Коледно настроение (за украсата, за трапезата, за коледната магия)
-
Започвахте ли с коледната украса?
Аз вчера украсих. Остава ми само да сложа лампички на терасата. Много обичам като тръгна на работа, сутрин рано по тъмно да гледам светлините по домовете.
А това пано е тематичен подарък от сестра ми. Както тя казва, с ботушите ми, с които бачкам в градината на село
Има си и права лопата, и лейка
-
Аууу, Делфинче, много ви е хубава елхата!!!
И коледната картина с обич и сръчност е направена!
Нищо коледно нямам още из къщи, но децата тактично и периодично ми напомнят, че е време...
-
Картината мноого ми хареса, delfin!
Аз също се настройвам за украса, като смятам да наблегна на светлините и ми се иска жива елха, която да бъде пред дома ни.
-
Делфинче,много красиво си украсила елхичката и играчките са прекрасни!
Картината е тъкмо по твоята част-и ботушки ти трябват и лейка и ....всичко за грижовната градинарка
Аз все още не съм започнала с украсата,правя я по принцип преди Коледа,но започнах със сладките,които традиционно правя през декември.
-
Оо, сладките
. Разказвай какво мислиш да правиш. И снимки задължително
Аз по-късно започвам. Седмица и нещо преди Коледа. Общо взето правя едни и същи. Линцерите задължително и едни като целувки.
-
Да,от сладките линцери задължително.Правя едни обикновени курабийки фигурки/вкъщи са им големи фенове/,жълъдчета/от маслено тесто/,трюфели.Миналата година правих и една канелена сладка къщичка.Идеята беше повече за декорация,а и ми беше интересно да се пробвам.Накрая малко,по малко,незабелязано я изядоха домашните
Може да съм я показвала,но пак ще я сложа... и снимките на някои от сладките.
-
@delfin , при теб както винаги е много стилно и красиво! Мен ме сърби за украса още от ноември, но все някакви други приоритети ми се явяват и не стигам до там. Но утре-вдругиден ще понакича поне гирлянди и лампички.
Последните 2-3 години правя все едни и същи сладки. Едните са много тънки и фини бисквитки подобни на котешко езиче, с бадеми, другите са едни твърди пиперливи топчета (разпльокват се при печене), с много подправки. И от онези целувкоподобни "забравени" също правя, с парченца шоколад и ментова есенция.
-
@kikabelata Пиперливи сладки с много подправки - звучи интересно, рецепта може ли?
-
Ето я рецептата - http://yoli.bg/entry/kruidnoten
Само че аз не ги шоколадирам после, натюр ги оставям.
-
понеже гледам, че линкът нещо не работи, ще пусна цялата рецепта:
Kruidnoten ( Холандски коледни сладки )
Продукти за 70 сладки
140 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. звезден анасон
1/2 ч.л. бял пипер
1/2 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. сол
120 г кафява захар
40 г студено масло
4 с.л. прясно мляко- Всички подправки трябва да са фино смлени.
Приготвяне - В купа смесете и разбъркайте добре брашното заедно с бакпулвера, всички подправки и захарта. Върху него нарежете маслото на кубчета и стрийте всичко с пръсти докато получите фини трохи. Може да направите това и с кухненски робот.
- Към маслените трохи сипете млякото и омесете тесто. Непременно пригответе тестото от предния ден и го оставете в хладилника за да може кафявата захар да се стопи и ароматите да се споят.
- Нарежете тестото на филийки, а от тях оформете фитили. Нарежете фитилите на малки парченца и с длани направете топчета с големината на малък лешник. Подредете топчетата в тава, покрита с хартия за печене.
- Загрейте фурната на 170* и изпечете бисквитките за около 8 - 10 минути. Ако желаете, след като изстинат ги потопете в различни видове шоколад.
- Всички подправки трябва да са фино смлени.
-
Изкушавам се от рецептата на Кика. Аз предни години правих ето тези:
Коледни бисквити Panpepati100 гр. бели стафиди
200 гр. печени бадеми
100 гр. печени лешници
100 гр. орехи
90 гр. натурален шоколад
2 с.л. натурално какао
4 с.л. брашно
300 гр. мед
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. канела
1 ч.л. смлян черен пиперНарязваме на едро ядките и шоколадът и ги смесваме в купа със стафидите. Отгоре поръсваме с брашното, какаото и подправките, и размесваме добре с ръце. Накрая добавяме медът и разбъркваме добре, така че да обхване всички съставки. Изсипваме сместа върху пекарска хартия и оформяме на правоъгълник. Печем в предварително загрята фурна 25 – 30 минути. Първите 5 минути на 190 градуса, а за останалото време - намаляваме на 170 градуса. След като извадим от фурната, нарязваме на правоъгълни бисквити и оставяме да изстине. Готовите бисквити съхраняваме увити в целофан.
които пак са с подправки и може би се доближават на вкус.
-
Много обичам пикантни неща, а и ядки също....
Ще пробвам двете рецепти и ще докладвам за резултата.
-
Реших да направя сладките на Кика. Купих си джинджифил, анасон и всичките бъзикни, които са нужни. Анасонът дадох на майка да ми го смели, защото нямам мелачка. Върна ми го в една салфетка. Докато се шушках в кухнята, все повече ми се набиваше ароматът му и накрая го изтирках на терасата. Не е моята подправка, въпреки че съм яла купени меденки с анасон.
Кика предупреди, че се разливат, но моите станаха буквално люспи.Реших да ги топя в шоколад. Като разтопявах белия, си оставих ръчичките и стана пресечен и твърд. "Намазах" го на половината сладки, а другите украсих с кафяв.
Станаха към 70 бройки, но поради тънкостта им, един човек може да налапа половината за малко време. Е, поне аз бих се справила без проблем
Анасончето е супер за декорация
И несмляно не мирише толкова.
-
Екстра са станали, не им придиряй на вида! А и с шоколади не съм ги пробвала и изглежда още по-изкушаващо. Аз понеже нямам нерви за малки топчета и ги правя малко по-едри, примерно дребен орех, а не лешник, и не стават чак толкова тънки. Но не са и кръгли де. Тя формата няма значение, важното е да хрупкат и да ти избухнат вкусовете в устата, а пиперчето да загрее гърлото след първите 2-3 изядени. Пробллемът с изяждането и при мен го има, за това правя едновременно с тях и някой от другите видове сладки, та да ги редувам и да се задържат повече време.
-
Грамажите "мерих" пропорционално с една чаша
. Явно от това ще да е. Догодина, живот и здраве (и ако се усладят на родата) ще съм по-прецизна.
Пиперчето избухва осезаемо.
Другото хубаво е, че няма миксери и сто наклепани съда, да миеш после два часа.
-
При мен се получиха сладките на Кика, но с блокчетата с ядки на Делфин се провалих... Увлякох се и сложих повече мед, а и един концентриран сироп от мандарини реших, че много ще подхожда. Крайният резултат е изключително вкусен, но трябва да се яде с лъжичка.
Светли празници!
-
На Кика са ти станали много хубави топчета. Аз защо не можах да ги направя
.
Panpepati-те колко време ги пече? Вчера ги направих моите. Понеже сместа е тъмна по начало, не може да се прецени кога са готови. Моите ги изгорих. Мисля че и миналата година ги попрепекох, но не толкова, колкото тази. Стъргах изгорялото от долната страна, хвърча около мен и направих свинщина в кухнята. Сега ще си напиша тук, за да се подсетя догодина, че трябва да се пекат ДЕСЕТ МИНУТИ ПО-МАЛКО от описаното в рецептата.
Ето ги:
Въпреки това, само докато снимах изядох 3-4. На някои от децата обаче, не им харесват.Готова съм и с линцерите.
Много са вкусни. За слепването използвам желе от дренки. Доста е киселичко.
Рецептата е на natalyna:
Тези сладки са получили името си от извесният град Линц в Австрия и са познати по света точно с това име.Продукти:
500г брашно
250г масло (аз слагам комбинация 100г твърд маргарин и 150г масло)
200г пудра захар
3-4 жълтъка(според големината) или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки)
по желание кората на един лимон
за слепване - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен)
пудра захар за поръсванеПриготовление:
Пресявяме на дъска за месене брашното и захарта, правим кладенче и чукваме в него яйцата. Мекото масло режем на филийки и слагаме около яйцата. По желание прибавяме лимонената кора. Омесваме гладко тесто, покриваме добре с домакинско фолио и оставяме да отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място(хладилник).
Ако ви се стори, че тестото е по-сухо (ронливо), пибавете още един жълтък.
Преди печене се разточва кора - 0,5см дебела и се изрязват различни формички - най-добре
е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е пълн, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата. Много внимавайте да не ги прегорите(особенно ако са разточени по-тънко има такава опасност). Пекат се в ненамаслена тава или на хартия, на около 170° до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни.Седмица преди Коледа се слепват със сладко и поръсват с пудра захар.
-
Пекох почти 30 мин., но наистина се запече и се надявах като изстине да се стегне. Другия път...
Знам че при салдкишите е важно да се спазват мерки и подобни, но аз винаги нещо променям. На Кика сладките ги направих със захар мусковадо, но спазих останалите неща. Освен това след прясното мляко тестото стана лепкаво и добавих още брашно.
-
На Панпепатите точно спазвах. Взех си кантарче и всичко мерих. Моето "тесто" става много сбито и лепкаво. Едва го разстилам в тавата (ползвам тази, голямата на фурната, която е) , чак ме заболява ръката.
-
Понеже темата е на Коледна вълна,мисля че тук е мястото да Пожелая на всички Весело посрещане на всички празници,които предстоят!Нека за всеки по едно чудо стане реалност,нали на Коледа стават чудесата и желанията се сбъдват! Не спирайте да мечтаете,да обичате и да вярвате в Доброто!!!!