Търся си градинска (дива) циклама • Отдавна си търся градинска циклама, в България има два вида, пролетна и есенна, и есенната определено е защитен вид. Чух, че май, имало внос от Хонландия, някой знае ли нещо!?

  Намерих една много стара тема, която дори в стария форум я няма, но в по-стария се пази 🙂
  Дива циклама
  ...

  ботурче

  Цветовете на цикламата – ботурче са изящни, ароматни, с кадифено меки, блестящи и извити назад венчелистчета. На Запад е позната като алпийска виолетка. У нас се среща и дива циклама, която е защитен вид, а в народната медицина е позната именно като ботурче или като кукрек. Цикламата е два вида – пролетна и есенна.
  Есенното ботурче е многогодишно тревисто растение високо между 5 и 20 cантиметра. Образува дисковидна грудка, която достига в диаметър до 15 сантиметра. • Продават се грудки на разни видови външни циклами. Имах две от... може би от поръчката от русков преди 2-3 г. Пакетирани бяха 2 бр. но се държаха различно - цъфтяха с леко разминаване и с мааалко различни цветове и листа бяха, макар да се водеха един вид (трябва да проверя точно кой). Миналата есен едната изгни, а зимата и втората 😞 В саксия бяха, само първата година в земята. Много са готини, като цъфнат не се вижда ни листо, ни земя, само розов облак. Пак ще си търся. • И аз мисля, че съм взимала от Русков. В един период много се бях запалила да имам диви циклами, най-вече поради ей такива гледки:

  alt text

  alt text
  Тези снимки са ми от Ботаническата градина в Женева, в края на септември 2014 година.
  Но не можах да ѝ угодя нещо. Моите растения просто не презимуваха... А и за да има ефект, човек трябва да си ѝ отдели цяло "петно", точно както е тук.

  А ето и една есенна от Страсбург:
  alt text

  "М и М" имат доста асортимент, но в момента точно цикламите им са изчерпани. Но можеш да ги питаш, кога ще имат доставка, @cvetar . Те отговарят. И по Еконт пращат.
  М&М Трейдинг – каталог • Между другото, и аз исках да си направят петно като се саморазмножат. Грудките не знам делят ли се или как, ама мислех поне семенца, ала-бала... дръжки! Нито едничко не направи семе. А грудките са огромни за тая листно-цветна маса дето вадят и заемат бая място. • alt text

  alt text

  Аз я имам есенната циклама, ако се вгледаш внимателно в снимките, се вижда как прецъфтелият цвят се навива на спирала и полягва в земята . Така се размножават според мен. Появяват се редовно грудки в градинските центрове, може да се купят. • Цветарю, аз два пъти съм си купувала дива циклама от частно лице, което излага обяви в OLX. Струва ми се, че и към настоящия момент има актуална обявя за дива циклама. За съжаление, при мен не отцеляват, но мисля, че проблемът е в твърде високата температура и липсата на влажност във въздуха, както и адекватен сенчест терен, който да подсигури оптимални условия за развитието й. Инак, дивата циклама е широко разпространена в Средногорието и въпреки че е защитен вид, редовно се среща из търговски центрове. Впрочем, ситуация, аналогична с тази на дивото анемоне. По склоновете съсънки почти вече няма, а във всяка градина през пролетта се белеят горски анемонета, закупени от търговски представителства. • Тези в търговската мрежа дори и да са диви видове, не са събирани от дивотията, а развъждани. Поне така би трябвало. Виж, в олх едва ли е така. • И като стана дума за циклама и размножаване от семена, искам да попитам дали някой от Вас има опит със събиране на семена от циклама. Отглеждам няколко вида циклама и в годините съм се опитвала да опрашвам цветовете и да събирам семена. Винаги съм мислила, подобно на Зеленоочка, че семената на цикламата се намират вътре в самия цвят и след като цветовете поувяхнат, внимателно съм се опитвала да събирам "семенцата", които по-скоро са ми приличали на прашец, отколкото на семена, но аз упорито го засявах под стъкло в края на август и, разбира се, никога нищо не поникваше. Миналата година обаче, ровейки се в един форум, случайно попаднах на информация, според която семената на цикламата се намират в някакви самостоятелни образувания, наподобяващи топчета. Спомням си, че през годините неколкократно съм забелязвала подобни топчести образувания по цилламите си, но нали съм си профан, съм си мислела, че това е вид аномалия по цвета (тоест грудката не може да изхрани цвета и той се капсулова като малко топче) и съм го късала. Тази година обаче реших да оставя топчетата и забелязах, че те наедряват във времето. До настоящия момент все още не са сухи, за да успея да ги отворя и да изтръскам семенцата. Ако някой знае кога точно се прави отварянето на въпросното топчесто образувание и какви са индикациите за узрялост на семената, нека да пише (във форума или на лични съобщения), ще бъда безкрайно благодарна! • @kikabelata, да, точно това имам предвид, съжалявам, ако съм допуснала двусмислица в изразяването! • @simonen ами дай някоя снимчица де, за кои циклами става въпрос, за дивите градински ли - казваш ,че имаш няколко вида, кои са те? • @greeneyed в поста за семената от циклама имам предвид декоративната циклама, която ако не греша, като вид е персийска циклама. • @cvetar
  Здравей. Първо малка корекция на написаното от тебе - защитена е пролетно цъфтящата циклама, която май е по-топлолюбива и определено не се среща в западната част на България.
  За разлика от есенно цъфтящата, която е масово разпространена в западните гори.
  Сега за молбата ти - имаш от мене 2-3 грудки от бяла есенно цъфтяща. Само че май няма да е сега, защото в момента вече няма надземна част. Ще трябва да ме подсетиш през август,когато отново се показва. Имам и няколко грудки от стандартна есенно цъфтяща розова, но пущината не ще да се размножава! А като преди много, много години купих холандската опаковка, бях потресена! Пишеше wild source!
  Бях качила снимка с опаковката във стария форум, но надали е оцеляла. • @delphinium Ооо... Благодаря! Ще те подсетя. Бялата е достатъчна. Слагам си в календара напомняне за август месец.
  Опаковките са се запазили, и ако си спомням добре 🙂 май пишеше, че пазиш всички опаковки, защото били защитен вид...
  "На опаковките вече пише че са изкуствено отгледани ..." или някъде тука го четох
  Постовете са анонимни в стария форум..ако бъркам, извинявай.
  За съжаление, са се запазили само 5 страници от публикацията 😞
  Отдавна я търся, уф тия емотиконки мноу смотани, трябва да потърся по-хубави
  И двата вида са защитени, пролетната е особено защитена, есенната също е защитена но по-малко и се среща често, имаше особености в защитата, но и двете са защитени. Темата в стария форум е доста интересна. Има много информация, както за двата вида циклами в БГ така и за Съевата дупка, където се среща често..както и за ..ъъ..двигателните навици на съфорумките 🙂
  @Simonen Между другото, намерих я тази обява, беше остаряла....но човека, каза, че сега са заспали и не иска да ги разбутва...май беше някъде из Тетевенско...
  @greeneyed казват, че се размножават със семена, ама май не са в цвета а около грудката, не знам, но @Simonen може да е права за тези кутийки. • Въпросната "кутийка" излиза на дръжка от грудката, така, както излизат цветовете. Разликата е единствено, че от нея не се отваря цвят, а е се образува малко топче, което започва да наедрява постепенно във времето. Години наред имах подобни топчета, но все си мислех, че е аномалия и грудката не може да изхрани толкова много цвят, та поради тази причина остава топче и го късах веднага щом го забележа. Тази година обаче ги оставих и ще видим какво ще излезе от там. Цикламите са на вилата при майка ми, но когато отида, ще се опитам да снимам въпросните "кутийки". (Отварям скоба и пояснявам, че цикламите ми са персийски, но мисля, че принципът на размножаване би следвало да е един и същ.)
  Зеленоочка, освен нашата горска циклама, която отглеждаме като градинска, като външни циклами могат да се отглеждат и:
  Cyclamen Coum Silverleaf
  Cyclamen Hederifolium (при този вид има и разнообразие от цветове)
  Peloponnese Hardy Cyclamen
  Cyclamen Purpurascens
  Silver Cloud Cyclamen
  Cyclamen Hederifolium Foliage
  Не знам как биха вирели при нашите климатични условия, но откъм листнодекоративен ефект някои видове са доста интересни и си заслужават кътче в градините ни. • @delphinium искам и аз бяло цикламче, моля! Като те падсети цветар (щото аз със сигурност ще забравя), извади една и за мен.
  @Simonen като ги написа, та ме подсети - хедерифолиум май бяха тия моите, според опаковката поне. • рових и аз в архива и подбрах две по-прилични снимки на тия бръмбъзъци. мисля, че си личи как едната (на втората снимка дясната грудка, тя лявата почти не се вижда от дръжки, ама е там, дето се концентрират), произвежда по-малко, но по-големи и наситено розови цветове и почти няма листа през това време, а другата вади едновременно листата с цветовете, те са доста по-многобройни, дребни и светли, почти бели.

  alt text

  alt text • simonen, търсената от cvetar циклама е точно Cyclamen Hederifolium и размножаването е от оплодения цвят, дръжката завита на охлюв , семенната кутийка е накрая на дръжката, така поляга в почвата. Поляните с циклами в гората са образувани по този начин. За стайните циклами аз нищо не коментирам .Тук ги объркахме понятията.
  Инфото е от уикипедията
  alt text

  alt text

  alt text


Впишете се, за да отговорите
 

1
На линия

429
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG