Борба с охлювите • След като се оплаквате, че охлювите ви ядат ехинацеите, явно не само аз имам проблем.
  При мене освен малки и големи черупчести има огромно количество големи гадни голи кафяви.
  Ходя в градината винаги с нож и не им прощавам. Миналия уикенд избих около 350, което е нищо. Не става без препарат.
  Няколко години купувах Вениш. Но освен и безобразно скъп, е и гадна отрова. И ме е страх, че може да изтрови полезните хищници, които се хранят с тях. Не бива и да е много близо до зеленчуците.
  Тази година пробвах с нещо друго, и за пръв път от доста време не ми е изяден копъра. И по другите растения пораженията са по-малко.
  Препаратът е немски, не съдържа отрова, а активната съставка е железен фосфат. Не се продава в Бг и от Амазон не доставят до тука, но заедно с транспорта чрез Габко излиза по-евтин от Вениша. Има и друг плюс - гадините се криели някъде да мрат, а не се натръшкват пред лехите с цветя и зеленчуци.
  От него пратих на Пери и Кика. Пери каза, че добре пази ягодите, не знам на Кика какви са впечатленията.
  Ето го препарата:
  Neudorff ferramol. • Подкрепям с две ръце Delphinium. Пазя си го за ядливите растения. С Вениш ръся около цветята и винаги се налага да чистя умрели гадинки. • ръсих го пролетта около луковичните, че бяха подкарали пъпките на нарцисите и нямаше да видя цъфнала китка. изчезнаха оттам. ръсих и около ирисите, понеже много им се точат, а миналата година и цял голям цветонос прегризаха. опазих ги! • Здравейте, ще споделя тазгодишния си опит с охлювите. Четох някъде, че черупките от яйца отблъскват охлвите. Реших да пробвам, събирах и ръсих около хостите, така от 13 хости само една е наядена / просто е в края и бях забравила да наръся около нея/. Може да ми се смеете , но при мен помогна. ☘ • @radoctina69 каза в Борба с охлювите:

  Здравейте, ще споделя тазгодишния си опит с охлювите. Четох някъде, че черупките от яйца отблъскват охлвите. Реших да пробвам, събирах и ръсих около хостите, така от 13 хости само една е наядена / просто е в края и бях забравила да наръся около нея/. Може да ми се смеете , но при мен помогна. ☘

  Черупките сигурно действат. Но... след разграждането не правят ли по-алкална (варовита) почвата?
  А и не убиват гадините, а само ги отблъскват и те заминават да ядат други растения в градината ни. • Доколкото запомних от статията я подхранват с калций. Ръсих и около розичките и хойхерите.


Впишете се, за да отговорите
 

1
На линия

429
Потребители

328
Теми

7.3k
Публ.

CVETAR.ORG