Зюмбюл (Hyacinthus)
-
Първи цвят от форсираните Зюмбюли...
-
Ммм, имам чувството, че му усещам аромата!
-
@todorova-sv ,да доста уханен е.По принцип тъмните цветове са по-ароматни,поне моите наблюдения са такива.
-
Прекрасен е!
-
Невероятен цвят, Наталче!!!
-
Благодаря ви !
Следващи цветове...
-
Чудни са!
И аз ще си взема да ми стоят на бюрото под носа, но по-нататък.
-
Искам да ви рекламирам един зюмбюл - Hyacinthus 'Blue Giant'. Случайно забелязах, че Евробулб са го пуснали пак. Няколко години следях за наличност.
https://order.eurobulb.nl/eurobulb/20146-hyacinthus-blue-giant-4009.html
Много едро съцветие. Прекрасно синьо, избеляло дънково.
Поръчвала съм го 2010 г.
Тук е през годините
Жалко, че снимките, на които личи колко е едър, са се затрили в снимка.бг
Надявам се наесен, живот и здраве, все още да го предлагат и да има поръчка.
При мен оцеля до по-миналата година. Всъщност последните години се разви някакво гниене по зюмбюлите и от над сто сортови зюмбюла, сега нямам нито един. Е, може да има един-два.
Изключение прави Hyacinthus 'Aiolos', но те са в задния двор. Доста са се размножили. Вадя ги на няколко години, за да прекопая мястото и да изчистя тревата. Засаждам ги веднага. Не летуват като останалите луковични в торбички.
Снимките са от миналата пролет.
-
Както ви казах, откъм тлъсти зюмбюли
е пълна скръб при мен. Имам 3-4 оцелели
За този имам съмнения, че е Blue Giant
-
В смисъл? Изгнива луковицата или? Не си рИвала от подземни крадци, пък и ми се виждат едри техните луковици да ги влачат в склада.
-
Да, гниене. За няколко години. Но те, луковиците си идват заразени, знаеш. От Евробулб така са си снижили качеството. За купувани осмомартенски да не говорим. Посинели от плесени.
Не съм се заимвала с нови последните две години. Но ще се поправя. Така съм си наточила зъбите. Пък и ми щукват едни малко шантави комбинации
Днес като минавах покрай един цветарски видях тройка сини. Много, много едри, едно интересно синьо. Малко тъмно, към мастилено. А гърба на цветлетата друг нюанс на синьото-металик. Но осем кинта. Как пък не бих дала. Всъщност какво ги правят като прецъфтят? Дали ги хвърлят в близкия гюм
-
Ето ги любимите ми зюмбюли
Hyacinthus 'Aiolos'
Снимките ми са като миналогодишните. Дано не ви е досадно.
-
Редицата отдалече.
Отляво е една леска, която пуска издънки в несвяст. Омръзнало ми е да се боря с тях.
-
Вижте какви хубави семенни кутии е направил светлосиният ми зюмбюл.
Не ми се ще да идат зян. Някой знае ли подробности за сеенето?
Знам, че ще отнеме много време, но ми се ще да пробвам.
-
@delfin Давай, делфинко, ето какво намерих:
Размножаването със семена също е възможно.Ако имате намерение да го практикувате имайте напредвид няколко неща.Когато растението направи семенни кутиики е добре да поддържате стъблото изправено, без пряк контакт с почвата, защото може да загние и да се разпукне преждевременно.При образуването им, след прецъфтяване наторете с кафяв Кристалон - NPK 12 - 12 - 36 + 1Mg, за да може цветето да изхрани семената, които понякога немогат да узреят.Съберете ги, когато семенната кутиика изсъхне и леко се разпукне.Така изглеждат и стъблата на кокичетата след прецъфтяване- гътнати на разстояние едно стъбло от центъра , семенните кутийки зреят и търкалото от кокичета следващата зима пораснало- къде от луковичките, къде от семена....
A довечера ще разгледам стъблата на моите зюмбюли- колко пчели хвърчат наоколо, може да са опрашили някой и друг цвят.
-
"ру"-то се оправи и да ви покажа малко зюмбюлки
blue jacket е мастилено син. По-точно мастилено лилав. Много е хубав. От две години въздишам по такъв цвят по осмомартенско време, но все не ми се даваха 5-6 лв за една луковица.
hyacint splendid cornelia, , woodstock, gipsy princess
gipsy princess също доста ми харесва. Повече от Hyacinth Yellow Queen. По-меко жълто и цветчетата с леки чупки по краищата.hyacint gipsy princess
На Yellow Queen не можах да кача снимката за сравнение.hyacint splendid cornelia, , woodstock, gipsy princess
-
Лелеее, какъв разкош...
Делфинче, прекрасни цветове!
След твоите красоти нямам смелост да показвам моите "бабини" и компания
-
Ааа, без такива
. Бабините дори са по-хубави.
На тези им е първи сезон. Догодина няма да са с такива плътни цветоноси.
-
Аууу, каква красота!
Splendid Cornelia прилича на люляков цвят, а на заден план виждам също един красавец в любим цвят сьоНга.
Преди години купувах микс различни цветове в пакет. Изникнаха само розови и бели.
После белият изчезна и остана само розов.
Повече луковици не съм купувала, бодвам само ако има някой осмомартенски подарък.
-
@delfin каза в Зюмбюл (Hyacinthus):
Ааа, без такива
. Бабините дори са по-хубави.
На тези им е първи сезон. Догодина няма да са с такива плътни цветоноси.Щом казваш
, ...То и аз си ги харесвам
Този ми е от съседа
А този ми е подарък за някой празник