Амарилис, Хипеаструм (Amaryllis sp., Hippeastrum sp.) • @tania55 каза в Запитване за Амарилис:

  Втора година имам Амарилис, миналата пролет цъфна, тази пролет се показа едно листо което израстна на около 70 см. Височина .Защо не цъфти и какво да направя?

  Здравей, Таня!
  Зависи как го гледаш. Има доста писано за амарилисите (виж "старата тема" в първия пост) и ако имаш време може да поразгледаш.
  Най-кратко цикълът им е такъв. Късна пролет-начало на лятото (условно) цъфтят. След прецъфтяване се гледат на слънце. Поливат се редовно, най-добре в подложката. Торене -редовно с торове с повишено съдържание на калий. Това е, за да се натрупат хранителни вещества в луковицата и да може да заложи "цветна пъпка".
  Началото на есента се разреждат поливките. С понижаването и на температурите, листата би трябвало да започнат да пожълтяват. Ако това не се случи, някои практикуват изрязване на върховете им. Не знам дали наистина действа. Поливките постепенно се преустановяват. Когато температурите станат неблагоприятни за престой навън, да речем 5-6 градуса, амарилисите се внасят на хладно. Моите ги прибирам на стълбището, където изкарват цялата зима. През това време би трябвало всичките им листа да са отмрели напълно. Когато дойде време за цъфтеж (горе-долу по това време), се появява пъпка. Забелязва се удебеленото и връхче между основата на отмрелите вече листа. Тогава ако все още е студено навън, внасяш на слънчево и добре осветено място в стаята. А ако температурите позволяват, изнасяш направо навън, пак на слънчево място. Не поливаш докато не се покаже лист. Да израсне към 2 сантиметра. Честотата и количеството на поливките са съобразени с това, че листата още са малки и няма голямо изпарение. С порастването им се увеличава и поливането и се минава към летния режим на отглеждане.
  Ако това ще те успокои, ще ти кажа, че и моите няма да цъфтят тази година 😁 😁
  Ако искаш, може да ни покажеш снимка на твоя. Ако имаш въпроси, питай. • Цъфтежът тази година,преди градушката:
  alt textalt text
  alt textalt text
  alt textalt text
  alt text
  alt text
  и една обща снимка на всички:
  alt text • Величествени, достолепни красавици)))))))))))))))) Цветовете- нито дълги, нито къси, прекрасни са, Примавера!😇 • Наталче, повече от прекрасни !!!
  Адмирации за великолепните цъфтежи!!! • Благодаря ви,момичета!😘
  Няма да ви ги показвам след градушката как са....😔 • @Primavera ,
  Натали,
  Толкова са красиви и компактни! Моите стават винаги едни дългуни, ама то на терасата кое по- напред... А тази година за пръв път не цъфна нито един от моите. Това лято ще ги мъкна и тях на село.
  Ще се оправят след градушката, не се притеснявай.
  Твоите от коя страна на къщата са? Следобед не бива да ги пече, или...?


Впишете се, за да отговорите
 

1
На линия

351
Потребители

298
Теми

6.0k
Публ.

CVETAR.ORG