Божур (Paeonia) • Старата тема:
  Божур (Paeonia)

  Пускам само кадри на дървовидните при мен, от които и последният прецъфтява. Тревистите тепърва отварят. И... всичките ми тревисти са розови. Изключвам обикновения, червен, който прецъфтя първи. Сортовите от миналогодишната поръчка от Peony Shop не успяха да изхранят пъпки тази година и очевидно трябва да ги засиля с повечко торене.

  На първия от поредицата не му знам сорта. Май трябва да кажа, че всичките си дървовидни божури съм получила от Миро Енев, съсед, приятел и автор на книгата "Те, Рододендроните", предвестяваща и излизането и на следваща негова книга за дървовидните божури. 😉
  Оказа се, че и Миро също не си знае сорта. Даде ми го, набеждавайки го за Souvenir de Maxime Cornu (последен от серията). Беше много изненадан (а то и аз!), когато храстът цъфна и каза, че този... отдавна си го търсел, защото това растение му било маточник за размножаване, а той не знаел къде го е забутал. И като казвам "забутал", имам предвид огромната градина с гигантски магнолии, рододендрони, дървовидни божури и колонади от туи, която Миро и неуморният му баща са направили в с. [еди-кое си]. Няма да го издавам засега. За жалост, когато за първи път се озовах там миналия септември, слизахме от серия планински преходи и аз бях само с телефон, че фотоапаратът тежи. Но трябва да се завтека да снимам това място. Не ми е близо, ама е джунгла от дивни растения. В смисъл: ландшафтно замислена джунгла – с пътеки, каналчета, мостчета и сортови екземпляри, от които да ахнеш!
  Отплеснах се...
  Из нета е пълно със снимки, наподобяващи тези, които ще последват заглавния пост, така че няма да рискувам да ви давам грешни имена. Кадрите на първия божур са от миналата година. Този сезон той също цъфтя изобилно, но не можах да го снимам от пътувания, а и от дъждовете, които го обрулиха за нула време.
  alt text

  alt text

  alt text

  alt text

  Вече следват снимки само от тази година.
  Този трябваше да е пак някакъв сортов, дървовиден, но дивият, който е използван за подложка, е надделял над хибрида. Така че в перспектива ще си имам голям храст с прости цветове.
  alt text

  'Wu Jun Yao Hui'
  Това име винаги го преписвам. И не ме питайте по коя ключова дума го търся... (Липсва ми дяволското емотиконче, но на този етап тук излизат едни "графични недоразумения" и аз се обърквам.)
  alt text

  alt text

  alt text

  И най-сетне... Сувенирът!
  alt text
  Както се вижда, цветовете се свеждат естествено надолу и щеше да е по-добре, ако растението е засадено във високата част на двора. Но... там нямам вече подходящо място, а и като наедрее, ще хвърля доста сянка към по-долните нива. Тук си има "канапе" от хвойна и е доста центриран като позиция, за да вземе и хубаво слънце.

  alt text

  Толкоз засега. В предстоящите дни – още. 🙂 • @angelina_s Е, какво да каже човек, освен - леле-мале!!!!!!! • Много високи станаха дървовидните божури, скриха слънцето на розите около тях. Изкушавам се да резна малко от върховете, да ги поскъся, обаче мисля , че не е правилно. Поне на тревистите се препоръчва листата да стоят до късна есен. Та така- дали-или? Иначе имат божествен аромат, като на скъп парфюм. Е, и сравнително малко време е цъфтежът- около 1 седмица.

  Този е дивак, присадката я няма.

  alt text

  alt text

  alt text • Четири нюанса розово:)
  Pillow talk
  alt text
  Karl Rosenfield
  alt text
  Sarah Bernhardt
  alt text
  Вместо White cap:
  alt text • Последен, заедно със Sarah Bernhardt, цъфти ето този бял уханен божур, който естествено не зная кой е, защото го купих от Бг вносител за "Черен божур"👼
  alt text

  alt text
  Сара прецъфтява
  alt text • Аз тази година не можах да видя как цъфтя корал чарм, защото ме нямаше, но ето как цъфтя един бабешки, наследен с градината, който миналата година го досрамя да цъфне.
  alt text • Кика, колко е надиплен и красив! • И докато сме още на розовата вълна. При мен всички растения са така: обемни храсти, дълги стъбла и цветовете с челата опрени в пода (едва ли не). И не знам с какво да укрепвам храстите догодина. Вероятно с някаква зелена стоманизирана мрежа с широки отвори. Иначе пак няма да им "видя очите".

