Преполято или не ? • Какво ли не изчетох по български и английски сайтове и така и не мога да разбера , преполивам ли го или обратното ? Ще ви бъда благодарен , ако ме просветлите...
  Слагам 3 снимки отдолу .
  alt text
  alt text
  alt text • @survivorbg , не виждам снимките. • снимка 1
  снимка 2
  снимка 3 • @survivorbg Така е малко грозно, ще ти редактирам поста за да се виждат снимките, не очакваш, така сложени линкове, някой да ходи да ги цъка, нали? • Не ми прилича на преполято. Преполятите също жълтеят, но са меки и увиснали, това изглежда като изсъхнало. Пръстта толкова ли е мокра, че да наведе на такава мисъл? • @survivorbg ,такива изгорели листа се получават и от силните слънчеви лъчи.Ако растението е било на директна пряка слънчева светлина е възможно да е от това,имала съм това лято подобен проблем при някои по-изнежени растения.Друг вариант е някой недоброжелател да го е напръскал с някакъв химикал.За други варианти не се сещам,но листата са изгорени 100%. • @survivorbg ,
  Кое е растението? В каква почва го гледате?
  Листата са доста светли, със зелени жилки, което е признак на хлороза- липса на желязо, а оттам и невъзможност за образуване на хлорофил. Листата стават болнави, бледо- жълти, а впоследствие петната некротират, особено ако са на силно слънце, да не говорим, че стават податливи на болести и неприятели поради липсата на всякакви съпротивителни сили. • Публикацията е изтрита!


 • @Pyracantha @Primavera @kikabelata Благодаря за отговорите. На въпросите ви - това го взех от гората преди година и половина , мисля че е бук. Изкарах го направо с пръста от там и го сложих в саксия с идеята за бонсай. До сега съм нямал проблеми дори тази пролет тръгна да расте изключително добре . Преди месец и половина обаче изведнъж листата взеха да стават както го виждате и след това станаха доста твърди на допир.Държа го на остъклен балкон където има пряка слънчева светлина може би в следобедните часове . На балкона обаче става доста топло и задушно през лятото . Иначе както по-горе някой каза , няма възможност някой да го е напръскал с каквото и да било. Ще ви бъда благодарен ако имате някаква идея как да го спасим , ако ви трябват снимки или нещо - казвайте ... • @survivorbg ,
  Щом сте имали идея за бонсай, сигурно имате опит с това изкуство. Аз, честно казано нямам такъв, а и не съм се интересувала в детайли.
  Какво бих направила лично аз в този случай:

  • Дръвчета в контейнери избягвам да гледам поради липсата на условия, но все пак имам няколко камелии, които на южната тераса страдаха много през лятото. Сухият въздух, прякото слънце, силното нагряване на контейнера и съответно корените- все неблагоприятни условия, бяха налице. От 2 години са навън през лятото, от северна страна, контейнерът е на хладно, а надземната част получава достатъчно светлина, има циркулация на въздуха.
   Букът е светлолюбиво растение, но в контейнер нещата са по- различни. Трябва да е защитена кореновата система от силното нагряване през лятото.
  • Тези листа и клонки, които сте показали, ми се струват изсъхнали. Жертвайте някоя клонка, отрежете връхчето да видите дали е живо. Ако е зелено, добре, но ако е кафяво,....е изсъхнало.
  • Есен е, предстои дърветата да изпаднат в покой, така че тези листа скоро няма да вършат работа, ако изобщо са живи. Така че внимавайте с поливките, намалете ги, субстратът да е влажен, но не мокър. - Сложете контейнера на сянка, а горната част на светло.
  • Ако растението е живо, догодина му сложете тор с бавно освобождаване. Явно му липсват някои микроелементи. Сега обаче е късно за това.
  • Букът има повърхностна коренова система и вероятно е добра идея да мулчирате отгоре с нещо, което да запазва влагата.
  • Надявам се контейнерът да има добър дренаж
   Това са мои размисли и не претендирам да съм спец, особено по бонсаите.
   Успех!


 • В добавка към казаното от @Pyracantha - нали знаете, че трябва да зимува навън, на студено. Сигурно знаете, щом ви е от миналата година, но аз да кажа. Всъщност по кое време сте го вадили? Ако не е било в покой, приспособяването е много трудно и често невъзможно. Макар че дръвчетата по инерция изкарват листа първата година, а понякога дори и втората, в един момент просто умират по никое време и повече не се събуждат. • А тук може да поразгледаш за бонсаите https://old.cvetar.org/viewforum209b.html?f=81
  Със сигурност ще намериш нещо полезно. • @Pyracantha @delfin @kikabelata Пак много благодаря за изчерпателните отгорови , къде ли не писах по форуми английски и т.н. никой нищо съществено не каза. Днес докато се прибирах ми направи впечатление , че кестените (големите дървета) и по-точно листата им са почти на 100% идентични с моя "бонсай"- кафяво-оранжеви на места и завити нагоре. Това ме навява на мисълта , че поради някаква причина , при моят е настъпило окапване на листата (което си е нормално) по-рано от нормалното , защото когато сложиш дърво в саксия стават някои по-странни неща . Например миналата година по това време окапаха 50 % от листата , а другата половина седяха през зимата дори и до сега. Онзи ден купих почва за бонзаи и малко по-голяма саксия , та че въпросът ми какво мислите , да го пресея ли в по-голяма саксия и да сменя почвата с тази която съм купил , или да не пипам нищо за сега ?

  П.С. Когато вчера повдигнах саксията , видях че има корени които са излязли през дупките за водата отдолу и то не малко. • @survivorbg каза в Преполято или не ?:
  .. ми направи впечатление , че кестените (големите дървета) и по-точно листата им са почти на 100% идентични с моя "бонсай"- кафяво-оранжеви на места и завити нагоре...

  Това не трябва да те успокоява, защото точно кестените от години боледуват в България. Каква точно болест беше, не си спомням. Листата им започват да изглеждат зле още доста преди есента.
  Съвет за пресаждането не мога да ти дам, защото не съм наясно с бонсаите . Но хвърли едно око в старите теми. Със сигурност ще намериш отговор на повечето си въпроси. • @delfin Ще потърся това за кестените из нета , може да ми даде някакви насоки. А относно пресяването , в момента си е просто дръвче в саксия , още не съм започнал да го превръщам в бонсай. Така , че абстрахирайки се от факта , че някога ще става бонзай , какво бихте предложили - пресяването в по-голяма саксия ще помогне или ще навреди ? Ще погледна и старите теми които ми предложи . • Малък ъпдейт , премахнах повечето листа и оставих само няколко които изглеждаха здрави и добре. Хубавото , е че изрязах няколко клончета които така и така смятах за да придобие по-добра форма и се оказа , че са си зелени , което ме навява на мисълта , че поне със сигурност не е изсъхнало.Сега го оставям така и ще видим какво ще се случи. А тези дни смятам и да се разходя и да поогледам за още някое дръвче което да взема от гората. • @survivorbg щом си премахнал повечето листа, трябва и повече да внимаваш с поливането . • Рано е за вадене на дръвчета от гората. Може само набелязване, а вадене като застудее и заспят. • @kikabelata Да , има нещо такова. Вчера беше 32 градуса и те си мислят , че е лято още .Смятам , че към края на месеца или средата на следващият ще става вече за вадене.


Впишете се, за да отговорите
 

0
На линия

428
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG