Маковете - коприненият блясък на Ориента (Papaver) • Старта тема: https://old.cvetar.org/viewtopic20b9.html?f=7&t=9537
  Миналата година съфорумка ми изпрати семенца на едногодишен мак. Говорихме за розов. Ето какво цъфна ☺
  alt text
  От Томпсън и Морган си бях поръчала бял с лилаво-розова среда. С нетърпение го чаках, но нищо не изникна. Всъщност две, но не съм сигурна дали е поръчковия или от съфорумката. Има пъпки и цъфти, но така и не случих отворен цвят като си ходим на село.
  Имам и многогодишен Papaver orientale . От миналта година два. Единият изгни и умря. Другият е цъфтял, но естествено пак не съм го случила. Като го гледам сега на нищо не прилича. С почернели болнави листа. Тази пролет си поръчах друг, но и той няма хубав вид. Жив е. Ще видим догодина. • Делфинче, и аз имам като мака на снимката ти (Papaver Somniferum). У съседката се въдеше един такъв, кичест, лилав. Хвръкнали семенца у нас, и ето и аз се сдобих с такова екзотично чудо със сиво- зелени листа. Обаче моите бяха простоцветни. Оставих мака да върже и да пръсне семенца с надеждата поне част от новите макове да са кичести, но уви- пак всички простоцветни. Явно се получава разпад на този белег А как привличат белокрилкииии, цели облаци излитат щом приближиш. Изкорених всички макове заради белокрилките и еднодневните им цветове. А сега гледам у комшийката- червен, кичест...
  P. Orientale за мен е много по- стойностен. Компактен, с красиви нарязани тъмно- зелени листа, траен цвят, многогодишен.
  След цъфтежа изпада в покой, и постепенно надземните части изсъхват. Затова е и толерантен към сушата.
  Моят е Perry's white
  alt text

  alt text
  Поръчах и още един, от Бг вносител, но тази година не цъфтя. Очаквам да е Patty's plum
  alt text
  Снимката е от нета. • Миналата година откопах от моя мак на една дружка и за малко да го загубя. Тука съм го снимала като фон на ирисите. Дано се съвземе и догодина ирисите да са му фон.
  alt text • Pyracantha, точно Perry's white ми загина. А много са красиви беличките.
  Ето го макчето от ТиМ. Наистина докато мигнеш и прецъфтели. Трябва да има порядъчно количество, за да се забележат.
  Сутринта го снимах на вятър и малко е размазан.
  alt text

  alt text
  След няколко часа беше останал само по семенна кутия 😁 • Много е нежен... Ние тази година ще поръчваме ли семки 🙂 • Цъфна и друго макче от непоръчковите. Този път пепел от рози. Започват да ми харесват 😁
  alt text

  Мислех да ги разкарам, но реших да ги оставя да се самозасеят. Само не знам като прекопавам с права лопата дали ще успеят да никнат напролет.
  alt text

  alt text • Страхотна комбинация се е получила с метличините! • Който е измислил името на темата, много точно го е казал - коприненият блясък на ориента. Копринени венчелисти, които потрепват и при най-лекия полъх на вятъра.
  Papaver orientale Coral Reef
  alt text

  Кадифени тъмни тичинки и изрисувана семенна кутия.
  alt text

  alt text
  И сега практичната част 😀 . От грешките си стигнах да извода, че му трябва слънце, проветривост и почва без излишък на влага. След като белият ми се спомина, между китки, които го засенчват и бавно съхнеща почва, на кантар беше и другият. Предния ден го изместих.
  Coral Reef е на слънчево място и не го заглушават други китки. Миналата година, когато го получих беше малко хилав. Но тази пролет израсна тлъсто и стабилно растение. Чак не се надявах. • Прекрасен е! Колко пъти сях семена от него и нищо. А темата я беше пуснала нел. • Ето и моите два ориенталци:
  Patty's plum
  IMG-7290.jpg

  Perry's white
  IMG-7220.jpg • Чудни цветове! 👌 😻 • Леле, едва намерих темата;)
  Perry's white е пръв
  IMG-1a415a8ff0b2518b4ffdebbce0e53317-V.jpg

  IMG-48ed4fd78cddd8a4d9652fb97655bad0-V.jpg

  А тук се приготвя за сън:
  IMG_9281.jpg • Много е красив! Нежен и прекрасен! • На ориенталеца не можах да се порадвам. Беше прецъфтял между две ходения на село. На всичкото отгоре имаше и чернеещи пъпки и пожълтели листа. Дали водата му идва повече в даден момент?
  Тези са от семена
  alt text

  alt text
  При есенна сеитба се развиват по-рано и цъфтят по-рано. • Много са нежни, делфинче! • Много красиви! И цветът....❤
  И при мен всяка година растат семеначета P.Somniferum. Явно вятърът ги носи от съседните градини( джунгли). Най- старателно оскубвам всичко, защото въдят белокрилка, нещо страшно е.
  А моят ориенталец Patty's plum тази година изобщо не цъфна. Имаше и жълти листа. А и сега тия дъждове дано не го съсипят и да изгние. • Моят беше почернял още преди дъждовете. Беше сухо и съм поливала.
  А другите нямат белокрилка, но почерняват от въшки. На колонии са по долната част на листата.


Впишете се, за да отговорите
 

0
На линия

428
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG