Отглеждането на въздушни растения тиландсия)в България ?
-
Здравейте,моля за съвети от хора които са по напреднали в материята.
-
Съвети за какво?
След като вече разбрах кой си, мисля че по-напреднал от теб няма.
-
@kikabelata не е така както казах всичко е важно и всеки има какво да сподели.Най малко водата в България е различна,а и видовете се даржат различно.Да обобщим информацията.Бих помогнал на всеки стига и той да иска да има принос .Ако имаш проблем с твоите tillandsii с удоволствие би обсъдил темата.
-
Моят основен проблем с тях е мързелът. Не ги пулверизирам/къпя достатъчно често и те се мумифицират. Има нещо, което за себе си наричам опустиняване - дълго време не поливам, корените измират, после полея и растението изгние. При въздушните тиландсии не е същото, заради почти пълната липса, а и различна функция, на корените, но крайният резултат е същият.
-
@любител, към момента тук пишат 4-5 човека. Едва ли ще стане дискусията веднага. Ако имаш желание и време, покажи снимки какво отглеждаш, разкажи. Със сигурност ще е полезно. Защото има и само гости. Може някой да се "престраши" да пита, да сподели и ще станат нещата. Или най-малкото тук ще се запази информацията и няма да потъне като в "каналите" на фейса.
Хубавото на нашия форум е, че не си ги мерим, а им се кефим (на китките, де).
Аз не отглеждам тиландсии, но бих се радвала да оплакна окото и да почета.
-
@delfin Не знам дали съм казвал
но си страхотна! Много точни изречения.
@kikabelata @Любител Темата е хубава, но ако само си бърборите, да преместим темата в бърборилника? Темата изглежда интересна, има доста посещения, но ..в нея няма информация.
Заинтересувах се от темата, в нет-а има няколко БГ сайта, публикували информация за тиландсия... намирам общ изказ в един два..в коментари, изказ, дори и правописни грешки
Много ми се иска, да има нова информация... ако не можем да я осигурим, по начина, учтиво подсказан от @delfin.. ..ммм.... ще трябва да я затворя.
Най-малкото.. може да се прочете това и да се направи нова, по-добра статия за въздушните растения:
това: https://www.airplantcity.com/pages/air-plant-care
това: https://www.gardeners.com/how-to/air-plants/8915.html
това: https://www.easytogrowbulbs.com/blogs/plant-care/tillandsia-how-to-care-for-air-plants
Предполагам @Любител е запознат с тях, но ако иска да се получи стойностна страница, трябва да се потруди, да обмени информация и вероятно ще има заинтересовани да споделят своя опит или интереси.
-
Чак пък да я триеш
. Тепърва ще я пълним с информация. Няма как да стане отведнъж.
-
@kikabelata Доста от Тилландсиите ми съм ги пробвал до месец без киснене и с минимално пулвелизиране в есенният период.Лично моят опит е че ще убиеш тиландсия по лесно от преполиване отколкото от суша.
-
-
@любител каза в Отглеждането на въздушни растения тиландсия)в България ?:
@cvetar http://www.ecoterrazas.com/blog/guia-para-el-cuidado-de-tus-tillandsias-o-plantas-de-aire/
Ще кача статиите които са написани най разбираемо и адекватно които съм преглеждал .Но всички те са ориентировъчни и немогат на сто процента да са абсолютно реални за България.
-
Читайте подробнее на: https://flowersadvice.ru/komnatnye-rasteniya/dekorativnolistnye/tillandsii-atmosfernaya-usneevidnaya.html
-
@cvetar http://www.ecoterrazas.com/blog/guia-para-el-cuidado-de-tus-tillandsias-o-plantas-de-aire/
Ще кача статиите които са написани най разбираемо и адекватно които съм преглеждал .Но всички те са ориентировъчни и немогат на сто процента да са абсолютно реални за България.
-
@delfin каза в Отглеждането на въздушни растения тиландсия)в България ?:
@любител, към момента тук пишат 4-5 човека. Едва ли ще стане дискусията веднага. Ако имаш желание и време, покажи снимки какво отглеждаш, разкажи. Със сигурност ще е полезно. Защото има и само гости. Може някой да се "престраши" да пита, да сподели и ще станат нещата. Или най-малкото тук ще се запази информацията и няма да потъне като в "каналите" на фейса.
Аз не отглеждам тиландсии, но бих се радвала да оплакна окото и да почета.
-
Аз не отглеждам тиландсии, но бих се радвала да оплакна окото и да почета.Повече бих споделял и коментирал в групата , защото там съм блокирал търгашите които крадат информация .Лъжат клиентите с некомпетентноста си и опурочават имиджът на някои хора от форума са наясно за какво говоря.
-
Аз не отглеждам тиландсии, но бих се радвала да оплакна окото и да почета.Повече бих споделял и коментирал в групата , защото там съм блокирал търгашите които крадат информация .Лъжат клиентите с некомпетентноста си и опурочават имиджът на растенията. Някои хора от форума са наясно за какво говоря.
-
@kikabelata Доста от Тилландсиите ми съм ги пробвал до месец без киснене и с минимално пулвелизиране в есенният период.Лично моят опит е че ще убиеш тиландсия по лесно от преполиване отколкото от суша.
А как ти звучи цяла зима с 1, в най-добрия случай 2, пръскания или направо пък поливания (понеже често ми живеят въздушните тиландсии върху корите на орхидеите и като поливам тях, намазва и тиландсията). Ей тогава ги губя най-често. Ама тя загубата се разбира чак напролет, като ги изнеса навън. То същото важи и за самите орхидеи де
-
@kikabelata Загниват явно,ако се съмняваш в някоя дръпли лекичко някое листо от центъра на растението.Отскубне ли се веднага значи е заминала,загнилите листа се късат при най лек опън.
-
@любител ако е в началото на загниване, засушаваш и чакаш на пролет крайният резултат.
-
Не мога да се похваля с големи успехи, но все пак имам една оцеляла три години и три от две години. Имала съм само една изгнила, останалите по-скоро съм ги пресушавала лятото.
Какво означава, че са върху корите на орхите. Стоят изправени, но ги допират ?Ако е така, става ясно защо загниват. Едно правило, което съм усвоила е, че като ги полееш или накиснеш, до вечерта трябва да са почти изсъхнали, т.е. да не остават мокри дълго. Така върху корите долната им част може да остане влажна и до две денонощия. Освен това ако не ги изтръскваш между листата им попада вода, и ако не са обърнати, да изтече , може също да загният. Аз ги гледам отделно, висят си закачени, или в прозрачно съдче, от което се показват, но имам принцип, мокря ги само до обяд. Зимата стоят в топло помещение, в близост е климатикът. Поливам ги чрез киснене, 1-2 часа, 1 път седмично, в затоплена вода, след което ги изтръсквам старателно. засега така живеят, времето ще покаже, но откакто съм редовна и не пропускам поливане, не са загивали.
-
Както казах, мойто е от мързел, а не от незнание