Домати • Малко информация за поникването на собствени и купени семена.
  Всички са посяни в еднакъв субстрат и са при едни и същи условия.
  Резултатът от днес - всички мои семена ( от преди две години, защото миналата всички загинаха, 4 сорта), никнат без проблем.
  До сега няма нито едно поникнало семе от останалите 8 сорта.
  Правете си изводи колко е ценно да имаме домати от собствено произведени семена (естествено сортове, не хибриди). Други плюсове - адаптирали са се към специфичните климатични условия и почва. • Да докладвам как продължава никненето - от купените семена има по един поник от два сорта - единият е от бонусните естонски семена с минал срок. Което потвърждава това, което знам - семената от домати запазват кълняемост доста години. • @delphinium

  Правете си изводи колко е ценно да имаме домати от собствено произведени семена (естествено сортове, не хибриди). Други плюсове - адаптирали са се към специфичните климатични условия и почва.

  Това, да!👍
  И от мен - не бързайте да изхвърляте старите опаковки със семена на домати с изтекъл срок на годност.
  Историята на доматената сеитбата при мен показа, че за 10 дни поникнаха семената на сорт Идеал и Червен крушовиден - три години след срока им на годност.
  След масовото поникване на 7мия ден от сеитбата на останалите ми сортове домати, няколко поредни дни тия два сорта не даваха никакви признаци на покълване.
  Поразмислих се и се зачетох в опаковките им, и като видях
  изтеклия срок на годност 2015 година си казах, че няма какво повече да очаквам от тях.
  Изумлението ми беше, като на 10тия ден видях да се показват гърбичките на младите кълмове. По- тегаво и бавно се развиваха, но с времето се сляха с тълпата и сега не се различават по ръст.🙂 • Здравейте! Искам да попитам някой садил ли е сръбския сорт Круна на Супериор - салатни, розови безколови. Моля, споделете впечатления ако имате или ми препоръчайте някакви безколови, които да са подходящи за директна консумация по възможност розови. • Малко да поразбутам доматената тема, че покрай еуфорията около цветята съвсем потъна в забвение, а дойде време - кажи речи за бране. 😟
  Има ли любители на градински домати тук и как вървят при вас нещата след продължителните дъждове?
  Тази година аз се провалих с разсада на ранните си домати сорт Ръгби - в слънчевия април, след като почнах да ги калявам под открито небе, една вечер в суматохата по прибирането им не видях сложената по- в страни касета с разсада и на сутринта го заварих клюмнал от студ. Останах със розовите и червени Гиганти и малко Идеал като по- дребноплоден сорт.
  Зреенето на доматите които имам в момента в оранжерийката е отново около дата 10 юни, като забелязах зачервяването им в началото на тази седмица - 3 юни. Това е и причината да не отглеждам ранни хибридни сортове. Разликата в зреенето е някакви десетина дни, след което у нас се губи интересът към хибрида. Но специално Ръгбито си го обичаме.
  В оранжерията растенията стигнаха 2 метра и мисля да им резна връхчетата, за да едреят плодовете. Позабави се плодо образуването им поради лошите климатични условия, но сега пък всичко хукна неудържимо.

  Червен крушовиден
  alt text

  Розов дар

  alt text

  Засети заедно от семе в първата десетдневка на януари, след това в началото на февруари заедно пикирани и отгледани в еднакви условия, шестте сорта домати имат следното развитие -
  първият зачервен Бийфстеек

  alt text
  След него Розов блян

  alt text

  След тях и Червения крушовиден добива червен цвят.
  Останалите Розова магия, Фантазия и Розов дар за сега само едреят.

  alt text
  Доста дълго време се задържаха с цвят и едва тази седмица взе да се забелязва по- осезаемото им образуване на плод. Доста хора от няколко градинарски фейс групи масово се оплакват от липсата на завърз.

  alt text

  Засадените отвън за истинското лято- не се бързат.🙂

  alt text • @ivaninka Браво, чудесно си се справила! Страхотна доматена плантацийка си имаш! • @ivaninka С какво ги пръскаш? • Публикацията е изтрита!


 • @todorova-sv Пръскам с фунгициди за обикновена и брашнеста мана и при всяко приготвяне на разтвора прибавям инсектицид за вредители- Ридомил голд + Топсин + Моспилан, като редувам системен с контактен при всяко следващо пръскане. На мнозина тази класика зная че няма да се хареса, но с прясното мляко, йод и сода бикарбонат през 2017 си навлякох алтернария на доматите и зачертнах този вариант като възможен био метод. Идва ми доста тежка тази химия, искам нейният биологичен еквивалент , но до сега не съм прочела някой твърдо да е застанал зад успешно ползвана био схема на пръскане. Хубаво е, всеки да сподели начина си на отглеждане на зеленчук и каже от кое е останал доволен. • @ivaninka Миналата година и аз пръсках с мляко, йод и сода, но и аз не съм много доволна. Поразболяха ми се доматите и аз не знам от какво (нещо не мога да ги различавам болестите). Тази година пръсках два пъти в началото с Пероцин, два пъти след това с Купроцин и веднъж с Моспилан. За сега са добре, но следващото пръскане ще го направя с твоята комбинация. Доматите ти изглеждат в идеално здравословно състояние. • @todorova-sv Валя дъжд повече от седмица и се образува голяма влага. Като се поразходих днес в градината по
  следобедно слънце, направо трудно се диша от изпаренията.
  Имам лошото предчувствие че ще тръгнат болести по зеленчука. До една седмица слънчево време, това ще се разбере.
  Беше на ред да ползвам утре контактен /предпазен/ препарат, но с оглед създалата се обстановка ще ползвам системен/лекуващ/ Акробат + Скор + Конфидор за вредители. Ето схемата, която ползват земеделските производители и пазят в дълбока тайна.
  Търсих я много време и я научих от любител градинар, а не от големите играчи в зеленчукопроизводството. Универсална е за лозя и овошки.
  Ползвах я миналото лято и брах домати до падане на сланата.
  Силата е в тройната комбинация. Един от компонентите да липсва, примерно препарата за вредители - създава се условие за вирусно заболяване пренесено от вредителя.

  https://i.postimg.cc/TwT63SMK/screenshot-2019-06-13-at-07-57-28.png • Позволих си да редактирам мнението и да добавя снимката вътре, за да се вижда. Качена е на postimg, защото скоро ще изчезне от фейса. • @ivaninka Много благодаря за полезната информация! • На двора.
  alt text

  alt text

  alt text

  В парника са по-рехави, но там берем от месец.
  alt text

  alt text • Първата партида - за парника.
  alt text
  От няколко години сея само два сорта, на които не знам имената. Но сега получих щедър подарък от една добра душа от хоби кафето и ще има доста за дегустация. • Май таз година ще е доста ранна и топла.
  Макар че изтук нищо се не знае и не е сигурно.
  Но аз нормално почвам да сея от 15 март до 15 април, но сега се каня да подраня.
  Винаги има опция да си взема разсад.
  🙂 • пери,добре върви разсада ти,ще имаш ранни доматки със сигурност😘
  Във връзка с темата да споделя,че имам излишни семена/за подаряване/ на домати Чери.Ако някой желае да ми пише на ЛС. • Направи ми впечатление че, семенцата на доматът от новия български сорт Розово сърце са много мънички (мисля, че е търсен ефект, доматът е и с тънка ципица). Чух от познати, че не успели да си отгледат. А аз си накисвам семената за една нощ в бледо розов разтвор на калиев перманганат и после ги държа на салфетка в прозрачна кутия, която проветрявам всеки ден. Така имам много по-голям успех и, според мен, затова ми се получи разсадът с Розово сърце, иначе семенцата са много, много твърди и не могат да поникнат без тези грижи.


Впишете се, за да отговорите
 

0
На линия

415
Потребители

325
Теми

7.1k
Публ.

CVETAR.ORG