  Тия бяха от някаква поръчка на Кучо от Русков. Ама в никакъв сезон, явно изостанали от предишна партида, доста по-евтини. Два от моята поръчка бяха нарочени да са 'Sword Dance' и 'Prairy Charm'. Па не бяха. А цъфнаха на още по-следващия сезон и се разбра, че всички са розови. И понеже много народ изпищя, че не си отговарят на сортовете, Русков беше изпратил "компенсации", които вече бяха "сортови". И те розови излязоха. И повече компенсации нямаше, но на мен едното каре в моравата ми е пълно с редичка "сортови" тревисти божури, парадно центрирани, да им се угоди на всеки каприз, за да цъфнат според картинката. Да, ама не! :))) Не съм снимала всичко, щото няма и смисъл.
  alt text

  alt text • @angelina_s Анджи снимките и цветята които показваш са уникални, питам се пръскаш ли с нещо в градината? При мен непрекъснато паяци и разни гадинки пъплят! Пръскам, обаче примерно по зидове , огради? Те от там налазват цветя и храсти. • Че паяците какво им е? Те ядат другите буби. • Не виждам по снимките, при мен са навсякъде, всякакви, идват ми в повече. Те и бубите си стоят, ако не се пръска. • @petrova149 Паяци специално не ми правят впечатление, но като дойде сезонът за косене и рязане, третирам цялата морава и част от по-обемните растения с ектомин, той е акарицид и най-вече се надявам да занулява кърлежите, а работи и срещу бълхи, въшки, комари и пр. После пръскам още веднъж с него – 7 до 10 дни след първото третиране, за новоизлюпени ларви.
  За всички останали случаи (които не са много, а по-скоро следя за летеж на листна оса, скакалци или внезапни нашествия на гъсеници или листни въшки) използвам БИ58 в комбинация с фунгицид. Винаги пръскам вечер (да не кажа – по тъмниците, с челник), когато няма пчели. И не третирам растения и групи, които вече цъфтят, по същата причина – да не повреждам пчелите. Като цяло, ако съм наблюдателна и действам моментално, минавам с 3-4 пръскания на сезон.
  Имам чувството, че от цяло Княжево и Владая, съм сре4ед малцината, успели да си спасят всички стари чемшири от гъсеницата миналото лято. Точно с две пръскания с БИ58.
  Имаше някъде в стария форум тема за системните и повърхностно активните инсектициди. Свърши ми голяма работа. Но на моменти още се лутам с работните концентрации на разтворите. Вероятно трябва да си направя една таблица и да си я лепна при препаратите. 😉 • Благодаря Анджи, да трябв да се знае кога и с какво да се третира. • Първо да покажа единствения, който снимах тази година. Неизвестен от Русков, при това на две места го има.
  Неизвестен божур - Русков

  Неизвестен божур - Русковt

  И да се оплача - бартцелата (от поръчката от 2016 г. от Пеони шоп) тази година изобщо не цъфна. Миналата имаше няколко цвята. Тази е с повече стъбла, но нито един цвят. Някой да има предположение къде е проблема? • @Delphinium , божурът ти прилича на Bowl of beauty. Красив е!
  А относно Барцела, моята първата година пък изобщо не цъфтя, въпреки че имаше най-огромния корен от всички божури, които съм получавала.
  Освен ако не си го засадила много дълбоко, или е на сянка, единствената друга причина, която се сещам е, че вероятно тази година развива коренова система, която ще видиш как догодина ще изхрани доста цветове. • @pyracantha
  Не е засаден на дълбоко барцелата, на шарена сянка е както и останалите божури.
  Благодаря за разпознаването. Дават го късен, явно е той. • Рали, и при мен Барцела първите години (1-2-3) се отчиташе слабо с по един-два цвята. Сега се представя добре. Не е на целодневно слънце. Засенчва го една джанка. • @delfin Минала година имаше няколко цвята. За съжаление не ги видях в цялата им красота, защото бях в Грузия и бяха започнали да прецъфтяват. Но е шашнал съседката, която помолих да ми полива градината докато ме няма.
  Торите ли с нещо ? Миналата седмица ги полях с Байкал ЭМ. Нямам навик да торя излишно. • Имам няколко в една редица и на тях слагам осмокот след цъфтеж. Тази година още не съм, може и да пропусна. Всички останали никога не съм торила. В това число е и Барцела. • Днес преместих един дървовиден божур. "Говори" се, че подходящото време за местене е по богородица, но не мисля, че има чак такова значение при положение, че още не е заваляло сняг ☺ . Важното е, че сезона съм спазила.
  Бях го пльоснала при два храстовидни, но при дървовидните и рокита е хубаво да им се вижда осанката ☺ .
  Първо махнах чима от новото място. След това разкопах хубаво почвата и смесих с доволно количество пясък.
  При ваденето, разбира се, съсякох корените и го извадих с не толкова големи. Мислех, че ще ми е по-трудно.
  alt text

  Разкопаното отпред е старото място
  alt text

  Като го сложих в новата дупка, полях с вода
  alt text

  После досипах почва и пак хубаво полях, за да се уплътни
  alt text
  Накрая покрих със суха почва да не се напука като изсъхне.
  Надявам се местенето да е успешно. Добрата новина е, че ми се отвори място за нов храстовиден при останалите два ☺0
На линия

436
Потребители

329
Теми

7.4k
Публ.

CVETAR.ORG