Ванда (Vanda)
-
Понеже имах запитване от @danny за ванда ламелата, да разкажа тук как я гледам. Ами... на общо основание с всички останали. През топлото полугодие навън, на значително слънце и редовно обилно поливане с маркуча. В жегите може и по 2 пъти на ден, при по-хладно време през няколко дни. Горките ми орхидеи виждат торене горе-долу веднъж годишно и то не всяка година май. Не е пресаждана откак е купена. Въобще, ако ме слуша някой табиетлия-мераклия орхидеист, ще си оскубе косите. Ама факт - цъфна за Коледа с два цветоноса и последните цветове увяхнаха през май. През този период почти непрекъснато бях с хрема, но на няколко пъти усетих лек аромат. Не питайте какъв, не мога да опиша, а и не помня.
-
@kikabelata Кика, невероятна е вандичката!
-
Стархотна е....моята направи някакви еднометрови корени, но цвят - не. Между другото, в една от американските групи за орхидеи бях попаднала на много интересно мнение, преразказвам - при стайно отглеждане на орхидеи не може да се постигне правилно поливане, защото орхидеите трябва да се поливат обилно с маркуч. Само по този начин се отмиват ефективно солите. Поливането вкъщи просто било не достатъчно ефективно. Така че методът ти на отглеждане е идеален. Аз съм изнесла няколко целогинета, дендробиуми и ванди на терасата, засенчени, и тази година или ще цъфнат, или ще се гътнат.
-
Да се отчета с две ванди - едната е редовно отчитащото се хибридче "сладко грахче", вече напълно разцъфнала, а другата се надявам също да стане редовна, тепърва започва да се отваря - жилбер трилобе (ако приемем, че е на френски).
-
Грахчето е чудно! Това е една от първите орхидеи, която загледах и се опитвам все още да се сдобия... разкошотия. И другата е хубава, цветът изглежда доста голям.
-
Сравнително голям е, да.
-
Ей го пак двете:
-
Красавици.... а ароматни ли са?
-
Разкошни са, Вики!!! Поздравления!
-
@danny за съжаление не. Или поне червената със сигурност не е, за другата не помня, утре ще я душа.
-
Ха добър ден..съботен. Не мога да се нарадвам на тази гледка..силен натрапчив аромат на пушен бекон , настъргани моркови и дим ..но ..божествввеннн
-
Разкошен цвят! С аромата малко няма да се разбера, но се връщам отново и отново да гледам снимките. Прекрасна орхидея, майстор си, Румци!
-
@румцайс каза в Ванда (Vanda):
Ха добър ден..съботен. Не мога да се нарадвам на тази гледка..силен натрапчив аромат на пушен бекон , настъргани моркови и дим ..но ..божествввеннн
Румкааа, екстра е! Поздравления и от мен!
-
Rasri gold x javieri
cristata
А тук нещо интересно и невиждано до сега от мен - излиза нов цветонос от пазвата на стария - вандата е сладко грахче, което вече се отчете това лято.
И накрая една оплодена кутийка на точковата прелест gilbert triboulet, която заради заплождането прецъфтя много скорострелно целия цветонос. Някой да иска да се пробва със семена?
-
Майсторка си, Кика! Вандов разкош е при теб
-
И тази година се отчете Vanda sanderiana alba. Този път цветовете и са малко хаотични, не като за снимка
Като стане златиста пак ще ви я показвам.
-
Уау, страхотна е
Поздравления
-
Благодаря, Поли!
-
Красавица!
-
Много красива, обичам зеленикави.
При мен се очертава да е редовна мокара муунлайт.