Сироп от дървовиден бъз (свирчовина) • Май малко закъснях с тази тема, че вече почти прецъфтя, но става много хубав сироп от цветовете. Как го правя аз:
  Една торбичка цвят..около 40..50..цвята
  две кила захар
  две пакетчета лимонтозу
  няколко листа от мента
  1.5 литра вода
  опс..забравих лимоните!
  6 обелени лимона, нарязани на кръгчета
  Разтварям захарта във водата, изтива, измивам цветовете, разтварям лимонтозуто във водата, слагам в големи буркани цветовете, добавям лимоните ,заливам със разтвора, слагам ментовите листа.
  Така престоява няколко дена.
  Затварям в бутилки..
  ставааа страхооотно!
  Инфо за дървовидният бъз:
  http://www.hera.bg/s.php?n=2541 • Тая работа я свърших аз миналата седмица, че за малко да прецъфти. Всъщност, тъкмо преди 24ти май беше в пика на цъфтежа, но заради преждевременната смърт на стария форум 😞 го отложих за след като сваля каквото мога.
  Та, (относително) накратко. Трета година правя, все по една рецепта, дадена от приятелка. И все се каня да я променя, но забравям. 25 цвята (обикновено слагам и повече) на 5 л вода престояват (с ментата и лимоните и аз) 24 - 30 часа. След това се махат цветовете и се прецежда, и се вари с 2 кг захар. Преди завиране се слага лимонтозу за консервант и после горещ се сипва в бутилки, които се обръщат с гърлото надолу докато изстинат. Така правя 3-4 дози (едновременно).
  Ся, каня се всеки път да намаля водата и да увелича захарта, че да стане по-гъсто и да се разрежда с повече вода. Така е от 1:2 до към 1:3, кой както обича. Обаче много шишета ми харчи. И до следващата година пак забравям. • Ние вече изпихме нашия. Аз държа цвета 24часа със сока на лимоните. Постепенно изсипвам захарта отгоре - да притиска цветовете да не изплуват. Прецеждам и държа в хладилник. 1 литър вода - килограм захар - цвят, колкото успея да натъпча в тенджерата. Тази пролет правих два пъти по 2 литра. • А дали може някой да покаже снимка на този дървовиден бъз, защото май не съм го виждала. Гугъл показва много снимки, все различни... 🙂 • Има го навсякъде. Просто не си му обръщал внимание. Предполагам на повечето места вече е прецъфтял. Гугълските картинки ми се сториха точни. Половината бяха с цвят, другите с плода. • https://photos.app.goo.gl/YhhUQg1R4T4JDsms1
  Вчерашната екскурзия осигури снимка на дървовиден бъз. • Ох, и аз правих сироп от бъз. Поисках си и ми донесоха набран индустриално количество, от което забърках съответното индустриално количество. Приблизително 20 л. вода + 20 кг захар = оказах се с близо 40 л сироп. Някак не съм си преценила възможностите явно... Миналата година ми бяха донесли цвят, който си изгни в хладилника в очакване да го приготва и сега просто исках да не отиде и този на кофата от други претоварвания.

  А преди ми се получаваше много добре. Сега и за 40тте литра има кандидати, но още не са ме снабдили с амбалаж...

  Нямам бутилки за това количество, дори от минерална вода. Сиропът вече 4ти ден си стои в 4 10литрови туби от минерална вода. Има сериозен риск да ферментира и пак да отидена кино, макар и приготвен... • Мерси за снимката! Не се сещам да съм го виждала, но вероятно наистина не съм обръщала внимание. Белика, дано не се развали! • Белика, намери начин да го сложиш в хладилника. Едва ли ще имаш място при теб, по бутилка при роднини.
  Сестра ми прави сироп, но не го вари. Налива го в стъклени шишета от куинс и подобни и го държим в хладилника до изпиване. Е, не е 40 литра. • По спомени от преди много години, когато правех сироп от бъз, няма нужда от каквото и да е съхранение на студено или стерилизация. Захарта и лимонът са достатъчно добри консерванти.
  А изпълнението на Белика с 1:1 вода и захар изобщо не знам как е станало - според мене няма шанс да се разтвори цялата захар. Но пък няма никаква вероятност да се развали.
  Къде забравихте лимоните - в моята рецепта бъзовият цвят се кисне с вода и лимони, след което се прецежда, слага се захар и като тя се стопи, се бутилира. • @delphinium каза в Сироп от дървовиден бъз (свирчовина):

  По спомени от преди много години, когато правех сироп от бъз, няма нужда от каквото и да е съхранение на студено или стерилизация. Захарта и лимонът са достатъчно добри консерванти.
  А изпълнението на Белика с 1:1 вода и захар изобщо не знам как е станало - според мене няма шанс да се разтвори цялата захар. Но пък няма никаква вероятност да се развали.
  Къде забравихте лимоните - в моята рецепта бъзовият цвят се кисне с вода и лимони, след което се прецежда, слага се захар и като тя се стопи, се бутилира.
  "А изпълнението на Белика с 1:1 вода и захар изобщо не знам как е станало - според мене няма шанс да се разтвори цялата захар."

  Трудно, с много бъркане, време и болки в ръката...

  Лимони аз не слагам, правят ми го по-мътен. Стържа лимонова кора, която добавям в готовия сироп да си плува и след ден - два го цедя отново... Киселината ми е лимонова на пакетчета от магазина, просто съединение, което не е особена химия... • @delfin Знам за хладилника, и аз така правех преди, дори във фризера, но това количество няма как да събера... Днес го опитах - още не е тръгнал да ферментира... А и тези дни ще бъде раздадена по-голямата част... Събрах в бутилки някаква част, ще чакам за още... • белика, няма и да ферментира близките месеци при това съотношение със захарта. все едно да ферментира сладко като правиш 🙂 • @delphinium , захар и вода в съотношение 1кг : 1л е класическият захарен сироп. Няма проблем да се разтвори захарта.


Впишете се, за да отговорите
 

0
На линия

428
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG