Сайтовете ще прекратят дейността си на 24 септември 2022

Черни точки и избледняване? • Снимах лист на роза, но същото го имам и по други растения, които са на двора (плумерия, напр.). Появиха се още пролетта. Листът отгоре изглежда като поразен от акари, избледнял на петънца, но отдолу няма паяжинки и избеляване, а тези черни точици, които с пръст се размазват. Какво е и до колко е опасно/фатално за растенията, защото предпочитам да не пръскам.

  alt text

  alt text • Кика, тези точки отдолу приличат на ръжда:
  https://www.gardenersworld.com/how-to/solve-problems/rust/
  Не претендирам, че съм специалист, но щом не искаш да пръскаш, спазваш основните санитарни правила- отстраняваш болни листа/ клонки; дезинфектираш инструментите в 70% р-р на спирт, осигуряваш добра циркулация на въздух около розата, събираш падналите и изрязани листа/ клонки и изгаряш; наблюдаваш растението.
  Успех. • Наистина прилича, мерси. Ще оскубя листата, то и на доста от клематисните има също. Чудя се тях дали направо да не ги резна ниско... всичките ми растения са под асма, а тя е доста гъста тази година. От дъждовете циментът под нея до вчера още се виждаше влажен. Явно намалената циркулация на въздух (тя е направо като плътен чадър), и влажността са докарали бум на гъбите. А може и да помоля като пръскат асмата с разни коктейли, да пръстат и китките.


Впишете се, за да отговорите
 

0
На линия

447
Потребители

332
Теми

7.5k
Публ.

CVETAR.ORG