Амарилис, Хипеаструм (Amaryllis sp., Hippeastrum sp.)
-
Старата тема - https://old.cvetar.org/viewtopic84fe.html?f=93&t=15245
Тази пролет цъфнаха и двата ми хипеаструма. Червеният ми е подарък от Румцайс - благодаря! Разкошни са
-
Дани, прекрасни са!
-
Аз не виждам снимката на dany.
-
И аз не я виждам.
-
Смених я, сега вижда ли се?
А червения се оказа и ароматен!
-
Da, сега се вижда. Достолепни растения с царствена осанка!
-
Дани,поздравления и от мен,приказни са!
-
С голямо закъснение,след доста ангажименти успях да си кача снимките от пролетния цъфтеж на Амарилисите.
Както се казва :по-добре късно,отколкото никога....
-
Чудни!!!!
-
Много красиви! Белият е страхотен!
-
Благодаря ви,момичета!
-
Разкошни са, този розовият е убиец!
-
Всички са хубави, но последните два са ми най по сърце.
-
"Exotic star"ме зарадва с втори цъфтеж за тази година и то по никое време.
-
Чудесен е! Много красив сорт.
Аз успях да запазя само осем сорта от толкова много, които имах. Не знам черна котка ли ми мина път, но последните години дадох много назад с хипеаструмите. Преди това бяха едни от най-безпроблемните растения за мен. И най-хубавото е, че зимата не трябва да им се търси място
-
Привет! Отдавна не се бях появявала тук, но обещавам, че ще се поправя! Днес си купих амарилис във восък. Някой знае ли как да процедирам от тук нататък?
-
Как се изкушавам и аз да си взема като ги видя, но се удържам
Дълъг ли е цветоносът? Аз ако съм, ще отстраня восъка. За по-лесно дори с най-горната люспа на луковицата. Нищо няма да и стане.
Дъното и то ли е с восък? Ако не е - добре, ако има - отстрани го лекичко с нережещата част на ножа например. Или такъв със заоблен връх (за пържоли)
После засаждаш според правилата (луковица наполовина, поливане след лист).
Ако е дълъг цветоносът, му бодни и една пръчка за опора, защото ще се гъта от саксията
И да се поправиш
-
Това е също е един от неуспешните ми опити с тези цветя. Уморила съм една луковица засега, но другите две не щат да цъфтят и това си е. Тази зима си викам ще ви приспя и после ще събуждам... Оставих ги след ноември на тъмно, по-далеко от светлина де и на хладно, без грам поливане. Поглеждам дали са заспали и завехнали листата, на няколко пъти, не. Поглеждам пак тази неделя, само едно листо леко жълтее върха му. Ами сега - починали ли са си, да ги прехвърлям на топло, да ги режа ли тия листаци, какво да ги правя?
-
Продължавай да ги държиш на хладно без поливане.
Като пукне пролет, т.е. когато стане подходящо времето да се изнасят китките навън, изнасяй и тях и ги гледай според правилата.
Ако пък те изненадат с някой цветонос преди това, внасяй в стаята на топло и слънчево място.
Моите не помня кога точно ги внесох (на стълбите), сигурно ноември е било. Едни са с отмрели листа, други и с отмрели, и със зелени.
-
О, благодаря, радвам се, че не се развиват значи толкова ненормално, ще ги чакам, дано ме изненадат приятно.