Нефритена лоза ( Strongylodon macrobotrys) • alt text
  Това чудо го лелея от години, откак го видях цъфнало в Кю. Там е гигантска лоза, която е навъртяла десетки метри дължина и сантиметри дебелина. Чудесно ми е ясно, че не е за в къщи, ама пуста краста не пита. Та миналата година по това време си поръчах от ибей 5 заветни семена. Много трудно открих (надявам се) истински, защото какви ли не бобчета се предлагат, а оригиналът е с огромни сплескани бобове, малко като на бакла, ама почти черни.

  alt text

  Засях ги в специално приготвена по едни онлайн указания смеска и зачаках. Хем гледах да не съхне, хем да не подгизва, но въпреки това нищо не се случи до есента, освен дето изгниха 2-3 семки. Прибрах аз саксийката на прозореца за зимата, ама почти не съм поливала. Преди месец събрах семки от друга китка, в която се влюбих - кариса. Набодох ги в онази същата саксийка и изнесох навън. Те поникнаха бързо и масово, обаче вчера очите ми изхвръкнаха, когато видях, че е поникнал и един стронгилодон! Внимателно ровнах, за да се уверя - той е!

  alt text

  И сега, след като напреднах в тая тера инкогнита, реших да питам, може пък някой от експериментаторите тук (в мадаке ми е надеждата), да има опит или да знае нещо за гледането... Пък ако не, просто ще проследя нещата, докато не се гътне (сакън!). • Стискам палци, Кико 🙂 И да ни държиш в течение на развитието. • Кика, връщаш ме години назад (11), когато въздишахме по такива екзотики и правехме опити да ги "завъдим" ☺ . Лапагерии, хеликонии, етлингери... Помня го и твоето.
  На мен любимо ми беше едно друго нефритено синьо, но вече забравих как се казва. Не е лиана, а расте нагоре и съцветието му беше като мидички една до друга.
  Желая ти успех! • @delfin дааа, пустите лапагерии, май ни една не поникна. И какви ли още не чудеса поръчвахме, наистина. Ще го видим сега това...
  Аз отново взех да изпитвам известни съмнения за достоверността на семената. Докато търсех картинка за поста горе, попаднах на сайт, в който са снимани семената още в плода и имат една такава малко пирамидална форма... нищо общо с моите, освен размера. Ама ще поживеем и ще видим... може би. • Тази лиана, с тези цветове, божествена е! Дано да е това, което предполагаш.
  И аз дуднуркам в къщи разни екзотични семена, носени от о. Бали, канарски острови..... Разликата е, че не се знаят какво са ! Снимах ги в началото под №1, №2...., пазех снимките /когато евентуално израсне нещо/, поне да знам какво е било семето и да търся тогава.....какво е.
  От тях имам 4-5 излезли, но са твърде малки за каквото и да е разпознаване. • @kikabelata
  Здравейте..
  От къде мога да си поръчам това уникално цвете? • @lalence не ми е известно откъде.
  Аз вече нямам 😞 щитоноските го смляха. И семена не мога да намеря... Някой ако случайно види, да свирне, моля.


Впишете се, за да отговорите
 

1
На линия

429
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG