Инструменти, препарати, консумативи: съхранение и поддръжка
-
Имам чувството, че това е едно от последните неща, за които човек се замисля, като почне да прави градина. И един от първите системни проблеми, на които се натъква.
Все нещо ми няма, все от единия сезон за другия нещо съм "забутала", я в бараката, я по шкафове на беседката и къде ли не. Все не знам от кои препарати имам в наличност и кои са в срок на годност и като вляза в агроаптека, купувам "на кило" или "от всичко по малко".
Да не говорим за безчетния арсенал от връзки, етикети, пликчета, моливи/маркери за надписване, спринцовки, игли, мензурни чашки и лъжички, които се пилеят във всички посоки и никога не ги намирам, когато ми трябват, но иначе са "надеждно стопанисани". Шаш!
Затова тия дни си осмислих живота, да прередя стелажите в парника. За целта изхвърлих всичко навън (нещо, което не е правено в такива мащаби от поне 5 години). Прегледах, измих, сортирах и надписах. Епична битка беше!
Но пък вече си имам операционна, която побира включително "несменяемата" ми настолна жълта кофичка с набор от инструменти и ножици за ежедневно ползване и всякаква спешна реакция.
При вас как е?
-
Препаратите, както и семената, както и да ги подредя, не мога да им хвана края. За това си направих MDB с колони за название, дата на придобиване, магазин, срок на годност, клас и скан на инструкцията за употреба. Всяко новозакупено нещо първо минава каталогизация и после отива в кутията за съхранение.
След като напълних две дървени кутии от чай, с пликове за семена, хванах и разкостих една дървена щайга. Чамовите й плоскости залепих в картонена кутия. Получи се нещо като каталога в библиотеката, но вместо картончета за книги си имам пликчета със семена. Не че 15-20 минути търсене в общата кутия са проблем, ама ми минава нерака да градинарствам. Пък и така мога да слагам отделни пликове за всяка година, когато сам си ги отглеждам.
-
@Alien , да щеш да покажеш някоя и друга снимка...
-
@пери Снимка на кое? На кутията за семена ли? Веднага, щом ми оправят телефона, че камерата на компютъра не става.
-
@alien На кутията, да.
-
Анджи браво за поредбата, аз всеки сезон си записвам в тетрадка всички налични препарати и количествата, после тичам към агроаптека и преговарям кое за какво беше, ако трябва купувам. С препаратите и торовете съм скарана, кои беше жълт, морав, кафяв.., за какво точно.. ,цвят, листна маса
-
@пери каза в Инструменти, препарати, консумативи: съхранение и поддръжка:
@alien На кутията, да.
Това са собственоръчно отглежданите. Купешките са в подобна, но по-вместителна, заради по-големите магазинни опаковки.
-
Чудесна идея, Alien!
И аз имам крещяща нужда от стелажче като на Ангелина и органайзери като твоите.
Сега всичко е по торбички и пликчета- крайно непрегледно и неудобно.
-
@Alien , чудна работа върши тоя куфар!
Ще взема да си спретна нещо подобно.
-
@пери Ако изказаното намерение не е само проява на любезност, да споделя и какви затруднения имам с изделието:
- Мокавената кутия поема влага. Или трябва да се боядиса (напр.със спрей от железарията) или да се вземе плътна шпертплатова щайга (виждал съм такива, нямат процепи междъ дъските).
- Мокавата се къса там, където към нея е залепена преградата. Особено като хванеш пълната кутия за края. Наковах с такер скоби (от външната страна), ама къде улучих дървото отдолу, къде не. Може предварително да се лепне някакъв плътен картон по вътрешната страна на страничните стени.
- Това, с малката кутия, която се слага отгоре, не се оказа добра идея - обикновено малката кутия ми стои отвън.
- Имам съмнения дали найлоновите пликчета (с цип) са най-подходящата опаковка за семена. Макар че за 4г откак ги ползвам, не е имало изненади, ако семената са добре изсушени.
-
@Alien, само идеята ще взема. Ще използвам кутия от обувки. Преградите също ще са от картон. И цялата "инсталация" ще стои на сухо в едно шкафче, където сега пакетчетата със семена са в насипно състояние.
-
@пери Като подредиш, да пишеш на какво си се спряла - азбучно подреждане, по семейства, по предназначение?
-
@alien Здравейте, много ми хареса композицията на куфара и помислих как аз бих я направил.
Бих пробвал със шперплат, има едни шперплатови плоскости..евтини.. и се режат лесно (сравнителноможе да се ползва зеге, флекс..) омазват се с консервиращ лак.. и ще стане мн хубаво.