Каланхое (Kalanchoe)
-
Старата тема:
https://old.cvetar.org/viewtopic0cea.html?f=10&t=2383Поради липсата на място у нас, каланхоенцата ми красят работното място:)
Да не си помислите, че са само те на работата. Превзела съм стаята с огромни саксии. Колегите се притесняват да не счупят нещо докато работят, щото Биг брадър (аз) гледа мнооого лошо.
Мда, страшна работа сме туй цветарите...
-
Прекрасно са нацъфтели, красиви цветове, моите още са с пъпки, може би до 15-20 дни и те ще цъфтят
-
@petrova149
Ще се радвам да ги покажеш.Много ги харесвам, а и цъфтят в един такъв " мъртъв" сезон, когато всяко цветле топли цветарската душа.
-
@pyracantha Много са красиви!!! Добре, че колегите ти са съобразителни хора, но съм сигурна, че и на тях им е приятно да работят сред тази красота.
-
@Pyracantha ,чудно нацъфтели! Явно им понася на работното място,толкова обилно да цъфтят...
Поздравления!
-
@Pyracantha отдавна ги гледам и им се възищавам на красотата и днес реши да си взема, ако може да ми кажете как да го отглдеждам, ще съм Ви много благодарна
-
-
@Mo_00 ,
Честита нова китка, много е красива!
Можеш да я държиш на източен прозорец през лятото и на южен през зимата. Идеята е да получава достатъчно светлина, но не директно слънце. След като прецъфти, изрежи прецъфтялото заедно с цветоноса. Ако има издължени стебла, можеш смело да режеш надолу до дължината, която ти харесва. Каланхоето е растение на късия ден- залага пъпки когато денят е къс и цъфти последните седмици на зимата. Иска и хладен период, за да заложи пъпки, но температура не по- ниска от 10°С. Субстрат- отцедлив, за кактуси и сукуленти; торене- през активната вегетация и когато залага пъпки; поливане- само когато изсъхне горната част на субстрата. Лоша комбинация е както високи температури с преовлажняване, така и студ с преовлажняване. Задържане на вода в подложката също не е добре.Пресаждане- когато корените излизат над повърхността на почвата или от дренажните отвори.
-
@Pyracantha до днес каланхоето ми вървеше супер, но днс в бързината направих голяма глупост. Полях го с торта на орхидеята разтвора е разреден и то бая във вода, но въпреки това не мисля че ще му се отрази добре. Какво да правя да сменям ли почвата или да не се паникьосвам излишно
-
@Mo_00
Нищо му няма. Остави го да се отцеди водата добре и излишната в чинийката излей. Аз моите на работа понякога доста ги заливам, но времето е още сухо и топло и водата се изпарява бързо. Освен това прозорецът е отворен и има добра циркулация на въздуха. Евентуално проблем би било преполиване през зимата.
-
@Pyracantha аз се притеснявам че е с торта за орхидеи.. Иначе моето е отвън на терасата все още. Има дренаж долу и е с почва за сукуленти аз махнах направо чинийката и го оставих на перваза да изтече напълно водата и тогва го върнах в чинийката. Но от торта сте сигурни че нищо няма да му стане така ли ?
-
Нищо няма да му стане. Торът за орхидеи е с по- ниска концентрация на макро и микроелементи, също като този за кактуси и сукуленти. Даже наскоро си купих тор от Лидл за орхидеи, кактуси и сукуленти- 3 в едно:) А и още повече, щом сте го разредили според инструкциите на етикета мисля, че каланхоето ще е по- скоро щастливо:)
-
@Pyracantha имам още един въпрос, от доста време гледам че листата му на места са някак си розово-лилави, това нормално ли е ?
-
@Mo_00 ,
От силното слънце листата почервеняват.
Сложете някоя снимка да го погледна, все пак.
-
-
@Mo_00
Както от силното слънце, така и от студените нощи може да се получи такова порозовяване на листата, ако растението е на открито.
-
@Pyracantha възнамерявам тези дни да ги прибирам вече в къщи.