Домати • Старата тема - https://old.cvetar.org/viewtopic08b3.html?f=26&t=4447

  Мисля, че трябва да има такава тема - за едни от най-любимите ни зеленчуци, които сме отгледали сами в градината.
  Аз преди да посадя собствените разсади от директни сортове от мои семена, купих три растения от прехвален нашенски хибрид Ръгби. Те вече имат вързали доматчета, което за субполярната ми градина е много ранно развитие.
  Отнесох и няколко корена от Искра на едър нашенски сорт, кръстен от нея на бабата, от която се е сдобилас доматите (семената).
  Останалите са от естонските семена - от мои семена черен принц, зелена ябълка и оранжево сърце, както и 2-3 нови сорта. • Търся семена на "Куртовски розов домат" • Честит Петльов Ден! Денят на мъжките ни рожби и Денят на бащата, това тръбят по телевидението към което от време на време обръщам поглед. ☺
  Вниманието ми е насочено по- скоро, към разсада с домати под лампите, та реших да ви подсетя ако все още не сте насели семенцата за оранжерийните домати - сега е времето да го сторите. От многобройните градинарски източници които успях да прочета, се сдобих с информацията че най- добър за садене разсад в градината е деветдесет дневният, за това се опитах да вляза в необходимият срок и насях семената за оранжерийно садене, на 5 януари. Може да се каже, че вече приключихме с поникването и преминаваме към фаза "кръстосване".
  След около две седмици ще е подходящо времето и за пикиране, по едно растение в по- голяма формичка. Аз ползвам кофички от кисело мляко.
  И тази година заложих на любимите си директни едроплодни сортове Розов блян, Розова магия, Хоумстед, Розов дар, а от червените Червен крушовиден, Фантазия, Червен гигант, Бийфстеек и Идеал. До този момент, за мен от хибридите на почит остана само сорт Ръгби.
  alt text • @ivaninka Аз лично от хибридните съм много доволна от Паулина. Раждат много, на китка по 4-5. Средна големина. Много добър вкус. Без зелен пръстен, когато са добре узрели. Плододаването е много дълго от средата на Юни чак до преди първите слани, когато обираме зелени домати за туршии или ги редим на вестници и ги чакаме да узреят. Много са издържливи на болести. Преди две-три години когато в нашия край масово доматите се съсипаха от чернилката от всички сортове, които бях садила само те се позапазиха макар и не на 100%, така, че не успяхме да правим консерви, но имаше в изобилие за ядене и не сме купували от магазина. Надявам се да съм била полезна. • @todorova-sv Благодаря ти за полезния коментар! ☺
  С този сорт се познаваме от 2014 година, но се разминахме заради размера - високият му ръст стигаше покрива на не
  голямата ми оранжерийка и по тази причина се стремях към полудетерминантните сортове : Дорина, Жар, Наслада.
  След като си отворих очите за вкусните директни сортове, всичките ми хибридни кумири се срутиха. Вярно е че като такива, те си имат своите преимущества с подбраните си качества при кръстоската за твърдост и издържливост на плода и за хора чиито градини са далеч от тях и се посещават веднъж седмично хибридът е най- доброто решение - набраните зрели домати, издържат до следващото посещение на ранчото, до нова беритба.
  В моят случай с директните, доматът се откъсва на минутата в която ми потрябва, и престои ли два дена в панерчето неизползван край него започват да кръжат винени мушички, които ме подсещат че не бива да се бавя повече.
  Това, за издържливостта на доматите до късна есен има какво да кажа, но то ще е като ги засадим в оранжерията. 👍 • Тук явно, само аз се каня да ям домати от градината си.
  Никакво движение на зеленчукопроизводители не се забелязва. Или пък, може би е още рано за посев...но, понадигайте се вече от зимната си сладка дрямка, слънчо взе да наднича вън от прозореца.☺
  Само две седмици са изминали от пикирането и не можем да се познаем от предишната снимка. Под пурите Силвания гролукс и температура 22* в кухнята- растежът е неудържим.След две седмици ще идат на остъклената тераска в пряка връзка с истинското слънце и така до април ще са готови за засаждане в оранжерийката.

  alt text • @ivaninka Много са ти хубавички! Какъв сорт са? Виждам, че са пикирани по едно коренче. Поради липса на място аз ги пикирам по две, но при засаждането ги разделям. От няколко години две познати, които отдавна се занимават със зеленчукопроизводство ми казват да не ги разделям, а да ги слагам по два корена на кол. Така си пазели сянка и доматите не страдали от слънчев пригор. Ако ти имаш други наблюдения, моля те сподели ги. Кога зася твоите семена, че преди две седмици ги пикира? • Публикацията е изтрита!


 • @ivaninka А, да по-горе видях, че беше написала какви сортове са. Доста голямо разнообразие! • @todorova-sv За доматите от времето на мама зная че се засаждаше разсада от сорт Идеал в градината ни по един корен в гнездо и доматите се развиваха добре. От него далечно време си спомням че се слагаше на масата ни и едно сърцевидно розово домати със странен вкус, което по- късно аз се опитах да отгледам и се озовах в истинска почуда от сорта Биволско сърце, слабо родовит и със оскъдна листна маса. Определено не останах доволна нито от добива нито от здравината на растенията, заради което отхвърлих розовите домати- но не завинаги. За тия сортове разбрах че е препоръчително да се садят по два корена в гнездо. Това което са ти казали е правилно, стига сортовете които отглеждаш да са с такава структура на стеблото- такива са сърцевидните сортове. Тази година вън в градината ще отглеждам Момини сълзи, сърцевиден сорт и ще им приложа такова садене - по двойки. По този повод ще споделя, че това лято бях засадила десет корена домати Ръгби вън от оранжерията, което пострада от слънчев пригор по същата причина - по- слаба листна маса и като краен ред изложен с посока следобедно западно слънце, буквално се опече и го премахнах още през август, а в оранжерията същият сорт ми даде плод до падането на сланата. Извлякох си поука! В момента в оранжерията аз отглеждам сортове гиганти розови и червени, които имат мощни силно облистени стебла и се нуждаят от по- голямо пространство помежду си. За тях научих че за да береш добър добив, а не два - три домата от корен е добре семената да се засяват рано през февруари , в резултат на което да цъфтят и оформят плод на китките преди да са настъпили летните горещини, които се отразяват неблагоприятно върху цъфтежа. Последната седмица на февруари ще засея семенцата и на доматите си за отвън- Момини сълзи и още два безименни сорта . Искам да не прекалявам с количествата разсад и дано удържа на думата си.☺ • Моите тъкмо започват да кръстосват, аз си харесах от английските семена едни черита и едни обикновени червени, а мъжа ми си сложи Наслада, Биг Бийф, Розова Магия и Розамакс. Също са под лампи, засега вървят много добре, а орхидеите хич не са доволни от загубата на най-добрите позиции 🙂 Ще се опитам да снимам тези дни. • Аз сях всички домати и чушки преди има-няма седмица. Още нищо не е поникнало, ама малко забравям да ги поливам, а не съм ги покрила. Но пък този път сложих тераует в субстрата. За оранжерийните отново закъснях, за външните малко подраних, да видим какво ще стане. • Да се отчета - днес видях първите поникнали. Оказаха се семената, които @Delphinium ми даде на черен принц - единствените домашно събрани изпревариха останалите. Е, след тях видях още 4 сорта поникнали, вече купешки, но те са при малко по-различни условия - на по-хладно и в кофичики от кисело мляко, захлупени. Останалите купешки още се кумят, но те са в разсадни табли без покритие, на по-топло.
  Вски са сяти на 11 февруари. • Да. Определено съм за клиника 😉
  Днес почнах да сея доматите. Освен четирите сорта, които гледам от години и събирам семена (черни, зелени, оранжеви и розови), днес установих, че съм поръчала цели 8 (осем!) нови сорта.
  Направо съм превъртяла!
  Кика, сетих се за твое писание от преди 10- ина години - за опасната болест, която ни е заразила и от която няма отърване. • И аз днес започвам да сея доматите |и другите неща| от естонската поръчка. • Рали, тук едва ли ще си помислим, че си за клиника. Виж ако се жалваш в някой автомобилен форум, може би 😁 .
  Аз ще направя разсад само на жълт и едно раирано чери от една колежка.
  Винаги сме правили от наш, събирани семена, но напоследък вързват по няколко домата и тази година май ще се откажем. Иначе си купуваме готов разсад на Ръгби. Сега ще вземем и Розова магия.
  Предни години залитах по разни изчанчени сортове, но нашите започнаха да мрънкат, че само заемам мястото. • @delfin
  Малинче, това с ниската реколта от собствени семена не е добре.
  Всичките мои са руски сортове, поради екстремните условия в градината. Но в два от тях съм влюбена и ако тази година не загинат изцяло доматите (миналата година всичко почерня до корен - за над 20 години се случва втори път, добре че си пазя семена от предишната година), мога да ти пратя семена от тях.
  Двата ми любими сорта са черен принц (естествено много тъмен) и зелена ябълка ( като узрее си остава зелен, с леко кехлибарен оттенък). И двата са индетерминантни, раждат като луди,сочни са с тънка люспа и със специфичен, но много приятен вкус.
  Ръгбито е приличен сорт, но не ме впечатлява особено. • Събираме от червен и розов (от баба са още). Но сигурно се опрашват с други. Комшии дадат, познати дадат, ние пробваме други сортове и така.
  Ръгбито ни устройва. И на вкус, и устойчивост на болести добра в сравнение с други сортове. Със сестра ми като вземем да си берем за града, все от него. Другите ги прескачаме ☺ .
  И аз преди съм си поръчвала от естонските. И черен също, не помня обаче точния сорт. Дали не е бил Черен принц.
  Оо, да ☺ . Сега проверих, имам още останали семена, ха ха .
  alt text.
  А другият е Толстушка. Сигурно са от преди три години най-малко. Ще взема да бодна една семка да видя дали ще никне.
  Между другото имам салати (марули) от същото време (може би) и още ги ползвам. Никнат. • @delphinium каза в Домати:

  Кика, сетих се за твое писание от преди 10- ина години - за опасната болест, която ни е заразила и от която няма отърване.

  Хаха, вярно, бях го забравила. Не се сетих да си го сваля преди края.

  При мен нещо много ниска кълняемост забелязвам, що се отнася до сортове. Който поникне, са поне по 2-3 от 5-те семена, но имам много сортове, от които до момента нищо не поникна. Много разочароващо, чудя се дали е късно да набода нови семки от тях. • @kikabelata
  Не е късно, аз си посях доматите вчера и днес.


Впишете се, за да отговорите
 

0
На линия

428
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG