Други зеленчуци • Тази година 4 пъти пробвах разсад за марули - нищо не се получи. Нямаше да пиша, обаче разбрах преди броени дни, че съседката правила 3 опита и така разбрах - повредата не е при мен. Последния път, сега в оранжерията, поникна детелина....... Срамота, какви боклуци ни предлагат. • Аз още имам семена от английските и естонските, български последно сях пролетта едни айсберги, но опаковката беше от поне 3 г. Та нямам наблюдения от сега предлаганите по нашите пазари, но пък да попитам - сега ли се сеят в оранжерия, за да има ранна пролет? Че все изтървам момента... • @kikabelata Аз не съм сигурна, мисля рано е!? Моите ги мисля към коледа, за пръв път засаждам в оранжерия. • Момичета не е рано за засаждане на разсад на марули/салати на открито и в парници.Ако не сте успели да си направите вече разсад може да си купите готов/по пазарите бабите предлагат/.Семената се засаждат септември месец,а разсаждането става сега до първи студове.
  Кика,ако нямаш готов разсад и си вземеш ,то засаден сега в парника ще имаш пролетта големи вече марули.Ако есента е топла и до нова година стават в парник.Сега се засажда и зимният чесън и за зелен лук,който иска за ранна консумация. • Ясно, значи пак изтървах влака. Ще търся разсад, мерси. • Благодаря , все забравям кое, кога се сее, марулки си купих готови от пазара. • В стария форум емо беше пуснал една много полезна табличка по въпроса, ама върви я търси, а и сигурно е била качена в галерията и вече я няма. Някой ако си я е свалил, може да я пусне. • alt text
  Зеленчукът тази година май ще е само зелен 😉
  Моята вина е, че много нагъсто насадих всичко. Отделно, че мъжът ми пръска с Атонин, полива с мая, плюс многого оборски тор и сега имаме градина, предимно от листа и цветове. Чакам септември, за да видим нещо узряло. • @пери каза в Други зеленчуци:

  и

  Пери, и домати ли нямаш? При мене започват да зреят ранните сибирски. А другите са с доста наедрели домати, дано са не ги гътнат всичките болести, които ме налазиха. Тази година за пръв път ме нападнаха и вируси (като че ли не са ми достатъчно всичките гъби), и изскубах няколко корена домати 😢. • Из нашия район всичко живо се оплаква, че няма ни зеленчук, ни плод. Масово си изскубаха доматите и краставиците, защото само скъпа вода пият, а растат на зелено, без плод. И у нас е слабо, ама поне на два дни по една салата правим. Обаче всички сортове раждат домати не по-големи от топка за тенис 😞 • Кика, това е странно. Да оскубят домати и краставици по никое време..
  Болни ли са?
  А и твоите миниатюрни домати - от твои или купени семена са? И тори ли ги достатъчно?
  Моите са сериозно гъбясали и болни, но обрах първите ранни доматчета.
  Надявам се при следващото ходене следващата седмица да намеря доста узрели домати. • За пръв път растенията по това време изглеждат идеално, вместо изгорели, просто не раждат. Няма много цвят, а завръзи още по-малко. Дори жълтото крушовидно чери, което и без листа почти, ражда като ненормално, сега няма почти никакви доматчета. Торили сме в началото, с птичи тор. Отделно, че оранжерията преди 2 години е торена обилно с оборски. Половината са от мой разсад от естонски семена, разнообразни, другите са 6 сорта купен разсад от оранжерия. Без изключение всички корени имат малко плод, някои никак. И всичко е дребно. При комшиите ситуацията е подобна и те за това ги вадят. • @kikabelata жегата?
  И при мене няма завръз на новите китки. Но пък и те само се докарваха до дребни домати за туршията... • @Delphinium Домати имам. От парника берем още от юли. В градината също започват да зреят. За имена не ме питай. От 2-3 години сея само два сорта и съм ги кръстила на хората, които са ми дали семената. Тази пролет взех няколко корена готов разсад и съм разочарована. Имаха трипси, после алтенария. Интересно, и за радост, моят разсад не се зарази. • И шушките 😉 взеха да зреят. Поне семето няма да загубя.
  Не им се чудете, че са криви и накъдрени. Такъв им е сорта - селски пипер.
  alt text

  alt text • Пери,по-вкусни от домашно отгледаните чушки няма...Поздравления за добре отгледания пипер!😋 • @Primavera това за домати и липса на завръз ми се оплака позната от централната северна част на страната. Мислех, нещо е объркала със семената, но тя каза и при съседите било същото.


Впишете се, за да отговорите
 

1
На линия

429
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG