Нашите градини 2019 • Старата тема
  Започнахте ли вече да градинарствате ☺ ?
  Вчера си ходих на село за няколко часа. Мислех да поизчистя, да превия и орежа някоя и друга роза. Ами времето не ми стигна за нищо. Изчистих само листаци в градинките в предния двор. Но не можах дори тях да довърша. Доста плесен имаше под листата и гниене по кокичетата за съжаление. Досега не се е случвало. Май беше някакво сиво гниене, не си спомням точно. Мисля да полея проблемните туфи с калиев перманганат. С препарати не ми се разправя да се тровя.
  Насях и два вида магданоз от естонските семена. Дано не ги разровят котките, въпреки че ги покрих с клонки.
  Сега е моментът за сеене на метличината и маковете. Започнали са да никнат (макове) от самозаселите се. Чудя се дали да ги оскубя, защото ще сея от събирани определени цветове или да ги оставя. Може пък да се пръкне нещо интересно. • Зимата е доста суха, не очаквам да има плесени под натрупани и неизчистени стари листа, ама ето , че си установила наличие на тези гадни фунги. Сега да ги напече едно хубаво слънчице и да изчезнат. Амин!
  При мен освен кокичета нищо друго не е цъфнало, топла -не топла зима, те си гледат календара и си чакат датите. ☺
  alt text

  alt text • Ама как така се сеят маковете, по опаковките им пише чак април-май... ти ме шашна. Има ли значение какви са маковете? • Кика, да не те объркам нещо, но при мен са започнали да никнат. От тези високите, гъстите. В темата съм ги показвала. В момента са с листа малко по-малки от стотинка.
  Насяли са се от миналата година.
  ПП. Всъщност като се замисля, май месец ми се вижда ужасно късно. Вярно, че са тревисти, но все пак кога ще пораснат и пъпки да заформят. Ти какви семена имаш?

  Грийни, много е хубаво при теб! И кокичетата - прелест.
  При мен винаги е имало плесен под листата, въпреки че е тънък пластът. И на места само, сигурно е прозвучало, че всичко е плесенясало ☺ . Листата отгоре са сухи, но отдолу са мокри.
  Повече ме притеснява тази напаст по кокичетата дето се пръкна. Направо ми се разваля настроението ха-ха. • Всякакви имам май, вече две години пропускам момента за сеене, дано имат още кълняемост семената. Тази година от поръчката на рали още взех даже. • Вчера цял ден рязах рози. Много го мразя това занимание. Дори две-три ми останаха.
  Гирляндите на Амур е станала страшна. Мислех тази пролет да я намаля драстично, но я оставям за догодина. Не ми стига времето.
  Най-ранните нарциси са цъфнали
  alt text

  Тези почти
  alt text

  Миризлив селски зюмбюл ☺ . Тази туфа винаги е първа
  alt text

  Садих осмомартенски иглики
  alt text • Сях космоса и метличината от Томпсън и Морган. Мисля, че малко закъснях. Повърхностният слой на почвата е сух, а мравките вече са тръгнали. Надявам се да не отнесат всички семена. Хубавото е, че предстои захлаждане и валежи.
  Сях ги едно по едно. По грешка съсякох и извадих коренището на един нов божур.
  Минзухарите започнали и те.
  alt text

  alt text
  Тези ги разсадих миналата година, че много бяха тревясали, с оскъден цъфтеж. Надявам се сега да са по-обилни, но надали.

  Тези са на поляната.
  Crocus minimus 'Spring Beauty'
  alt text
  По-дребнички са.
  Не съм започвала да чистя ивицата с тревистите многогодишни. Ще дърпам туфите с непета по-напред 🙄 . Не съм рязала итохите.
  Магнолия Соланж е пред отваряне на пъпките. Както винаги чака студа и снега😟 • Делфинче,
  Голяма красота при теб! Имаш си и нарциси вече, и зюмбюл. Казваш за розите, че не си успяла да ги изрежеш, а аз моите даже не съм ги почвала 😀 Няма да казвам колко броя ме чакат... и изобщо... колко работа още ме чака. А след вчерашното плевене и събиране на клонки от овошките не си чувствам коленете и кръста. Ама няма да се оплакваме, толкова я чакахме пролетта.😌 • За розите предполагам. Не ти завиждам 😁
  Но иначе за цъфтежа после ти завиждам. По-точно ти се радвам 💕
  Работата тепърва предстои. Сложното е, че се струпва изведнъж. • Съботни снимки от градината.
  Нарцисите разцъфтяват един след друг
  alt text

  Обикновените зюмбюли
  alt text

  alt text

  Дървовидният божур. Този, който местих есента.
  alt text • Чак сега успях да изчистя и орежа итохите
  alt text

  Орязах и лагерстремията. Оставям по една педя от клона.
  alt text

  Свърших и една много добра работа. Преместих непетите една крачка напред 😀
  alt text • И от мен малко пролет
  IMG-6193.jpg

  Цветовете на върбата бяха най- ухажвани от насекомите
  IMG-6095.jpg

  IMG-6101.jpg

  Интересно, по Форзицията няма никакви насекоми
  IMG-6160.jpg

  Японската дюля скоро ще се превърне в розов облак
  IMG-6158.jpg

  Първото лаленце
  IMG-6185.jpg

  Тази година май ще има кайсийки:)
  IMG-6120.jpg • Колко красиво и пролетно!
  А тази пътечка създава толкова емоции 🌷 . • @delfin Делфинко, на моя итох хибрид никога не оцелява надземна част. Винаги режа и тръгва от пъпки.
  Пираканта, място все няма, ама форзицията е много весела и свежа. Ще се оглеждам дали все пак няма да се намери едно ъгълче.
  Първата цъфнала магнолия.

  alt text alt text
  ![alt text](image url)
  alt text
  Berberis thunbergii aurea

  alt text • Делфинче, благодаря! Радвам се, че си съзряла нещо романтично в моята пътечка, където плочките криволичат наляво-надясно според това накъде стърчат розите от двете й страни.☺
  Грийни, много е свежо при теб, чудесни са магнолията и игличиното бордюрче, ! Форзицията можеш да я контролираш чрез резитба. Аз като прецъфти я фризирам веднъж, и наесен втори път. • Грийни, прекрасна магнолия! Игликите 💗 ! • Джанките при нас тази година, предполагам и в цялата старана, са облаци от цветове
  alt text

  alt text • Прекрасни са ви градините, момичета 😍 • alt text

  alt text • IMG-6551.jpg

  IMG-6553.jpg

  IMG-6561.jpg

  IMG-6564.jpg

  Днес плевих ирисите. Бяха пълни с глухарчета.
  IMG-6599.jpg

  IMG-6606.jpg

  Диваци:)
  IMG-6580.jpg

  IMG-6573.jpg

  IMG-6607.jpg


Впишете се, за да отговорите
 

0
На линия

428
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG