Инструменти, препарати, консумативи: съхранение и поддръжка • Имам чувството, че това е едно от последните неща, за които човек се замисля, като почне да прави градина. И един от първите системни проблеми, на които се натъква.
  Все нещо ми няма, все от единия сезон за другия нещо съм "забутала", я в бараката, я по шкафове на беседката и къде ли не. Все не знам от кои препарати имам в наличност и кои са в срок на годност и като вляза в агроаптека, купувам "на кило" или "от всичко по малко".
  Да не говорим за безчетния арсенал от връзки, етикети, пликчета, моливи/маркери за надписване, спринцовки, игли, мензурни чашки и лъжички, които се пилеят във всички посоки и никога не ги намирам, когато ми трябват, но иначе са "надеждно стопанисани". Шаш!
  Затова тия дни си осмислих живота, да прередя стелажите в парника. За целта изхвърлих всичко навън (нещо, което не е правено в такива мащаби от поне 5 години). Прегледах, измих, сортирах и надписах. Епична битка беше!
  Но пък вече си имам операционна, която побира включително "несменяемата" ми настолна жълта кофичка с набор от инструменти и ножици за ежедневно ползване и всякаква спешна реакция.
  При вас как е? 😄

  alt text

  alt text • Препаратите, както и семената, както и да ги подредя, не мога да им хвана края. За това си направих MDB с колони за название, дата на придобиване, магазин, срок на годност, клас и скан на инструкцията за употреба. Всяко новозакупено нещо първо минава каталогизация и после отива в кутията за съхранение.
  След като напълних две дървени кутии от чай, с пликове за семена, хванах и разкостих една дървена щайга. Чамовите й плоскости залепих в картонена кутия. Получи се нещо като каталога в библиотеката, но вместо картончета за книги си имам пликчета със семена. Не че 15-20 минути търсене в общата кутия са проблем, ама ми минава нерака да градинарствам. Пък и така мога да слагам отделни пликове за всяка година, когато сам си ги отглеждам. • @Alien , да щеш да покажеш някоя и друга снимка... • @пери Снимка на кое? На кутията за семена ли? Веднага, щом ми оправят телефона, че камерата на компютъра не става. • @alien На кутията, да. • Анджи браво за поредбата, аз всеки сезон си записвам в тетрадка всички налични препарати и количествата, после тичам към агроаптека и преговарям кое за какво беше, ако трябва купувам. С препаратите и торовете съм скарана, кои беше жълт, морав, кафяв.., за какво точно.. ,цвят, листна маса😥 • @пери каза в Инструменти, препарати, консумативи: съхранение и поддръжка:

  @alien На кутията, да.

  alt text
  Това са собственоръчно отглежданите. Купешките са в подобна, но по-вместителна, заради по-големите магазинни опаковки. • Чудесна идея, Alien!
  И аз имам крещяща нужда от стелажче като на Ангелина и органайзери като твоите.
  Сега всичко е по торбички и пликчета- крайно непрегледно и неудобно. • @Alien , чудна работа върши тоя куфар!
  Ще взема да си спретна нещо подобно. • @пери Ако изказаното намерение не е само проява на любезност, да споделя и какви затруднения имам с изделието:

  1. Мокавената кутия поема влага. Или трябва да се боядиса (напр.със спрей от железарията) или да се вземе плътна шпертплатова щайга (виждал съм такива, нямат процепи междъ дъските).
  2. Мокавата се къса там, където към нея е залепена преградата. Особено като хванеш пълната кутия за края. Наковах с такер скоби (от външната страна), ама къде улучих дървото отдолу, къде не. Може предварително да се лепне някакъв плътен картон по вътрешната страна на страничните стени.
  3. Това, с малката кутия, която се слага отгоре, не се оказа добра идея - обикновено малката кутия ми стои отвън.
  4. Имам съмнения дали найлоновите пликчета (с цип) са най-подходящата опаковка за семена. Макар че за 4г откак ги ползвам, не е имало изненади, ако семената са добре изсушени.


 • @Alien, само идеята ще взема. Ще използвам кутия от обувки. Преградите също ще са от картон. И цялата "инсталация" ще стои на сухо в едно шкафче, където сега пакетчетата със семена са в насипно състояние. • @пери Като подредиш, да пишеш на какво си се спряла - азбучно подреждане, по семейства, по предназначение?☺ • @alien Здравейте, много ми хареса композицията на куфара и помислих как аз бих я направил.
  Бих пробвал със шперплат, има едни шперплатови плоскости..евтини.. и се режат лесно (сравнително 🙂 може да се ползва зеге, флекс..) омазват се с консервиращ лак.. и ще стане мн хубаво.


Впишете се, за да отговорите
 

1
На линия

428
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG