Рододендрони (Rhododendron)
-
Добавям линк към темата от стария форум, която не беше само за снимки: Рододендрон (Rhododendron)
Rhododendron canadense
-
Rhododendron 'Bernstein'
-
Azalea 'Ville d'Orleans'
-
Rhododendron ‘Kazimierz Odnowiciel’PBR
-
Японски азалии... разни
-
'Fantastica' в предния план и 'Bluerettia' в дъното (оказа се че на последния нямам близък план).
'Fantastica'
-
Малеее, чудо!!! Особено комбинациите с ацерите! Брависимо!
-
R. 'Caroline Allbrook'
И с Rhododendron 'Rasputin' в предния план, ама той тепърва има да придава 'на бицепси'...
-
Пираканта, чакай, че аз съм "в серия" от копиране на адреси на снимки и ровичкане за имената. :)))
Rhododendron ’Hachmann's Charmant‘
-
Rhododendron 'Taurus'
-
Тая последната комбинация с хостите е трепач!
-
Винаги се възхищавам на градината ти, Анджи!
-
@didka_bg каза в Рододендрони (Rhododendron):
Винаги се възхищавам на градината ти, Анджи!
И как помниш имената на всичките си цветя!!!!
-
Помня друг път. Правя си справки с поръчките, иначе край! :)))
-
@пери Пери, ти не се ослушвай, а пускай снимки и от твоето райско кътче:)
-
И последният за сезона – Rhododendron 'Libretto'
-
Ау, голям красавец!
-
добре, че влязох в темата, страхотна колекция от рододендрони, прекрасно гледани!
-
Малееее, Анджи, великолепни, невероятно красиви
Адмирации!!!
-
Ами..., те до толяма степен сами се гледат. Захванах се с тях благодарение на неколцината княжевци около нас - запалени колекционери и вещи познавачи, които ми ополестиха, че климатът на Витошката яка е най-подходящ за рододендрони, след Странджа. Освен това тук почвите са с естествена по-висока киселинност, заради иглолистните дървета. Примерно, фигурата с вечнозелените рододендрони е с рН 5,7. Летата са влажни и по-прохладни. И изобщо, има много фактори в полза на рододендроните.
И все пак, вероятно трябва отново да си взема проби от почвите, защото имам известни съмнения дали правилно съм подходила преди години. И вероятно да добавям кисела почвена смес в корените, защото имам сортове, които от няколко години прирастват само на листна маса, но не цъфтят.
Листопадните са по-слънцелюбиви и това е причината да нямам добра колекция от тях, защото съм отредила слънчевите петна на други растения. Но... ще наваксам.Местят се лесно, доокато са в покой, защото кореновата им система е плитка.
И въобще, при мен тези растения просто не проявяват "капризи" и с малко наблюдателност и навременни усилия мога да сътворя чудеса. А още не съм... Някак, разчитам на даденостите на терена и съм оставила нещата да се "носят по течението".
Да не говорим, че колкото пъти разчистя нов терен "за рододендрони", не мога да дочакам късната есен за разместването им и го запълвам лакомо с други растения. :)))