Ешеверия • Здравейте, нова съм в отлеждането на цветя и за това Ви моля за съвет. Преди около седмица реших, че искам да имам цветя в дома си. Отидох в магазин с градински сектор и си взех три ешеверии. Реших да взема кашпи за тях, защото изглеждат много по-добре, но не знаех че трябва да сложа саксията в кашпата, а не да засадя ешеверията директно вътре. Та напълних кашпата с почва за сукуленти сложих си ешевериите вътре и много им се радвах. До онази вечер когато се прибрах и не видях че на едната листата и са пожълтели, и са започнали да се омазняват. Набучих пръст в почвата и усетих че е суха и в паниката си, преди да вляза в интернет, за да прочета какво може да и има, я полях. След като вече направих белята влязох и прочетох, стана ми лошо изкарах я на терасата с надеждата, че водата ще се изпари и тя ще се оправи, но не се получи. Забелязах обаче , че расте нова ешеверия отдолу, която съм обедена, че я нямаше преди една седмица. Та реших да махна всички жълти листа за да може и новата да диша. Та въпросите ми са няколко , какви са шансовете да успея да ги отгледам в тези кашпи, това пожълтяване дали ще тръгне и на горе по другите листа и третият ми въпрос е какво да правя с новата ешеверия която излиза, възможно ли е да я присъдя в друга саксия и ако да как ? • @Mo_00 ,
  Кашпата има ли дренажни отвори? Ако няма, ще трябва да извадиш растението и да го засадиш в саксия с отвори. Ако кашпата е малка, няма проблем да гледаш ешеверията в нея, но ако е огромна, а растението малко, има вероятност да изгние, защото трудно се контролира влагата. Това, че си поляла растението не е проблем. Все пак и сукулентите имат нужда от вода, макар и по- рядко. Хубаво е, че си използвала почвена смес за кактуси и сукуленти. Важното е да е бързо отцедлива и да не се задържа вода. Можеш спокойно да я сложиш на терасата, сукулентите са светло и топлолюбиви. Внимателно с адаптацията, не изведнъж на пряко слънце. Това с омазняването на листата не го разбрах. Нормално е при стрес- засушаване, недостатъчна светлина, най- долтите листа да почнат да жълтеят. Поливаш само след като се увериш, че почвата е напълно суха.
  Ако качиш и снимка, ще стане по- ясно дали има проблем. • @Pyracantha Докато чакаме снимки на пострадалите растения, да ви покажа снимки на моите ешеверии.
  alt text

  Echeveria-nodulosa
  alt text • @greeneyed не, няма отвори, но ще направим на самата кашпа. Не е по-голяма от саксиите, в които ги купих, може би една идея и то защото тя е квадратна а тя бяха кръгли. Махнах пожълтелите листенца и на горе успяха да се съхранят. Поливам ги когато почвата е напълно суха, заравям си пръста в почвата за да усетя кога е напълно пресъхнала почвата. • Публикацията е изтрита!


 • Публикацията е изтрита!


 • Публикацията е изтрита!

Впишете се, за да отговорите
 

1
На линия

428
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG