Плумерия (Plumeria) • Старата тема - https://old.cvetar.org/viewtopicc9fe.html?f=8&t=12708

  Как са ви плумериите това лято? При мен листа да искаш! На друго не се и надявам, защото вече няма слънце за тях и са на сянка, но пък такива листаци до сега не съм имала, особено на малката.

  alt text

  alt text • Ами и моите като твоите - само на листа☹
  Вики, ториш ли ги? • Амииии.... по принцип не. Откак си купих оня пистолет с резервоарче, почнах да сипвам по малко тор и да поливам наред. Ама концентрация пренебрежимо малка. • Нямам снимка, но на тази от семе, листата й са огромни, всяка зима окапват и после наново.Вече е на 6 години по мои сметки. Другата от резник много се надявах да цъфти, пресадих я в голяма саксия, късно се разлисти, има листа и на трите върха, но акари я нападнаха, че два пъти я пръсках. Лошото е, че не мога да ги държа на открито, прекалено горещо и сухо става за тях на южната тераса и направо ги излапват акарите. Ще чакам към края на лятото, когато слънцето е по-ниско и по-дълго пече до прозореца и ще се надявам на тази, които би трябвало да цъфти. • Ноемврийска красавица!
  Моята любимка, която цъфтя цяло лято.... Израз на любовта с която ми е подарена. 🙂
  alt text
  ![alt text](image url
  alt text • Уау, прекрасна е! И добре разклонена. • Чудна! Ще я покажа на моите да се срамуват, че не цъфтят! • Благодаря ви!
  Кика, ако мога да съм полезна - не съм я пресаждала досега, така ме посъветваха. Имам тор за адениуми и плумерии, но сложих само веднъж и то преди 3-4 месеца. • Аз ги пресадих, защото ги взех в много малки саксии (такова беше тогава схващането във форума), а после гущерката разби мита и посъветва да са в големи. Дръпнаха значително, но така и не са цъфтели. • @kikabelata и моите са марулки... Едната през два три месеца я нападат лятото акари и я пръскам. Огромвни листаци имат и двете. Зимата обикновено са листопадни, защото ги държа в неотопляеми помещения. Що се отнася до саксията, членувам в една група за плумерии,, няма една засадена в малка саксия, всички са среден и голям размер, т.е. не е това причината. Дори и в по-топъл климат има оплаквания, че някои сортове или растения трудно цъфтят. Това, което разбрах е , че там където е хем достатъчно топло, хем влажно се чувстват най-добре, без крайности обаче. Ако има много дъждове, масово се оплакват, че гният, а по време на големите жеги в Америка, правеха заслони, защото растенията буквално изгаряха. • Това от последното изречение не го знаех. Благодаря, че споделяш.
  Моята съм я купувала от палми.бг.преди три години. И е още в тяхната си саксия. Малкаа, но няма мяяясто ☺ . Но този път, пред вас обещавам, живот и здраве напролет да я пресадя. • Здравейте! Имам една малка плумерийка..заспа на есен, окапаха й листата и..така си остана 😢 Не знам какво се обърка...стъблото е твърдо, поливам, на слънце е, обаче няма никаква идея за листа. Дайте идеи, моля! • Щом е без листа не трябва да се прекалява с поливките.
  Снимка може ли? • Понякога малко мудно се будят. Аз изкарах моите преди повече от месец, малко след като вътре им опадаха листата. Тази с последно опадали листа първа се разлисти, а едната тепърва тези дни благоволи да започне, явно е била по-дълбоко заспала. Та наистина полека с поливките и вероятно ще се събуди. • Благодаря за бързите отговори! Прилагам снимки. Като снимах, забелязах едни зелени пъпчици..дали пък няма да излязат листа оттам?! Иначе върхът стои кафяв. Ако видите грешки, казвайте. Поливам като изсъхне почвата, не много обилно.

  IMG-20200624-194809.jpg

  IMG-20200624-195104.jpg

  IMG-20200624-195135.jpg • Върхът има вид на загнил. Меко ли е? За това буди странични пъпки, а не се е разлистила от върха. За това е и по-бавно. Следете дали кафявото ще се увеличи. Редно е може би да се отреже, но там е тънък моментът да се остави да засъхне, за да не продължи гниенето, а аз не знам точно как става.
  Виждам, че имате "навън", ще се чувства по-добре там. • И аз бих срязала. До черната линия. Ако има и най-малки съмнения за гниене - до червената.
  alt text
  Поръсване с фунгицид. Ако нямате - с канела или счукани дървени въглища да засушат отреза.
  Задължително навън. Поливане след изсъхване на почвата. Бъркате с пръст в почвата и ако и надолу е сухо, тогава. • Твърд е върхът, не е загнило според мен, по-скоро писа го беше съборила и се начупиха листата по върха и образува тази кора. Сега я поизчоплих, ето как изглежда:
  IMG-20200626-120859.jpg
  Иначе ще пробвам да я изкарам на слънце. Притеснявах се, че е прекалено горещо, затова стои зад прозореца. Изложението е южно.


Впишете се, за да отговорите
 

0
На линия

428
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG