Вредители по Бегония



 • Какво е това по бегонията?
  Някакви буболечки са, обаче са много, много дребни. Листата са лепкави.
  Четох тук-там, но явно не знам какво да търся - не са трипси, не са акари, не са щитоноски, не са листни въшки....???
  За сега измих със сапунена вода, но си трябва нещо по-силно.
  alt text

  alt text



 • @пери ,
  Не виждам добре на снимките, но тези бели точици ми приличат на бели щитоносни въшки(ако са като пръски от бяла блажна боя). Иначе може да е памукова въшка или белокрилка. Движат ли се? Хвърчат ли?
  Ако не се движат, са щитоносни въшки. Доста сериозна инвазия има по бегонията, огледай и околните растения. Борбата с щитоноските е много трудна.



 • Власеста въшка.
  Нуреле или Би 58. На седмия ден пак. Полей и почвата.
  Но предполагам след време пак ще изскочи някоя.
  Ако не искаш да се тровиш я хвърляй.



 • Благодаря Pyracantha, delfin!
  Бубите са неподвижни. Все едно са залепени върху листата. Но каквито и да са, явно борбата ще е "неравна". За сега няма да пръскам с препарат.



 • пери ,преди години същият паразит ми нападна едно Каланхое,с какво ли не третитах,но само ми окапаха листата и нищо не стана.Определено ако пръскаш с препарат ще е рисково за Бегонията,защото листата и' са много чувствителни.Бих ти препоръчала да опиташ да я измиеш с леко топла вода,ако трябва листо по листо/може да опиташ с тампон/ .Да изкара зимата,а после като я изнесеш на открито ще се оправи.



 • @Primavera Точно това направих - къпане със сапунена вода. Големите листа се изчистиха. По дребните сигурно е останало нещо, но пак ще го къпя. Жал ми е да го изхвърля, а и специално го взех да го "лекувам".
  Няма да се излагам, я 😜



 • @пери ,правилно! Няма да се оставяме,ще водим упорита борба с вредителите!Когато се бориш за нещо,победата е най-сладка!😊
  Дано я спасиш и да я покажеш нацъфтяла!👍 👍


Впишете се, за да отговорите
 

0
На линия

436
Потребители

329
Теми

7.4k
Публ.

CVETAR.ORG