Внимание нападение от въшки и мани! • Здравейте,
  От известно време наблюдавам сериозно нападение от:
  Листни въшки - борбата с тях е на всички известна но аз все пак ще напиша някой друг препарат. Децис - доза 0,4мл/1л. вода, Вазтак - доза 1мл./1л. вода. Агрия 1050 - доза 1-2мл./1л. вода.
  Забелязах че някой рози имат и щитоносна въшка, нея я моря с една много неприятна комбинация а тя е: Агрия 1050 + БИ-58 + Акарзин - Доза 150мл./100л. вода+ 70-100мл./100л. вода + 3л./100л. вода.
  Брашнеста мана, черни листни петна, ръжда - Фалкон - 100мл./100лвода; Фоликур - 150мл./100л.вода. Тези препарати са контактни така че трябва добре да бъде напръскано растението, но да не бъде облято, и след 7-10 дни да се повтори. Както може да се пръска и превантивно.
  Дано с този пост да съм ви помогнал.

  Поздрави
  Mauss • Забравих да ви кажа че на места се е появила и гъсеницата по чимшира. • @Mauss: Акаризина не беше ли само за зимно пръскане? Няма ли да удуши листата, ако се прилага сега? • @alien Не, акарзина е минерално масло, което прави филм, и щитоносната въшка не може да диша. Не, на листата нищо им няма. Трябва да се внимава с някои препарати, защото не са съвместими с минерални масла, но обикновено на тях си пише. Аз тази комбинация съм я изпълнявал с 3л./100л. вода, още са ми живи розите 🙂 🙂 🙂 • @mauss: По принцип, вярвам повече на хора-патили, отколкото на написано. Но за зимното пръскане пише тук:
  http://www.bgfermer.bg/Article/4502374
  Търсих какво ме отказа навремето от него и се подсетих с тази дискусия:
  https://forum.palmi.bg/viewtopic.php?t=633
  Иначе, като масло, което удушава бубите и техните яйца, вместо да ги трови, заедно с всички други обитатели на Вашия дом, е идеално за борба с паразити. Особено пък по растения, които няма да се ядат. • @alien решението си е ваше.
  По принцип Акарзина е склонен към изгаряне на листата, и трябва внимателно да се употребява. Но за това ще пиша по-късно вечерта. • Настъпи сезона на вредителите по растенията в градините.
  От няколко дена , вечерно време виждам Белокрилки да летят на рояци над зеленчуковите ми насаждения.
  Изплашена съм от тази гледка, и зная че последиците от тях ще са пагубни за реколтата ми.
  Четох доста в нета за борбата с химични и биологични препарати срещу тях , и все още не зная как да я започна на моя фронт.
  Есента, от една поръчка в стария форум няколко души си купихме препарата репилент Deffort - отблъскващ множество вредители,
  но не мога да разчета указанието за употреба поради лошият ми английски.
  Моля, ако някой го е ползвал вече, да сподели какво е съотношението на препарата с водата.
  Благодаря! • По повод на акарзина, с него пръсках преди две седмици. По листата на розите се получиха такива петна, каквито е показал @Alien.
  Може би се получава само при тези с кожести листа.
  Многократно във форума сме коментирали "тази реакция" и при маслото от нийм. • @delfin Понякога има такъв ефект но факторите са много.
  Зависи с каква пръскачка пръскаш, по кое време (слънчево, обедно, следобедно и т.н.) , с какво налягане (колко е напомпана), колко е голяма дюзата и какъв факел (широчина и ситност на капката) прави, смесвани ли са с други препарати .......
  Аз от 3 години пръскам Роза Дамасцена, и на всяко пръскане слагаме Акарзин 0,5л./100л. вода и до сега не ми се е случвало да имам такива точки, а не мога да кажа че не съм го смесвал с други препарати и торове.
  Там обаче пръскаме с тракторна вентилаторна пръскачка или с гръбна моторна, които правят много дребна и ситна капка.
  Нещо май се впуснах в много обяснения, идеята ми беше че той помага не малко, и да понякога трябва да избираме дали да имаме петна, точки или други неща или да ни залинее и умре цветето.
  @Alien Много статии и аз съм изчел, много глупости са писали в голяма част от тях. Относно патилите, наистина са много факторите.
  Веднага ти давам пример, аз розите преди да ги напръскам с каквото и да било вече имаха пригор.....
  @Alien, @delfin, не искам да звуча грубо или нещо подобно, идеята ми беше че при нападение на щитоносна въшка, особено ако вече има щит това е един от препаратите които помагат, а че прави пригор така е, но при определени условия.

  Поздрави
  Mauss • Не звучиш грубо 😀 . Нали споделяме опит. Преди съм пръскала стайни, на терасата при слънчево време с нийм. На адениумите, пахиподиум (не беше на слънце) и плумерия се появиха такива петна и листата в последствие опадаха. Не беше болка за умиране.
  А розите на село. Привечер, в облачно време. Дори заваля и се ядосвах, че пръскането ми отиде на халос. Като поспря пак повторих. После пак валя и т.н. Тези петна се появиха само на розите. Ириси, лилиуми - без промяна. Овощните дръвчета не съм ги заглеждала, но не ми направи впечатление.
  Пръскачката обикновена, за любители. Не беше като мъгла.
  Адениумите с тези малките по литър с по-фино разпръскавне. • Не се притеснявай, не сме чак толкова чуствителни (поне аз). И да, интересува ме чуждия реален опит, не само написаното в инструкцията. За това и разпитвам. Мерси за споделянето, ще взема да пробвам (дано да не видя повече щитоноска). • Радвам се че не сте се засегнали, аз понякога като бързам така си говоря.
  Иначе и аз имам пригор въпреки че имам опит, пръсках с хербицид(Стомп) и си бях отворил дюзата за по-едри капки за да може повече матер`ял да влезе в почвата, след което си измих пръскачката и си направих разтвор за листно пръскане, познайте 🙂 🙂 🙂 не само получих пригор а и докато видя че пръскам с отворена дюза част от растенията бяха оляти 🙂 🙂 🙂
  Вярно някой листа дадоха фира ама .... съдба какво да се прави, но пък после какви хубави нови листенца пусна 🙂 здрави големи 🙂 🙂 🙂 • @ivaninka каза в Внимание нападение от въшки и мани!:

  Настъпи сезона на вредителите по растенията в градините.
  От няколко дена , вечерно време виждам Белокрилки да летят на рояци над зеленчуковите ми насаждения.
  Изплашена съм от тази гледка, и зная че последиците от тях ще са пагубни за реколтата ми.
  Четох доста в нета за борбата с химични и биологични препарати срещу тях , и все още не зная как да я започна на моя фронт.
  Есента, от една поръчка в стария форум няколко души си купихме препарата репилент Deffort - отблъскващ множество вредители,
  но не мога да разчета указанието за употреба поради лошият ми английски.
  Моля, ако някой го е ползвал вече, да сподели какво е съотношението на препарата с водата.
  Благодаря!

  След като два дни напразно чаках Неволята, да влезе в темата и каже две, три помощни думи относно въпроса ми , влязох в гугъл и изписах името на препарата.
  След като се появи инфото , пак с гугъл преводача прочетох препоръката за начин на употреба , и снощи приложих върху растенията си.
  До тук, се справих и сама. Но , ще съм много благодарна ако някой все пак забележи питането ми, и от личен опит напише няколко думи- репелента Deffort върши ли добра защитна работа срещу вредителите по растенията,
  и може ли да се разчита на третиране само с него, или ще трябват и други помощни препарати!? • @ivaninka аз не съм го чувала. Не е ли по-добре в този случай да питаш в агроаптека, след като явно не знаем? • @kikabelata
  Благодаря, Кика!
  Този препарат при нас го няма.
  Миналата есен, в една от поръчките на binbargo Flovers net го поръчахме няколко души от странство.
  Аз го взимам за първи път, а предполагах че някой от нас го е ползвал от предни години и очаквах конкретен отговор.
  .... напълно е възможно, всички да сме аджамии , а и може хората които го поръчаха да не са се завърнали още в новата ни къща При цветаря. • @ivaninka Извинявай, но нямам никаква идея какъв е този препарат, не съм го чувал и срещал в разрешените препарати на Бабх.
  Реших да не давам съвети за нещо което нито съм ползвал, нито му знам активното вещество. Ако можеш да пратиш снимка на препарата ще го поразуча, макар че както каза вече си се справила. • Ето линк към препарата от нета https://www.ebay.com/itm/30-ml-DEFFORT-INSECTICIDE-NATURAL-PLANT-RESISTANT-SOLUTION-PEST-CONTROL-/253392228286
  Аз храня големи надежди и очаквания за победа над всички вредители нарисувани на опаковката, но дали това ще се случи ?- времето ще покаже.
  Приложила съм го върху зеленчука - 14 дни, срок на действие, след което - отново! • @ivaninka Това, което чета е, че това е повече листен тор с който се пръска превантивно. Състава му е Манган и Цинк. Ето какво пишат относно тези микроелементи:
  "Манганът участва във важни процеси в растението, като фотосинтезата, дишането и усвояването на азота.
  Мангана е важен за опрашването на цветовете и за образуването на семената, растежа на корените и устойчивостта на коренови болести и неприятели.
  Манганът увеличава броят на цветовете и сухото вещество."
  "Цинк.
  Цинка е важен за образуването и функционирането на растителните хормони, синтеза на протеини, формирането на семената и зреенето им. Цинка ускорява развитието и зреенето на растенията. При недостиг на цинк краищата на листата се завиват, появява се хлороза, младите листа издребняват, повредите започват от младите листа"

  Според мен този препарат са го дали като превантивна мярка против всички видове болести и неприятели, а не при нападение.
  А ти предлагам да пръскаш със следните препарати през седмица:
  Конфидор - доза: 0,08% разтвор, което означава 80мл./100л.вода
  Мосполан - доза: 0,02% разтвор, или 20гр.-40гр./100л.вода - при по-високата доза мори и трипс-а.
  Актара - доза: 0,02%разтвор, или 20гр./100л. вода, мори и цикади.
  Иначе всички големи агрономи твърдят, че добре нахранени растения трудно боледуват.
  Това е от мен с което мога за сега да помогна • Ай- ай- айййй! Каква щях да я свърша!
  То, това добре че ще ги подсиля доматите, но вредителя щеше щастливо да царува върху тях.
  Благодаря за помощта Mauss.
  Ще поема новата бойна стратегия, с това което ми препоръчваш.
  Още утре, ще взема препаратите и приложа в действие. • @mauss
  Това са опасни препарати! Преди 15тина години, търсих конфидор за белокрилка, още тогава искаха да го забраняват в EU. Въпреки, че го дават за трипс, помага и за белокрилка.
  @ivaninka Да не пръскаш със всичките! 🙂 Преди години имах на терасата белокрилки, пробвах и Мосполан и Актарата ..не помогнаха, с Конфидора ги уморих. Но беше върху цветя.. за доматитуу.. не знам, бих търсил повече инфо.. Белокрилката, доколкото съм научил от стария форум, снася в почвата и трябва да се пръска и тя..не е лесна борбата с нея, пак казвам, тези препарати са опасни за здравето!


Впишете се, за да отговорите
 

0
На линия

436
Потребители

329
Теми

7.4k
Публ.

CVETAR.ORG