Буря и градушка • Не знам дали беше за тук тази тема, но нещо страшно се излива от около 15 минути при нас, целият ден се кани... Молете се скоро да спре. • Мда, и аз съм си във Варна сега и не мога да повярвам какъв дъжд се излива... • При нас идва нещо на хоризонта, но дали ще стигне до тук...не е ясно. Дано нямате много поражения! • слава богу, тръгнах си от работа сутринта, ако бях през деня... но влязох при колегите да проверя - точно 70 л са се изляли във варна за норматив. това е почти два пъти повече от валежа на карнобатското наводнение и три пъти повече от аспаруховското... и при нас валя, но така и не се наканих да си направя един съд за мерене. имахме и опит за градушка, колкото дребен грах, но много малко.

  няма го подфорума "внимание, буря" от стария форум, но все пак преместих темата в "събития". в бърборилника ще потъне с времето, пък има моменти през годината, когато въпросите за времето са ни важни и актуални. • Днес отново кодът е дъжд с гръмотевици, дано да са по-малки количества☂ • да, очаква се дъжд, но по-малки количества. утре (ако до тогава не се промени пак прогнозата), по-сериозните валежи трябва да са по южното черноморие. • ...И на нас, не ни се размина този лош късмет.😟
  Снощи, почти по залез слънце ни удари градушка в комбинация с повечко дъжд. Мрежата над зеленчуците ни издържа успешно своя тест...заслужава си инвестицията, опази растенията и съм много доволна. 👍 ☺ • @ivaninka
  Да попитам за мрежата срещу градушки. Тя засенчва ли растенията? И иска ли сериозна конструкция? • @delphinium

  @delphinium каза в Буря и градушка:

  @ivaninka
  Да попитам за мрежата срещу градушки. Тя засенчва ли растенията? И иска ли сериозна конструкция?

  .....................................................................................................................
  Значи, на пазара ни се предлагат мрежи много видове - с различни проценти засенчване. Въпрос на личен избор е, какво да вземе човек. В моят случай, мрежата над чушките и доматите ми е с 0%, засенчване, аз така пожелах защото никъде до сега не съм прочела за тях че са сенколюбиви. Преди години, ползвахме мрежа която вече се износи- с 40% засенчване, което не намирах за нормално за развитието на зарзавата. ...мое мнение.
  Специална конструкция?- не бих казала. Ние ползваме циментови колове, които в някои участъци са удължени с метални или дървени пръти за височина, с оглед да се получи наклон на мрежата за по- бързото свличане на градушката. Мрежата трябва да е максимално изпъната , за да не се събира ледът по нея...при мен , не е най- добре направено това изпълнение, но главното е, че мрежата обира удара , скоростта на летящите парчета и под тях, растенията остават невредими.
  Хвала на умът, сътворил тази спасителна идея!🌺😊


Впишете се, за да отговорите
 

1
На линия

429
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG