Коледно настроение (за украсата, за трапезата, за коледната магия)



  • Започвахте ли с коледната украса?
    Аз вчера украсих. Остава ми само да сложа лампички на терасата. Много обичам като тръгна на работа, сутрин рано по тъмно да гледам светлините по домовете.
    alt text

    alt text

    alt text

    А това пано е тематичен подарък от сестра ми. Както тя казва, с ботушите ми, с които бачкам в градината на село ☺
    alt text

    Има си и права лопата, и лейка ☺



  • Аууу, Делфинче, много ви е хубава елхата!!!
    И коледната картина с обич и сръчност е направена!
    Нищо коледно нямам още из къщи, но децата тактично и периодично ми напомнят, че е време...
    ☃ ❄ 🎄



  • Картината мноого ми хареса, delfin!
    Аз също се настройвам за украса, като смятам да наблегна на светлините и ми се иска жива елха, която да бъде пред дома ни.



  • Делфинче,много красиво си украсила елхичката и играчките са прекрасни!🎅
    Картината е тъкмо по твоята част-и ботушки ти трябват и лейка и ....всичко за грижовната градинарка 😘
    Аз все още не съм започнала с украсата,правя я по принцип преди Коледа,но започнах със сладките,които традиционно правя през декември. 🙂



  • Оо, сладките 🍰 . Разказвай какво мислиш да правиш. И снимки задължително ☺
    Аз по-късно започвам. Седмица и нещо преди Коледа. Общо взето правя едни и същи. Линцерите задължително и едни като целувки.



  • Да,от сладките линцери задължително.Правя едни обикновени курабийки фигурки/вкъщи са им големи фенове/,жълъдчета/от маслено тесто/,трюфели.Миналата година правих и една канелена сладка къщичка.Идеята беше повече за декорация,а и ми беше интересно да се пробвам.Накрая малко,по малко,незабелязано я изядоха домашните😊
    Може да съм я показвала,но пак ще я сложа... и снимките на някои от сладките.
    alt text
    alt text
    alt text



  • @delfin , при теб както винаги е много стилно и красиво! Мен ме сърби за украса още от ноември, но все някакви други приоритети ми се явяват и не стигам до там. Но утре-вдругиден ще понакича поне гирлянди и лампички.
    Последните 2-3 години правя все едни и същи сладки. Едните са много тънки и фини бисквитки подобни на котешко езиче, с бадеми, другите са едни твърди пиперливи топчета (разпльокват се при печене), с много подправки. И от онези целувкоподобни "забравени" също правя, с парченца шоколад и ментова есенция.



  • @kikabelata Пиперливи сладки с много подправки - звучи интересно, рецепта може ли?



  • Ето я рецептата - http://yoli.bg/entry/kruidnoten
    Само че аз не ги шоколадирам после, натюр ги оставям.



  • понеже гледам, че линкът нещо не работи, ще пусна цялата рецепта:
    Kruidnoten ( Холандски коледни сладки )
    Продукти за 70 сладки
    140 г брашно
    1/4 ч.л. бакпулвер
    1 ч.л. канела
    1/2 ч.л. звезден анасон
    1/2 ч.л. бял пипер
    1/2 ч.л. джинджифил
    1/4 ч.л. сол
    120 г кафява захар
    40 г студено масло
    4 с.л. прясно мляко

    • Всички подправки трябва да са фино смлени.
      Приготвяне
    • В купа смесете и разбъркайте добре брашното заедно с бакпулвера, всички подправки и захарта. Върху него нарежете маслото на кубчета и стрийте всичко с пръсти докато получите фини трохи. Може да направите това и с кухненски робот.
    • Към маслените трохи сипете млякото и омесете тесто. Непременно пригответе тестото от предния ден и го оставете в хладилника за да може кафявата захар да се стопи и ароматите да се споят.
    • Нарежете тестото на филийки, а от тях оформете фитили. Нарежете фитилите на малки парченца и с длани направете топчета с големината на малък лешник. Подредете топчетата в тава, покрита с хартия за печене.
    • Загрейте фурната на 170* и изпечете бисквитките за около 8 - 10 минути. Ако желаете, след като изстинат ги потопете в различни видове шоколад.


  • Изкушавам се от рецептата на Кика. Аз предни години правих ето тези:
    Коледни бисквити Panpepati

    100 гр. бели стафиди
    200 гр. печени бадеми
    100 гр. печени лешници
    100 гр. орехи
    90 гр. натурален шоколад
    2 с.л. натурално какао
    4 с.л. брашно
    300 гр. мед
    1 ч.л. индийско орехче
    1 ч.л. канела
    1 ч.л. смлян черен пипер

    Нарязваме на едро ядките и шоколадът и ги смесваме в купа със стафидите.
    Отгоре поръсваме с брашното, какаото и подправките, и размесваме добре с ръце.
    Накрая добавяме медът и разбъркваме добре, така че да обхване всички съставки.
    Изсипваме сместа върху пекарска хартия и оформяме на правоъгълник.
    Печем в предварително загрята фурна 25 – 30 минути.
    Първите 5 минути на 190 градуса,  а за останалото време  - намаляваме на 170 градуса.
    След като извадим от фурната, нарязваме на правоъгълни бисквити и оставяме да изстине.
    Готовите бисквити съхраняваме увити в целофан.
    

    които пак са с подправки и може би се доближават на вкус.
    alt text



  • Много обичам пикантни неща, а и ядки също.... 🙂
    Ще пробвам двете рецепти и ще докладвам за резултата.



  • Реших да направя сладките на Кика. Купих си джинджифил, анасон и всичките бъзикни, които са нужни. Анасонът дадох на майка да ми го смели, защото нямам мелачка. Върна ми го в една салфетка. Докато се шушках в кухнята, все повече ми се набиваше ароматът му и накрая го изтирках на терасата. Не е моята подправка, въпреки че съм яла купени меденки с анасон.
    Кика предупреди, че се разливат, но моите станаха буквално люспи ☺ .Реших да ги топя в шоколад. Като разтопявах белия, си оставих ръчичките и стана пресечен и твърд. "Намазах" го на половината сладки, а другите украсих с кафяв.
    alt text
    Станаха към 70 бройки, но поради тънкостта им, един човек може да налапа половината за малко време. Е, поне аз бих се справила без проблем 😁
    Анасончето е супер за декорация 😀
    И несмляно не мирише толкова.



  • Екстра са станали, не им придиряй на вида! А и с шоколади не съм ги пробвала и изглежда още по-изкушаващо. Аз понеже нямам нерви за малки топчета и ги правя малко по-едри, примерно дребен орех, а не лешник, и не стават чак толкова тънки. Но не са и кръгли де. Тя формата няма значение, важното е да хрупкат и да ти избухнат вкусовете в устата, а пиперчето да загрее гърлото след първите 2-3 изядени. Пробллемът с изяждането и при мен го има, за това правя едновременно с тях и някой от другите видове сладки, та да ги редувам и да се задържат повече време.



  • Грамажите "мерих" пропорционално с една чаша ☺ . Явно от това ще да е. Догодина, живот и здраве (и ако се усладят на родата) ще съм по-прецизна.
    Пиперчето избухва осезаемо ☺ .
    Другото хубаво е, че няма миксери и сто наклепани съда, да миеш после два часа 💃.



  • При мен се получиха сладките на Кика, но с блокчетата с ядки на Делфин се провалих... Увлякох се и сложих повече мед, а и един концентриран сироп от мандарини реших, че много ще подхожда. Крайният резултат е изключително вкусен, но трябва да се яде с лъжичка. 😊
    alt text
    alt text
    Светли празници!



  • На Кика са ти станали много хубави топчета. Аз защо не можах да ги направя 😕 .
    Panpepati-те колко време ги пече? Вчера ги направих моите. Понеже сместа е тъмна по начало, не може да се прецени кога са готови. Моите ги изгорих. Мисля че и миналата година ги попрепекох, но не толкова, колкото тази. Стъргах изгорялото от долната страна, хвърча около мен и направих свинщина в кухнята 🙄 . Сега ще си напиша тук, за да се подсетя догодина, че трябва да се пекат ДЕСЕТ МИНУТИ ПО-МАЛКО от описаното в рецептата.
    Ето ги:
    alt text
    Въпреки това, само докато снимах изядох 3-4. На някои от децата обаче, не им харесват.

    Готова съм и с линцерите.
    alt text

    alt text

    Много са вкусни. За слепването използвам желе от дренки. Доста е киселичко.

    Рецептата е на natalyna:
    Тези сладки са получили името си от извесният град Линц в Австрия и са познати по света точно с това име.

    Продукти:
    500г брашно
    250г масло (аз слагам комбинация 100г твърд маргарин и 150г масло)
    200г пудра захар
    3-4 жълтъка(според големината) или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки)
    по желание кората на един лимон
    за слепване - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен)
    пудра захар за поръсване

    Приготовление:
    Пресявяме на дъска за месене брашното и захарта, правим кладенче и чукваме в него яйцата. Мекото масло режем на филийки и слагаме около яйцата. По желание прибавяме лимонената кора. Омесваме гладко тесто, покриваме добре с домакинско фолио и оставяме да отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място(хладилник).
    Ако ви се стори, че тестото е по-сухо (ронливо), пибавете още един жълтък.
    Преди печене се разточва кора - 0,5см дебела и се изрязват различни формички - най-добре
    е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е пълн, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата. Много внимавайте да не ги прегорите(особенно ако са разточени по-тънко има такава опасност). Пекат се в ненамаслена тава или на хартия, на около 170° до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни.

    Седмица преди Коледа се слепват със сладко и поръсват с пудра захар.



  • Пекох почти 30 мин., но наистина се запече и се надявах като изстине да се стегне. Другия път... 🙂
    Знам че при салдкишите е важно да се спазват мерки и подобни, но аз винаги нещо променям. На Кика сладките ги направих със захар мусковадо, но спазих останалите неща. Освен това след прясното мляко тестото стана лепкаво и добавих още брашно.



  • На Панпепатите точно спазвах. Взех си кантарче и всичко мерих. Моето "тесто" става много сбито и лепкаво. Едва го разстилам в тавата (ползвам тази, голямата на фурната, която е) , чак ме заболява ръката.



  • Понеже темата е на Коледна вълна,мисля че тук е мястото да Пожелая на всички Весело посрещане на всички празници,които предстоят!Нека за всеки по едно чудо стане реалност,нали на Коледа стават чудесата и желанията се сбъдват! Не спирайте да мечтаете,да обичате и да вярвате в Доброто!!!!🎅 🎅 🎅


 

0
На линия

238
Потребители

208
Теми

2.7k
Публ.

CVETAR.ORG