Декоративен лук (Allium) • старата тема за алиум
  Любима китка 💜
  Тук са от 06 май.
  allium mount everest, allium globemaster, allium ambassador
  alt text
  globemaster е по-едрият и рехав, въпреки че въобще не е рехав
  ambassador - по-високият и с по-гъсто съцветие.

  mount everest е малко по-ранен и тук вече е прецъфтял
  alt text

  alt text

  alt text

  Тук вече започват да прецъфтяват (от 19.05)
  alt text

  Красиви са и така (от 26.05)
  alt text

  alt text

  alt text • Хех накрая са като гигантски глухарчета!
  Делфинче, благодарение на твоите снимки се реших и аз да си взема от есенната поръчка два вида алиум. По-дребният изсъхна още във фаза на малка розетка на листата, не разбрах по каква причина. Нищо чудно някоя гад да го е отмъкнала подземно. Обаче гигантеумът в момента е във вихъра си. И понеже много ми хареса, но ще ми хареса още повече в група, да питам как се множат?

  alt text • Множат се много лесно. Ако всичко е наред, като го извадиш ще имаш две луковици. Преди три години си поръчах от Флуел по три бройки, сега имам тези две групи, както са на снимките.
  Но! За тези три години, винаги след поникването на алиумите (до към десетина сантиметра) е имало застудяване. Върховете на листата им покафеняват и стават грозни. Досега си мислех, че само това е причината. Но вече започвам да се съмнявам, защото през сезона продължават да си пожълтяват. Вече има някои с напълно изсъхнали листа. Решавах, че вече изпадат в покой и ги вадех. Но, явно е грешка -избързвам. Луковиците, които извадих (повечето), не бяха едри, както трябва да бъде. Тази година лилавите ми се струват малко ниски и недоразвити, а от белия само два ми цъфнаха, а другите не. Мисля си дали не ги напада нещо гъбично, преждевременно отмиране на листата и недоизхранване на луковицата.
  Тук съм ги снимала, за да се видят с листата
  alt text
  Тези отпред са на ирисите.
  Кафевите листа се виждат и на снимка от горния ми пост.
  Ако пък изчаквам много с изваждането, започва гниене на някои и също така ги прояжда един тънък, къс червей. Същият го има и при лалетата.
  Вие наблюдавате ли такова покафеняване при вашите?
  Кика, радвам се, че си се зарибила по алиумите. Ами жестоки са 😄 • Значи се вадят, така ли? Прочетох набързо старата тема, там имаше противоречиви мнения, останах с впечатление, че само ти ги вадиш и не е належащо. Ама ако ще ги яде някой, по-добре навън да са. В такъв случай по кое време се вадят? Като отмрат листата, предполагам? • Ако ги оставиш навън, тоест в почвата ще ги яде някой 😄 , ако ги извадиш и прибереш, няма кой да ги яде.
  Не си спомням тези коментари и си мислех, че всички ги вадят ха-ха. Преди имах пърпъл сензацион. Същото съм забелязала и при тях - започващо гниене и тунелчета от червеите. Това не означава, че на всички луковици се случва това. Така че ще има оцелели разбира се. Аз вадя всичко, питаш ли ме 😄 - лалета, зюмбюли, алиуми. Само нарцисите един път на време.
  Да ви покажа
  аllium atropurpureum с хубавите си черни очички
  alt text

  И един не особено атрактивен, но истинско синьо
  Allium caeruleum
  alt text

  alt text

  alt text
  Цъфти сега, тоест по-късно от гигантите. Евробулб го дават 60 см височина. При мен няма толкова. Големината на съцветието е колкото пинг понг топче.
  ПП. Вадят се като им отмрат листата. • Делфин, градината ти е страхотно оформена! Не знам как съм я пропуснала преди, само се връщам да разглеждам разпределението. Алиумите много приятно дават височина и чудесно се връзват с кръглите форми....браво! А и са наистина красиви 🙂 • @delfin Делфинка, поздравления! Градината ти много ми харесва,
  а и със снимките се справяш професионално - наслада за очите,
  душата и сърцето! • Монументални растения!

  Вчера ги гледах и понеже не ми беше удобно да пиша от таблет, само цъках с език и си виках: "Еееех, явно трябва да се вадят, тю! Па не случих на луковични." :))))
  Ама ще вадя и това е, я каква хубост!
  Делфи, пущай кадри, ние слухтим! (сърце, сърце, сърце) • @angelina_s Делфин прекрасни Алуми. Имам от миналата есен 3 луковици, излезе 1. Развиваше се мн.добре като листна маса- едри тлъсти листа. Когато трябваше да се развие цвета и наедрее, листата почнаха да изсъхват! Цвета се отвори, но с листа като слама е голям 5 см в радиус. Мисля си дали е от засушаване, при нас април и май бяха горещи и сухи, не съм и помисляла точно тях да полея? Как мислиш, каква е причината за изсъхналите листа? • Нали това писах по-горе. И аз се чудя. При мен всяка година става така. Миналата не беше толкова сушав. А тази пролет съм поливала и луковичните - лалета, алиумите.
  Имаш ли снимка? • Ще снимам, при мен са мнооого изсъхнали листата, по нататък ще извадя луковицата и ще я проверя. • Вчера открих, че майка ми не си е посадила купените луковици за два вида алиуми. Да ги садя ли сега или да ги оставя за догодина (ако са живи)? • @kikabelata, слагай ги в земята (или най-малко в саксия с почва), за да започне луковицата да се храни. Не рискувай да ги оставяш така, защото луковиците може и да си заминат. Аз преди около две седмици имах аналогична ситуация с луковици на лилиум, които, честно казано, изглеждаха като неспасяем казус. Реших все пак да не избързвам с изхвърлянето и да пробвам, като ги сложих в земята. С учудване тази седмица забелязах, че всички са подкарали. • @simonen мерси!

  Прясна снимка на моя самотен воин. Явно това ще е максимумът, който ще достигне, защото вътре между цветчетата вече няма пъпки, а семенни кутийки. Като се отвори бях много разочарована от размера. Ама той си имал пиниз, не спря да расте до сега. Много ми хареса! Ще събирам семенца явно, а ще се надявам и на удвоено лукче.
  Между другото, по темата със сухите листа - и при мен са такива, още откак взе да цъфти. Преди да заспи окончателно мисля да му направя някоя и друга поливка с оранжев кристалон.

  alt text • Браво на Алиумът. При мен топката вече изсъхна, по мъничка беше /сорт гигант от предишната поръчка, като се науча да качвам снимки, ще покажа/, мисля да я отрежа, за листата нямам опит, както писах отдавна изсъхнаха. Но пък ми е интересно защо така! • @kikabelata каза в Декоративен лук (Allium):

  Като се отвори бях много разочарована от размера. Ама той си имал пиниз,

  Ха-ха, Кика. И аз така първия път.
  Между другото, Амбасадор е най-малък от големите. Но цветчетата му са разположени толкова нагъсто, че за мен поне, води класацията по хубост. • Allium flavum започва.
  alt text
  По-късен е от caeruleum, който вече прецъфтя. • Жълтите алиумчета
  Allium flavum
  alt text • Днес посадих лукчетата на големия алиум. Тук не съм писала, но извадих даже не две, а три - старият се беше разделил като емблемата на мерцедес. Малкият, за който май писах преди, че рано му пожълтяха листата, просто го нямаше, явно някое сляпо куче се е облажило. Останаха ми 3 плика с някакви по-дребни лукчета, от онези, дето така и не смогнах да ги посадя този сезон, ама нямам много място и още се чудя къде да ги навра. Дали биха вирели в саксии и сандъчета, че каквито са дребни, да не ги излапат и тях? • Аз нямам къртици и подобни, разрових мястото на моя алиум, дето също рано му заминаха листата, нямаше нищо!


Впишете се, за да отговорите
 

0
На линия

428
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG