Адениум • Как иззимуваха адениумите ви? То без жертви не минава, ама като са повечко, не се забелязва. Само една снимка , че другите не ги бива. Пак ще снимам нюансите не розовото, че са все такива. Купеният от поръчката на Брики трудно удържа цвят- само да го изтърва без поливане 3-4 дни и хвърля цветовете.

  alt text • Оцеляха и трите ми адениума. Ама това е всичката хвалба.😕 След като ми загни след пресаждане, първият аденуим, който гледах толкова години без проблем, останалата чета се оказа много по-капризна, не мога нещо да им угодя.
  Започнаха да растат присадковите на листа, но явно нещо им липсва. От поръчката на Брики единият хвърли пъпки, докато беше още в стаята, сега прави напъни, ще видим. Трябва кардинално да реша проблема с по-богата почва, защото колкото и да го торя, не сварвам. Другият на присадка, от миналата пролет беше замрял по едно време, сега взе да пуска листа. Малкият миньон малко надебеля след като го кръцнах, не се разклони и даже се чудя дали да не го клъцна още един път... • Ако позволиш, цвете, бих те посъветвала така:
  -вадиш адениумите от сегашните им саксии, снимаш ги така,по голи корени, да ги видим все пак
  -засаждаш ги в нова почва- лека, пропусклива , почва за кактуси например ,да има торф, пясък, вермикулит
  -една седмица осигуряваш оскъдна влага
  -за торенето- да кажем 1 път в месеца торя със слаб разтвор на тор с високо съдържание на фосфор, по-малко калий и съвсем малко азот.
  Не си спомням да съм виждала снимки на адениумите ти, може би трябва оттам да започнем.
  И за твое успокоение искам да кажа , че с гесниевите аз съм в същото положение - все ще намеря начин да ги прецакам, единия път зимата ще загният , другия път- лятото ще изсъхнат. • @greeneyed И отвън на терасата на слънце задължително. • Малее, Грийни, вече цъфтите?
  Моите 4 адениума засега вадят листа.
  alt text
  Най- вляво е адениумът от поръчката на Краси. Миналата година нямаше цвят, надявам се тази да го видя цъфнал. Иначе всички зимуваха добре, не ги приспивам. • Браво на Вас за адениумите! Моите семенаци от предишната поръчка ... останаха 3, отрязах върховете, както бях писала смело, че не вървяха, сега имат малки разклонения! За снимка като се науча, сега само ✍ . • @greeneyed Благодаря за съветите, при първа възможност ще ги снимам. Малкото, с корените е добре според мен, защото се показва отдолу и здрав корен изглежда, но със сигурност му липсва нещо, защото листата са бледи, също и на последния на присадка по листата личи че има недостиг. Единият с пъпки, са му по-дребни, но достатъчно зелени. Наистина ще се престраша да добавя нещо по-богато в почвата, въпреки, че ме е страх от загниване, ще проверя дренажа, за да съм спокойна. Иначе си има торф за кактуси, перлит, ситен серамис, нямам добавен все още пясък. Много е пропусклива според мен, че чак е бедна.
  Стоят си на южна тераса, особено следобяд си ги пече яко. • Чудех се кога ще се открие темата ☺
  С моите адениуми не мога да се похваля. Бебетата-мини едва изкараха зимата с недобро осветление и малко към ниски температури. Мислех, че поне половината ще се гътнат. От две седмици имат видим растеж.
  alt text

  alt text

  alt text

  Най-старите също едва изкараха зимата. Имаха омекнали корени, които рязах. После открих други, които не рязах, но с нетърпение зачаках началото на пролетта и се надявах да не са гътнат, за да ги пресадя и разгледам обстойно. Е, дойде, а лятото презполови, а аз още не съм ги пресадила. Дори им купих нови саксии, които се оказаха твърде големи. Ще им търся нови. Кога ли 😁 .
  Та и те тръгнаха късно откъм листа. Единият цъфтя и вече прецъфтява. А белият е подложен на тормоз - ежегодно кастрене. Все не ми харесва. И тази година ще му се размине цъфтежът. Добре поне започнаха да му избиват нови разклонения. Е, не на всички клони още.
  alt text • Бебоците ти изглеждат много сладки, дебелички и с доста листенца.☺ Аз напоследък пиша във форума от служебния, на телефона нещо имах проблем с паролата и т.н., та не съм ги снимала моите, ще ги снимам непременно за утре на телефона, та да смогна да прехвърля снимките после. Малко по-бавно става наистина. • Имам едно по-тумбесто. На снимките изглеждат големшки, но в действителност не са по-високи от кутре.
  ПП. Помните ли Брики откъде прави поръчката за семена? • ![alt text](0_1529466581459_Photo-5597.jpg image url)
  Ето ни и нас - от поръчката на Краси 😘 Имаше много пъпки, но една част изсъхнаха, дано се отворят поне останалите 3-4 • Браво, Поли!❤ Хубаво цветче! Успяла си да я отвориш, при мен всички пъпки на присадковия опадват все още, дори на ниво почти оформен за отваряне. Отговаря ли цветът на този, който очакваше? • Поли, браво и от мен, докаран е до цъфтеж! • @zvete Благодаря 😍
  Май отговаря....по спомени Иначе името му е "18 karat" • @petrova149 каза в Адениум:

  Поли, браво и от мен, докаран е до цъфтеж!
  Благодаря ти, 😘 • Ето ги:
  Първият прави големи листенца, но сякаш са по-бледи.. Няма акари, това по долните листа е останало от варовик следи.
  alt text
  Вторият има малки пъпки, листенцата са зелени, но не са много големи. Очаквам да опадат пъпките, въобще не се надявам.
  alt text
  И третата хърба, направо не мога да повярвам, че това чудо е на повече от 2 години. Подхранвам го като останалите, Клъцнах го миналата година, леко надебеля коремчето. Коренът му иначе се показва отдолу, но това не пречи да си е рахитично. Май просто си е такова, като при хората или като при свинчетата😉
  alt text
  Нямат акари, стъблата им са твърди. Хайде, кажете сега какво да ги правя.☺ • @zvete Ами продължаваш да си ги гледаш и се въоръжи с търпение😉 😍 😍 • Благодаря, Поли, ама вашите цъфтят, пък моите се ослушват...😞 Защо този, който прави пъпки вече 2 години не може да си ги изхрани, въобще не изглежда малък/вторият поред/ и си е дебеличък и доста листа има. Това се питам.😕 • Този, последният защо не го отрежеш по-ниско? Аз бих отрязала на два пръста над разширението. Разбира се, ще се лишиш и тази година от цъфтеж, но и ако го оставиш, пак не се знае дали ще цъфне. От семе ли е? Тоест две години откакто е поникнал, а не купен например отпреди две години.
  Струва ми се, че бързаш ☺ . Аз нямам нито един адениум цъфнал на втората година. Не че съм критерий, но ти давам пример. Всичките ми са цъфтели на 4-5-6-та година.
  И в момента си имам един от семе (дали не е шестгодишен), който и тази година няма да разбера как ще ме изненада.
  "Слабият" да не го преполиваш? Почвата ми изглежда към ръбовете като преполивана.
  А тези, които хвърлят пъпки....ами пак чакаш ☺ , докато им дойде музата. Щом изпълняваш изискванията им за отглеждане. Нали са на открито, на слънце?
  И при мен жълтеят и падат листа. В рамките на нормалното. Все пак не са изкуствени цветя ☺ • Този последният го рязах миналата година и вероятно пак ще го режа, от семе е. Аз за него цвят и не търся толкова, като го гледам какъв е хилав, искам само да надебелее като на другите, ама се опъва . Присадковите ме притесняват, уж трябва да цъфтят. Днес попитах един горд притежател на доста цъфнали такива във фейса каква е тайната. Отговори ми поливане и опръскване. За поливането мисля, че това вече не го изпускам, но виж опръскване въобще не съм им прилагала😮 , мислех си че като сукуленти нямат нужда от това, пък и ме е страх да не загният нещо пъпките. Ама като каза така човека, може и да пробвам.... 😕


Впишете се, за да отговорите
 

1
На линия

429
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG