Самардала
-
Да се похваля!
Преди два дни установих, че самардалата ми в субполярната ми градина не само се е самозасяла, а е и цъфнала! При това на поне 10 метра от майчините растения.
Това е доказателство, че това красиво цвете и любима на много подправка може да се отглежда и размножава в цяла България, дори и на места с различни условия от естествения й ареал.
Градината ми е на сръбската граница, на 850 м, с много суров климат. Но самардалата явно се чувства добре.
-
Много нежна!
-
Само съм чувала за тази подправка. Сподели подробности за растението, как се размножава(семена?), кои части от него се използват, за какво?
-
@danny
Размножава се със семена или луковички (все пак е вид лук).
За подправка се използват листата преди цъфтеж. Смилат се със сол и се сушат.
Подправката се използва само в прясно състояние, без топлинна обработка. По мои впечатления човек или се влюбва в нея, или изобщо не я възприема.
Използва се с картофи, домати, краставици, месо, сирене, яйца и какво ли още не.