НАРЦИС (NARCISSUS) • Старата тема:
  https://old.cvetar.org/viewtopic5a42.html?f=94&t=11001
  Нарцисите в моята градина са на различни стадии според вида им, но както винаги Rip van Winkle ще е пръв- има оформени пъпки.
  Докато четох из нета за едни симпатични нарциси Булбокодиум, с луковички на които се сдобих наскоро, и които ми бяха отдавнашна мечта, попаднах на една чудесна статия за класификация на нарцисите, и реших да я преведа и споделя тук.
  Източници: https://www.gardenia.net/plant-variety/daffodil-types
  https://www.zahrada-cs.com/foto/cz/69534/

  Културните форми за улеснение са подредени в 12 групи.
  ГРУПИ НАРЦИСИ

  1. ТРЪБЕСТИ НАРЦИСИ (НАРЦИСИ–ТРОМПЕТ)
   Тези нарциси са доста традиционно изглеждащи с едрите си цветове- по един на стъбло, и техните дълги тромпети( със същата дължина или по-дълги от сегментите на околоцветника). Тази група включва голямо цветово разнообразие ( бели, жълти, впечатляващи цветови комбинации) и форми( широк, тесен или разширяващ се към края тромпет/лула). Цъфтят в началото до средата на пролетта и могат да се отглеждат при всякакви градински условия, на слънчеви или сенчести места, или дори в тревата. Засаждайте по- дребните сортове в алпинеуми, а по-високите- в цветни петна или разпръснати под дърветата, където биха привлекли вниманието на всички.

  N. 'W. P. Wilner'
  Narcissus-W-P-Milner.jpg
  N. 'Mount Hood'
  Narcissus-Mount-Hood.jpg
  N. 'Dutch Master'
  Narcissus-Dutch-Master.jpg

  1. ЕДРОЦВЕТНИ НАРЦИСИ
   Тази група включва нарциси с един цвят на стъбло, чийто тромпет (лула) е повече от 1/3 от дължината на венчелистчетата, но при всички случаи е по-къс от тях. Това е една от най- популярните групи нарциси. Причините за тяхната популярност са няколко. Първата причина е разнообразието от цветове( бяло, жълто, розово, прасковено или червено) и форми на лулата- плоска, назъбена или тромпетоподобна. Добавяйки очарование и симетрия в градината или в контейнери, тази група нарциси имат едри цветове- по един на стъбло и цъфтят в средата на пролетта. Подходящи са за култивиране, многогодишни са и се размножават всяка година.
   N. 'Salome'
   Narcissus-Salome.jpg
   N. 'Carlton'
   Narcissus-Carlton.jpg
   N. 'Pink Charm'
   Narcissus-Pink-charm.jpg

  2. ДРЕБНОЦВЕТНИ НАРЦИСИ
   Тази група нарциси се характеризира със средни по размер цветове, по един на стъбло. Характерно за цветовете е наличието на малка лула или корона, която е не-повече от 1/3 от дължината на венчелистчетата. Нарцисите от тази група цъфтят в средата на сезона и включват много атрактивни двуцветни култивари,украсени с перфектно оформени бели и пастелни венчелистчета и обикновено ярко обагрени корони.
   N. 'Barett Browning'
   N-Barrett-browning.png
   N. 'Birma'
   N-Birma.png
   N. 'Verger'
   N-Verger.png

  3. КИЧЕСТИ НАРЦИСИ
   Невероятно романтични и красиви, тези нарциси повече напомнят божури или карамфили, отколкото класическите нарциси с техните сбити редове от венчелистчета и всички техни къдрички и волани. Тази група включва както нарциси с двоен тромпет, така и нарциси с двоен набор венчелистчета, или дори и двата белега в едно. Много култивари имат сладък аромат. Обикновено имат по един цвят на стъбло, но понякога може да имат и повече. Цветовете варират от жълто и бяло до прасковено, розово или червено. Цъфтят в средата или края на сезона. Нарцисите от тази група са подходящи за засаждане под цъфтящи дървета и храсти.
   N. 'Bridal Crown' (любим)
   N-Bridal-Crown.jpg
   N. 'Tahiti'
   N-Tahiti.jpg
   N. 'Cheerfulness'
   N-Cheerfulness.jpg

  4. ТРИТИЧИНКОВИ НАРЦИСИ (ТРИАНДРУС ,АНГЕЛСКИ СЪЛЗИ)
   Нарцисите от тази група формират до 2-3 дребни до средни цвята на стъбло в средата и края на сезона. Техен отличителен белег е, че венчелистчетата им се разтварят назад и встрани от оформената като камбанка лула така, че тя е по-забележимата от двете. Деликатните цветчета, бели или жълти, са винаги извити надолу. Обикновено силно ароматни, тези нисички дребни нарциси предпочитат влажни местообитания. Те често се използват в аранжировката на алпинеуми.
   N. 'Thalia
   N-Thalia.png
   N. 'Ice Wings'
   N-Ice-wings.jpg
   N. 'Hawera'
   N-Hawera.jpg
   N-Hawera-1.jpg

  5. ЦИКЛАМОПОДОБНИ (МИНИАТЮРНИ) НАРЦИСИ
   Елегантни и грациозни, миниатюрните нарциси се отличават с дребни цветчета, по едно на стъбло, с леко до силно извити назад венчелистчета и изправена напред лула. Понякога напомнят на циклама, откъдето и името на групата- Cyclamineum. Това са едни от най-ранните хибриди, които ни радват от ранна пролет до средата, а понякога и до по-късно
   през сезона в зависимост от култивара и климатичните условия. Тази група нарциси са по-толерантни към сенчести места в сравнение с повечето видове нарциси и са лесни за култивиране. Отличен избор за алпинеуми, контейнери и форсиране.
   N. 'Jack Snipe'
   N-Jack-Snipe.jpg
   N. 'Peeping Tom'
   N-Peeping-Tom.jpg
   N. 'Tete a Tete'
   N-Tete-a-tete.jpg
   N-Tete-a-Tete-1.jpg

  6. ЖОНКИЛИ (JONQUILLA) (от испански “jonquillo”- тръстика,листата наподобяват тръстика)
   Популярни от 17 в. до днес, жонкилите имат по 3 и повече цветчета на стъбло, с къси и широки венчелистчета, разположени под прав ъгъл спрямо лулата. Тя не е голяма- обикновено наполовина на дължината на венчелистчетата. Силно ароматна група, чиито листа приличат на тръстика. Цъфти в средата- края на сезона, и е отличен избор за култивиране. Предпочита слънчеви изложения, топла почва, и влажни условия. Главозамайващият аромат на тези нарциси е привличал много поколения градинари.
   N. 'Sailboat'
   N-Sailboat.jpg
   N. 'Pipit'
   N-Pipit.jpg
   N. 'Bell song'
   N-Bell-Song.jpg

  7. ТАЦЕТНИ НАРЦИСИ (TAZETTA)
   Тази група включва нарциси с много къси лули, сладък аромат, множество средно големи цветове- до 3-20 на твърдото стъбло. Много от тях не са студоустойчиви при по-суров климат, но се развиват чудесно в USDA зони 5-9. Подходящи за форсиране и култивиране в райони с влажна зима и сухо лято. Отглеждат се както като градински растения, така и за рязан цвят. Повечето цъфтят в средата или късно през сезона.
   N. 'Cragford'
   N-Cragford.jpg
   N. 'Geranium'
   N-Geranium.jpg
   N. 'Paperwhite'
   N-Paperwhite.jpg

  8. НАРЦИСИ ПОЕТИКУС (Poeticus)
   Едри и силно ароматни, тази група и нейните хибриди имат елегантни и красиви цветове, украсени с лъскави бели венчелистчета, много малки жълти лулички с червен ръб, и зелени очи. Цъфтят късно през пролетта обикновено с по един цвят на стъбло. Чувстват се добре във влажна почва и изглеждат чудесно сред високи треви или до няколко листопадни дървета.
   N. 'Actaea'
   N-Actaea.jpg
   N. Recurvus (Phaesant's eye)
   N-Pheasant-s-eye.jpg

  9. НАРЦИСИ БУЛБОКОДИУМ (Bulbocodium)
   Напомнят на дамска пола с обръч, развята от вятъра. Основната характеристика на този очарователен нарцис е къси и много тесни венчелистчета и голяма разширяваща се подобно на фуния лула. Нарцисът е нисък, цъфти изобилно и продължително с 3-5 цвята на луковица. Неговите атрактивни тъмно- зелени листа, напомнящи туфа див лук са почти вечнозелени. Чувства се добре на слънчеви места с кисела почва. Отлично се култивира, т.к. се множи бързо и се самозасява.
   N. Bulbocodium
   N-bulbocodium.png

  11 НАРЦИСИ С РАЗРЯЗАНА КОРОНКА
  Името им е дадено заради „разцепения“ им тромпет. В групата съществува по-нататъшна субкласификация на нарциси „Collar” ако венчелистчетата са подредени в 2 пръстена по 3, или „Papillon”, ако венчелистчетата са подредени в 1 пръстен по 6.
  N. 'Valdrome'
  N-Valdrome.png
  N. 'Dolly Mollinger'
  N-Dolly-Mollinger.jpg
  N. 'Orangery'
  N-Orangery.png
  12. РАЗНИ
  Тук се включват всички останали култивари, които не се вписват в горе описаните групи. • N. Rip van Winkle Излиза направо с пъпките:
  IMG-4578.jpg
  Имам само една негова снимка от 22.03.2016г. Не знам защо не съм го снимала в последните 2 години, въпреки че е под носа ми до пътеката. Тази година ще се поправя:)
  20160322-140049.jpg
  Наследство е от предишните собственици на имота, и кой знае от колко години не е разсаждан. Чела съм, че на 5 години трябва да се разсаждат, за да цъфтят, но аз лично никога не съм разсаждала нарциси. Може и това да е причината да не цъфти много точно този. • Ето ги и моите първички - булбо нещо си, според чудесната статия по-горе.

  alt text • N.bulbocodium. Кика, страхотни са! • alt text

  daffodil CASSATA
  alt text

  daffodil Mary Poppins
  alt text • И при мен плахо се отварят:)
  Един ситнеж, с цветчета колкото 1 ст.
  IMG-6178.jpg

  IMG-6131.jpg

  Заварен в градината
  IMG-6189.jpg

  Дребосъкът Tete a Tete
  IMG-6194.jpg

  IMG-6149.jpg

  IMG-6151.jpg

  IMG-6147.jpg • Вече избелял daffodil CASSATA
  alt text

  daffodil MARTINETTE
  alt text

  За сравнение едрината на цвета
  alt text

  daffodil BRITISH GAMBLER Много едър цвят. Широка, отворена лула.
  alt text

  alt text • daffodil 'Donaupark'
  alt text

  daffodil 'Shrike'
  alt text

  Narcissus Thalia
  alt text

  daffodil Chromacolor
  alt text

  daffodil Golden Echo Много го харесвам. Като порцеланов е. С приятен аромат. Среден размер на цвета.
  alt text

  Narcissus Katie Heath Много нежен. Лулата е като камбанка. Променя цвета си.
  alt text

  Pyracantha, първият наистина ли е колкото стотинка? Не мога да си го представя ☺
  Знаеш ли името на петия (пета снимка)? • Ауу, прекрасниии!!!😍
  Този Shrike е сърцеразбивач!
  Делфинче, ще снимам дребосъците с нещо за мащаб. На пета снимка от моите мисля е Holland sensation. • Делфинче, поправка, петият е Finland. 😊

  Заварен в градината:)
  IMG-6436.jpg

  Bridal crown
  IMG-6472.jpg

  Donaupark
  Donaupark.jpg

  IMG-6465.jpg

  IMG-6446.jpg • Tricollet
  Tricollet.jpg

  Dolly Mollinger
  Dolly-Mollinger.jpg

  Chromacolor
  Chromacolor.jpg

  Bella vista
  Bella-vista.jpg

  Bridal crown
  IMG-6428.jpg

  IMG-6476.jpg • Всичките са много красиви! • Малко нарциси и от мен.
  Най- любимият ми
  daffodils with me

  alt text
  Следван от

  daffodils pink charm

  alt text
  и третият от "най- любимите"
  daffodils tahiti

  alt text

  daffodils trepolo

  alt text

  replete daffodils

  alt text

  daffodils british gamble

  alt text

  daffodils palmares

  alt text • Приказни! Имам да качвам и аз снимки, ама да видим кога ще остане време. • Иванинка, прекрасни нарциси си показала! • Прекрасни наистина. На мен винаги ми изглеждат еднакви, обаче като гледам снимките се вижда, че не са.Покрай предишния сайт и аз се обзаведох с различни. Прави ми впечатление че новите сортове не са толкова само увеличаващи се. • Едно мечталче:)
  IMG-6588.jpg

  IMG-6571.jpg

  Всяко гледа в различни посоки:) Така съм ги сяла, че снимането на всеки поотделно изисква магистратура по акробатика. Затова общ план:)
  IMG-6569.jpg

  IMG-6584.jpg

  IMG-6562.jpg • Мечталчето е чудно! Сега ли цъфти?
  Много са красиви всичките! • Малко и от мен: 🙂
  alt text
  alt text
  alt text • Primavera,много са красиви!😍
  Делфинче, мечталчето сега цъфти, защото го купих и сях през март.


Впишете се, за да отговорите
 

0
На линия

428
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG