Светлината през зимата • Старата тема - https://old.cvetar.org/viewtopicb02d.html?f=29&t=1262

  Пак дойде моментът с доосветяването през зимата и аз се сетих, че последно в стария форум някой от мъжете се похвали с нова светодиодна покупка. Ако някой се сети кой е или той самият да си каже доволен ли е от нея и върши ли работа, ще е чудесно. Защото се залетях да си купя нова пура силвания гро и после се сетих за диодните решения, но ми се иска някой с опит да сподели доволен ли е и за какво да гледам, като избирам. • @kikabelata миналата година се сдобихме с лед плочки и ги сложихме на радиатор (много греят и изгарят без такъв) и да ти кажа доста добре се чувстват растенията. Лед плочката е специално за растеж и свети в лилаво.
  http://mauss.snimka.bg/flowers/led.5140494.38795771
  За повече въпроси моля пиши. • На мен по-скоро ми трябва някакво продълговато решение за това си мисля за лед лента. А това с радиатора малко не ми стана ясно, купували сте отделно и радиатор за охлаждане или...? • @kikabelata
  kika, аз поръчах LED осветител през март тази година и ето какво съм писал за поръчката в стария форум:
  ... дойде за една седмица от Германия и я доставиха направо на посочения от мен адрес, без никакви допълнителни плащания или занимавки с митници. Самите осветителни тела са малки и не са сменяеми. Свързани са всяко през отделен превключвател към трансформатор-токоизправител (включен в доставката). Диодите отговарят на обявеното като бройки и цветове.
  Ето как изглежда едно от тези осветителни тела (по-малкото на снимката) до сменяемо осветително тяло за фасунга E27:
  LED light image

  Както виждаш от снимката - и двете тела имат ребра за охлаждане. Голямото тяло е от моя стара поръчка от преди 2 години и се завива в стандартна фасунга E27. Аз купих от Praktiker лампа с щипка и така го ползвам, но малко е тежко самото тяло и не може да застава под всякакъв ъгъл. И двата осветителя са поръчани от AliExpress. Голямото беше комплект от няколко тела (приличат на големи крушки) и доставката беше от Китай с разправии по митницата, а малкото беше от доставчик със склад в Германия и нямаше абсолютно никакви разправии.
  Малкото тяло е в комплект от 2 такива към един трансформатор, с една щипка и включва следните диоди: 22 червени, 12 сини, 2 бели, 2 UV и 2 IR. Диодите и телата не са предвидени да се сменят от технически неподготвени лица. С комплекта от двете малки тела осветявам едни хибридни вандички и вече втора ще цъфти. С 2 от големите тела осветявам няколко различни орхидеи, но те получават и слънчева светлина и затова не мога да кажа дали без нея ще са достатъчни.
  Ти първо реши каква мощност ти трябва и после разгледай из нашите онлайн магазини, също и в AliExpress, като търси доставчик със склад в Германия или друга страна от ЕС, за да не се разправяш с митници. Когато аз търсих преди месеци, не намерих подходяща LED лента със сини и червени диоди, но с бели имаше доста. Сега не знам какво е положението. • Много ти благодаря за отговора! При мен ситуацията също включва прозорец, при това не от една страна, а от две. Но! Слагам стилажа под ъгъл, все едно "излиза"от ъгъла на стаята под 45° и директният прозорец осветява отпред едната му половина, а вторият прозорец е перпендикулярен на първия, вътрешен, към друга стая с прозорец, та оттам влиза светлина, но по-слаба. Тя осветява същата половина на стилажа, но отзад. И аз искам да пусна по височина осветление за тъмната половина на стилажа, която е забита в ъгъла. Дано стана ясно нещо... А и при нас зимата е доста облачна и мрачна, та и без това си искат доосветяване. • Да, купихме отделно радиатор за охлаждане на плочките. На снимката се вижда лед плочицата в средата и всичко около нея е радиатора. Осветява добре в радиус около метър, аз имам две лампи за двуметровия шкаф. Зимата си трябва доосветяване, защото орхидеите са на западен прозорец и въобще не стига светлина в студените месеци. Доста съм доволна, орхидеите се чувстват супер през зимата. След като ги сложих миналата зима веднага започнаха да растат отново. Сега предстои да се види, но не забелязвам признаци за забавяне на растежа. Също си направих и едни много хубави разсади миналата година под лампите 🙂 • @kikabelata Щом си със стелаж, купи си лед лампи за кухненски плот, те са линейни, ще ги монтираш над всеки рафт. Не е необходимо да са с червени и сини диоди, ти не си с оранжерия да гониш високи добиви, дружно поникване, цъфтеж и смяна на едни растения с нови. Напълно достатъчна е бялата светлина. • Добри идеи са всички, мерси. Ще ровя да видя къде какво се предлага и какво в крайна сметка да си избера.


Впишете се, за да отговорите
 

0
На линия

428
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG