих пролетта някакъв флокс от баухаус. Но моят е много нисък, с мънички цветчета. Сега прецъфтя и не съм сигурна дали е цъфне пак този сезон. Беше много чаровен и страхотно миризлив!
-
-
Този е на две години. От някаква поръчка беше.
-
Моите поръчкови не оживяха...
Имам само един стар селски розов, който е безпроблемен. Като цъфне, ще го снимам (говоря за високите паникулати). Ако някой има други бабешки стари сортове, ще съм много радостна на пролет да си разменим от тях.
-
Много са ви красиви!!! Преди години имахме от белия и розовия...Да ама ми трябваше мястото и взех че го отвъдих. Но едно мило форумно другарче ми изпрати от нейния @Primavera
Миналото лято си расна на воля и ей го сега
Първоначално не знаех какъв вид е точно и го сложих където имаше свободно място. Сега се чудя дали изобщо да го местя.
-
Страхотен! Аз пък имах едни засукани хибриди, които след 2 години просто изчезнаха. Ще си търся обикновени, те поне не са еднодневки.
-
Полиии,честит ти първи цвят!
Много хубаво ти е разцъфнал,ако не ти пречи,според мен не го мести.Моите съм ги насадила до ограда,за да не ми пречат на други цветя,а и по-лесно ги привързвам,като израснат
Много да ти цъфти и да се разпространи занапред!
-
Малко и от мен
-
Чудни! Много я обичам тази китка.
-
Първенецът при мен
-
Много любими. Имах бял с цикламено око. Няколко и големи туфи. Но с годините се загуби. Боледуваше.
-
Забелязала съм,че новите сортове са по-неустойчиви.Този на снимката е нов/от 2 год./,като цвят ми допада това люляково,но не се разпространява.Старите/високи/ сортове са друга работа-те си цъфтят безпроблемно и правят компактни туфи,затова наблягам повече на тях.Все още не са нацъфтяли така обилно,за да ги снимам.
-
Много е нежен, Наталче,
️
Твоя подарък пак ме радва с цвят
-
@Primavera , точно високите, стари харесвам. Не, че новите ,високи не харесвам, де. Преди години си бях поръчвала, но се затриха до един. Този ме съмнява, че е от тях. Или пък самозасял се. Не знам.
В общи линии боледуват при мен. Маносват се, в различните години в различна степен. Изресяват, върховете им ставата с тънки, иглести листа и чао.
А миналата година си поръчах тези двата, ниски за по-предна линия.
-
-
@Primavera Много, много красиви! Особено първият с това нежно розово око.
-
Аз имам един бабучештки висок флокс, придобит заедно с къщата преди много години. Цъфти над месец в края на юли и през август. Изобщо не боледува, ако е влажен въздуха вечер, ароматът му е невероятен.
Купувала съм семена, за да имам други цветове, не поникнаха. Взимала съм инвитро бебета от стари поръчки - загинаха...
Май единствения ни шанс за високи флоксове е да имаме запазени в градините различни разцватки и напролет да разменяме корени.
-
@Delphinium , какъв цвят е твоят?
-
@delfin Малинче розов, не ярък. Май вече не мога да го снимам за съжаление, защото сигурно ще е прецъфтял.