Смокиня (Ficus carica) • Искам да попитам за това много любимо дърво, каква е истината все пак? За осите, дето го опрашват знам, учила съм ги. Обаче, едно- или двудомни са - има ли мъжки и женски растения, има ли двуполови, еднополови цветове/плодове, тотално се оплетох!
  В двора на майка има три смокини. Едната връзва пролетта едновременно с растежа на листата. После плодовете опадват без да узреят, още малки. Тази година сефте масово не паднаха и пораснаха, но са дунапренени и не стават за ядене. Подразбрах, че това са мъжки плодове, използваеми само за сладко от зелени смокини. Другите две смокини връзват само лятото и са си нормални, за ядене. До тук е ясно. Обаче! В двора, където живея аз, а и в един съседски, има смокини, които пролетта връзват, после тези първите смокинчета опадват и на тяхно място се появяват следващите, които вече си узряват нормално, късно лято/есен. Аз за тях мислех, че първата вълна са мъжките смокини, а втората женски. Случва се по някоя смокиня от пролетните да не падне и да узрее - съвсем нормална си е и става за ядене. На снимката е една точно такава, днес откъсната, много беше вкусна. Та някой може ли да ми разясни понаучному и достоверно, че какво ли не четох и чух.

  alt text

  alt text • @kikabelata Нищо не разбирам от смокини, освен, че са ужасно вкусни!!!!!
  Ние имаме смокиня само за листа, защото всяка зима мръзне до корен и изкарва само леторасли. • @kikabelata 🙂 Да внеса малко шум .. Много научно ми звучи.. https://iskamdaznam.com/tajniyat-zhivot-na-smokinite-ili-kak-yadem-smokini-s-osi/

  Колко е вярно ...не знам, но се усеща липса на аграрни специалисти във форума. Някакви предложения? • Както казах, това за осите даже сме го учили, та го знам. Тази оса има ограничено местообитание и за това на много места може да виреят смокини, но без да се опрашват. В цялата статия има едно изречение по моя въпрос, но и то не ми дава достатъчна яснота. Но мерси за линка 🙂 • Нещо по темата:
  http://forum.palmi.bg/viewtopic.php?f=14&t=712

  Не е всеобхващащо,но върши работа! • И това:
  http://www2.palomar.edu/users/warmstrong/pljun99b.htm
  Някои сортове "мъжки: смокини имат есенна ядлива реколта-"Корделия","шави Легви" и др.Един комшия има такъв самораслек дори!! • А, ей тук вече е по-добре обяснено, мерси. Да обобщя какво разбрах:

  1. Има мъжки и женски дървета. На мъжките дървета се раждат само мъжки смокини, в които има и мъжки, и женски цветове. Рядко, но има и ядливи от тях. Имат по три реколти (това обаче не съм го виждала на нашето мъжко дърво, до сега е имало само една вълна пролетно време и обикновено до сега са опадали, тази година е изключение, че пораснаха големи и са още на дървото).
  2. На женските дървета има само женски смокини, в които има само женски цветове. Те имат по две реколти (т.е. това от снимката по-горе, както и тези, които съм виждала на комшийската смокиня), трябва да е продукт на първата реколта, а в момента нарастват множество от главната втора реколта.
   По не знам каква причина от първата реколта женски смокини почти всичко пада на земята, много малко узряват като тази, има общо само 4-5 такива останали. А пък другите две смокини при майка ми имат само главната реколта, дали защото още са малки - не знам. Между другото, в нейния двор и трите смокини (2 женски и 1 мъжка, в трите ъгъла на двора), са саморасляци. А при мен май са садени, 3 различни сорта с еднаква големина са на едно място.
   Да разбирам, че е добре да се запази мъжкото дърво за по-добра реколта от ядливите, така ли?


 • @kikabelata
  Явно чукча не читател...И така- има 2 вида женски цветчета-с късо стълбче на плодника и с дълго стълбче!!Късостъблестите се срещат в мъжките сиконии(както е правилно да се нарича затвореното съцветие/съплодие на смокинята!!
  Мъжките(тичинковите )цветчета се намират на входа на сиконията("оченце",остиола).Тях ги има и при двата типа смокини-"мъжки " и "женски".
  Както е написано в американския линк-Ф.Карика е гинодвудомно растение-тоест различните типове женски цветове се срещат на различни растения
  Ядливите сиконии са със дългостъблести цветчете,а тези със късостъблести са мъжки и са дом на осата -опрашител-бластофагата(Всеки фикус си има своя специфична опрашваща оса).Прочее при бластофагите има изразен полов диморфизъм-женските са черни с крила и фъркат навсекъде а мъжките -дребни и кафеви заплождат и стоят само в "мъжките" сиконии...

  "Женските" смокини имат общо взето 2 реколти(изключая една група сортове само със една късна лятна-т.нар .сортове от групта Смирна,които искат задължително опрашване от осичка)Повечето други сортове по нашенско са със първа партенокарпна и втора от осичка опрашване реколта...

  Тегаво се получи ,но секса в род Фикус е един от най завъртяните в природата... • Мда някъде по трасето съм пропуснала, че и в женските смокини има мъжки цветове. Добре, а възможно ли е първата реколта да липсва поради младост на растенията? Едното поникна преди 3 лета пред очите ми и едва миналата година имаше повече от 2-3 смокинки, а като гледам другото е на не повече от 5-6 години. • Какво ще поникне от семка-само Господ знае!!Иначе първата реколта е много зависима от зимата/пролетта-при по меки я има,при по тегави-почти не!!(Говорим за сортове с доказана първа реколта разбира се).При нас започна да зазрява главната реколта на някой сортоформи на Мичуринската,отличаващи се със много слаб растеж... • Много хубава тема се е получило!!!! След облагодаряване на градината...две смкини си отидоха, даваха плод, различни бяха. Сега имаме 1 подарена, със шарени , раирани плодове и саморасла- предполагам от корен на една от предишните! Тази самораслата е на поне 5 години- плод не съм видяла. Подарената имаше в началото на дръжките на листата плодчета...., но опадаха. Всеки сезон си мисля със надежда, някоя да почне най после да плододава! Иначе наблизо в пущинака има мъжка и женска смокини. Както е писано ...едната плодовете узряват, другите само зелени и капят. • Ето една дисекция на Бребата (първата реколта) по нашенско:

  alt text

  alt text

  alt text

  alt text

  alt text

  А ето и зазряващата втора реколта по най ранните сортове:

  alt text • Бобсън, завист.., за плододаващите смокини. Вкусни изглеждат! Никога не съм предполагала за таз важна особеност при смокините! Чувала съм за мъжки-женски, но че има много условности за плододаване! Тези дето ги продават, знаят ли коя мъжка, коя женска? Мисля си за моите ..., Може ли да ги разбера какви са? Имат 5 години. • Бобсъне! Поздравления за хубавите плодове!
  Нашите кайсии се напукаха от дъждовете и изпадаха още зелени.


Впишете се, за да отговорите
 

0
На линия

428
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG