Бугенвилия • Здравейте на всички!
  Отварям нова тема, понеже не намерих нищо свързано с бугенвилия в новия форум. Поне при мен се отварям само по няколко страници от темите в стария.. Изпадвах в ужас честно казано, тъй като днес се сдобих с голямо буги (4 цвята в една саксия). То не е радост, не е чудо! До сега не съм имала условия да отглеждам, тъй като смятах, че е необходима тераса поне през лятото. Сега ми трябват всякакви съвети - торене/поливане и най- вече кога се подрязва. В стария форум срещнах 1-2 мнения, че е хубаво веднага след прецъфтяване и също толкова мнения, че трябва на есен. От сърце ще бъда благодарна, ако някой има опит, който може да сподели ! • Bougainvillea
  (пиша латинското наименование, за да го хваща търсачката на форума – не връща резултати на кирилица)
  Както разбирам, ще отглеждаш бугенвилеята на закрито целогодишно? Нямам опит със стайно отглеждане, моите цяло лято са под открито небе, но ще споделя как ги гледам.
  През лятото ги държа на пълно слънце.
  Подрязват се в края на зимата за форма, след това могат (или не) да се подрязват малко след прецъфтяване. Аз лично ги режа есента, просто за да мога да ги събера на остъкления балкон. Накратко – бугенвилеите цъфтят на нови клонки, режи когато и както ти харесва.
  В жегите поливаш обилно. Ако бугенвилеята не ще да цъфти, може да се пробва засушаване – до леко клюмване на листата преди следващата поливка.
  Аз торя изключително рядко, защото поливам с маркуч и не ми се занимава да разтварям тор, но два-три пъти за сезона ги черпя с бял кристалон.
  Не са трудни растения, не им се плаши. Ако пък ги умориш по някаква причина, ще ти вкореня други. • @nat Благодаря за отговора! Не, напротив на открита юго-западна тераса ще живее (до есента). Преди 4 години купихме апартамента като имах едно единствено изискване пред мажът ми - тераса! Със закупуването си направих списък с цветята, който искам, използвайки следната тема:

  https://old.cvetar.org/viewtopic741e.html?f=77&t=8538

  Колко пъти съм я препрочитала тази тема, нямаш представа! Нанесохме се миналата година на пролет, но пропуснах сезона, защото цялата тераса беше реновирана от майстор след майстор, които поради натовареността си, а и поради малката квадратура, трябваше да чакам, за да бъда сместена в графика им.

  Едната стена съм я отделила само за нея, не очаквах, че ще мога да намеря толкова рано по магазините, но пролетта явно е била благоприятна за гърците, от къде най-често ги внасят, до колкото знам. Понеже е много нацъфтяла, а дори прецъфтява, ме беше страх да я оставя снощи на вън. Сега се чудя и мъдря кога да я оставя за постоянно на вън/зле ли ще се отразят тези внясяния и изнасяния/кога да поливам.. Има ли предпочитания към водата? • Смело изнасяй навън.
  Поливай, когато изсъхне почвата. Това е най-общо правило за всички китки. Има си и изключения, разбира се.
  Бугенвилеята обича слънце и въздух. Добре ще и е с това изложение. Лятото може да ториш умерено с торове с повече калий за цъфтеж и за узряване на летораслите есента. Чела съм, че не обича органични торове (оборски). • Бугенвилеите са душици. Аз ги отглеждам на закрита южна тераса, отварям през лятото разбира се. При мен цъфтят като е малко по-хладно, от март- май, юни и после късна есен и зима. Даже есента си вкорених нов вид, chitra. Не са капризни, поливам редовно през по-топлите месеци. Тъй като са заедно с мушките, торя ги също редовно, като почна и едните, и другите. Обичат по-песъклива почва, нямат против варовик и само зимата е добре да са на по-хладно според мен. • @zvete А с какво торите? Прави ми впечатление, че при мен голяма част от цветовете падат, преди да са се отворили. Навярно трудно ги изхранва, някои от новите листа също повяхват. Пробвах да засуша, става по-зле.. Предполагам, че й липсват хранителни вещества понеже цъфти много обилно..


Впишете се, за да отговорите
 

1
На линия

428
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG