Домати • Старата тема - https://old.cvetar.org/viewtopic08b3.html?f=26&t=4447

  Мисля, че трябва да има такава тема - за едни от най-любимите ни зеленчуци, които сме отгледали сами в градината.
  Аз преди да посадя собствените разсади от директни сортове от мои семена, купих три растения от прехвален нашенски хибрид Ръгби. Те вече имат вързали доматчета, което за субполярната ми градина е много ранно развитие.
  Отнесох и няколко корена от Искра на едър нашенски сорт, кръстен от нея на бабата, от която се е сдобилас доматите (семената).
  Останалите са от естонските семена - от мои семена черен принц, зелена ябълка и оранжево сърце, както и 2-3 нови сорта. • Търся семена на "Куртовски розов домат" • Честит Петльов Ден! Денят на мъжките ни рожби и Денят на бащата, това тръбят по телевидението към което от време на време обръщам поглед. ☺
  Вниманието ми е насочено по- скоро, към разсада с домати под лампите, та реших да ви подсетя ако все още не сте насели семенцата за оранжерийните домати - сега е времето да го сторите. От многобройните градинарски източници които успях да прочета, се сдобих с информацията че най- добър за садене разсад в градината е деветдесет дневният, за това се опитах да вляза в необходимият срок и насях семената за оранжерийно садене, на 5 януари. Може да се каже, че вече приключихме с поникването и преминаваме към фаза "кръстосване".
  След около две седмици ще е подходящо времето и за пикиране, по едно растение в по- голяма формичка. Аз ползвам кофички от кисело мляко.
  И тази година заложих на любимите си директни едроплодни сортове Розов блян, Розова магия, Хоумстед, Розов дар, а от червените Червен крушовиден, Фантазия, Червен гигант, Бийфстеек и Идеал. До този момент, за мен от хибридите на почит остана само сорт Ръгби.
  alt text • @ivaninka Аз лично от хибридните съм много доволна от Паулина. Раждат много, на китка по 4-5. Средна големина. Много добър вкус. Без зелен пръстен, когато са добре узрели. Плододаването е много дълго от средата на Юни чак до преди първите слани, когато обираме зелени домати за туршии или ги редим на вестници и ги чакаме да узреят. Много са издържливи на болести. Преди две-три години когато в нашия край масово доматите се съсипаха от чернилката от всички сортове, които бях садила само те се позапазиха макар и не на 100%, така, че не успяхме да правим консерви, но имаше в изобилие за ядене и не сме купували от магазина. Надявам се да съм била полезна. • @todorova-sv Благодаря ти за полезния коментар! ☺
  С този сорт се познаваме от 2014 година, но се разминахме заради размера - високият му ръст стигаше покрива на не
  голямата ми оранжерийка и по тази причина се стремях към полудетерминантните сортове : Дорина, Жар, Наслада.
  След като си отворих очите за вкусните директни сортове, всичките ми хибридни кумири се срутиха. Вярно е че като такива, те си имат своите преимущества с подбраните си качества при кръстоската за твърдост и издържливост на плода и за хора чиито градини са далеч от тях и се посещават веднъж седмично хибридът е най- доброто решение - набраните зрели домати, издържат до следващото посещение на ранчото, до нова беритба.
  В моят случай с директните, доматът се откъсва на минутата в която ми потрябва, и престои ли два дена в панерчето неизползван край него започват да кръжат винени мушички, които ме подсещат че не бива да се бавя повече.
  Това, за издържливостта на доматите до късна есен има какво да кажа, но то ще е като ги засадим в оранжерията. 👍


 

0
На линия

246
Потребители

223
Теми

3.0k
Публ.

CVETAR.ORG