Адениум

 • Тази година като на шега пресадих почти всички адениуми. Уж само един, но ги подкарах всичките. При мен трудно се адаптират след това. Режа доста от тънките корени. Още имам един кандилкащ се.
  Оловният войник. Много го обичам. Две години подред му режа клоните и не беше цъфтял. Бях го забравила 😀
  alt text
  След като му бях отрязала голяма част от каудекса, миналата година се появи това
  alt text
  Не знаех, че коренът може да регенерира от това ниво.
  Мислех пролетта да привържа с марля кокосови влакна, но си останах само с намеренията.
  Ето и един долен
  alt text
  Много гадни отлагания са се получили. На места падат като ги изтъркам с пръст, но ме е страх да не нараня кората.

  Старият. Надявам се да върже някое семенце.
  alt text

  alt text

  Adenium Hangplakud Adenium Laymungorn
  alt text

  Малко прецъфтяващ. Иначе е като изрисуван.
  alt text

  Този, в някой момент съм го опуснала откъм поливки и необратимо е сбръчкал каудекс. Преди съм имала такъв случай с един "юноша". Все пак се надявам да се възстанови.
  alt text

  Adenium Moungsakda Adenium Banana Yellow
  alt text

  Adenium Moungsakda
  alt text

  alt text
  Много бързо избелява в цвят шампанско.

  Adenium Jantra
  alt text
  Прецъфтяващ и неразтворен напълно. • На Adenium Iron man в последствие забелязах, че има израснал клон от подложката. Реших да го оставя да цъфне, да не изпусна някоя изненада 😁 😁
  alt text
  По всяка вероятност ще го отрежа ако не завърже семена. Не ми харесват различни присадки на един. Пък знам ли, харесването може да е въпрос на свикване 😀 .

  alt text

  Инатът
  alt text
  Преди доста години си бях купувала от Тропики семена (сортови 😁 😁 ). Не иска да цъфне и не иска. На снимката изглежда голям (като размер), но не е.

  На една приятелка
  alt text

  Малко минита.
  alt text

  alt text
  И те браха душа след пресаждането. Мислех, че ще се гътнат.

  alt text

  alt text • @delfin ,
  Ехаа, това се казва репортаж! Адениумите ти са прекрасни- здрави, разклонени, оформени, с красиви каудекси и чудни цветове! Браво!!!
  " Старият" ти е голяма красота ! Такава визия имам за " идеален" адениум- дебел каудекс и корени причудливо оплетени и потъващи тайнствено в почвата. Не че съм успяла да постигна това при моите, но това не пречи да си мечтая. Вероятно не ми стига смелост като се има предвид, че загубих няколко тази зима.
  Минитата са големи сладури, семеначета са, нали? На голко години станаха? Много ми е любопитно как ще цъфнат.
  "Инатът" е с много красив каудекс и добре разклонен и облистен! На колко години е?
  Между другото и аз имам клонка от подложката при единия виетнамски адениум. Малко оставаше да го клъцна без никакви скрупули, но сега цъфти и не посмях. • @delfin Нагласени, натъкмени, каквото повикало, такова се обадило! За тези грижи адениумите ти се отплащат подобаващо, делфинко! За семеначетата не се надявай на засукани цветове , а за времето на цъфтеж - поне 3 години им трябват. Клонката от подложката при мен щеше да изхвърчи насача! Това са непоискани съвети, ти се справяш толкова добре, че нямаш нужда от тях, аз така само да споделя опит.👍

  И една снимчица

  alt text • Грийни, хубавец е твоят! Само един ли ще ни покажеш 😀 ?
  Клонката ще хвръкне ако не върже семена. Не се надявам на засукани, но ми трябват подложки. Да експериментирам (знам, че няма да ми се получи, но все пак). Пък и от сто години не съм гледала бебета. Да си припомня тръпката 😀 .

  Пираканта, не са много здрави, защото им кафенеят листата. На виетнамските и два от Бг търговец. Особено единият виетнамски още се чуди дали да даде някакъв прираст. Пролетта ги пръсках два пъти за акари, но май не беше достатъчно. Пък и един Фитоспорин да им ръсна например, няма да е зле. Но не ми се разправя.
  Инатът е на ...не помня. Може би 7 години.
  Рязах го заради присадка. Не се получи, но пък се разклони доста добре. Ти ли беше купувала от мен семенак в стария форум?

  И за минитата не помня. Може би четвърта година? Семена от поръчка на Брики от стария форум. И цвят не помня. Имаше бели, розови, червени. Дали червени съм взимала (ако съм поръчвала един цвят само)? Розови не са със сигурност. Розово разбирай като обикновения обезум.
  При мен адениуми никога не са цъфтели на трета година. Винаги доста по-късно. Сигурно не им предоставям идеални 😀 😁 условия.
  На Стария цветовете на слънце са като седефени. Блестят, блестят. Харесвам обикновените не по-малко от засуканите. Пък и доста обичам простоцветни. • @delfin Ама ти имаш толкова цветове, повечето от тях ще са опрашени, семена ще имаш предостатъчно.
  Тази година не ги пресадих, а може би и миналата -също, а сега не е подходящото време за пресаждане, нито по-късно есента, защото те цъфтят до декември , та се страхувам, че ще им потънат каудексите прекалено дълбоко в почвата и за зимата с поливките трябва да съм безупречна, което ...хм... може би да , може би не . Освен това 3 -4 седмици през юли бяха подложени на безмилостен пек с поливки, когато мога. Така съм ги засушила, че им изпопадаха цветните пъпки, а на някои и листата. Сега съм бяла и добра и се старая повече / освен когато двамата ми помощника ги поливат с маркуча и им изхвърча субстрата чак 😢 /. • Помощниците се грижат да има по-малко почва в саксиите и съответно да избегнеш преполиването през зимата 😀 😀 • @delfin много красиви и компактни🙂 • Моите адениуми не цъфтят едновременно, та събирах снимки на месец по лъжичка. Чакам още 4 да цъфнат, от които само два имат пъпки.
  Adenium Hoang Hon Tim, този пръв цъфтя
  IMG-9855.jpg

  Adenium Pink Panther, все още с цвят
  IMG-9878.jpg

  Adenium Moungsakda, цъфти за втори път тази година
  IMG-9880.jpg • alt text alt text • Да се похваляяя..имам го от няколко години, но не беше цъфтял..ето го сега, страшно много му се радвамм:

  IMG-20201116-212336.jpg

  IMG-20201116-212219.jpg


Впишете се, за да отговорите
 

0
На линия

415
Потребители

325
Теми

7.1k
Публ.

CVETAR.ORG