Рододендрони (Rhododendron) • Как добавяш кисела почва в корените? Отгоре ли я слагаш или разкопаваш повърхностния слой и смесваш с него? И каква кисела почва - торф, игли от иглолистни? • Разкопавам в кръг около корените и насипвам смес. На Миро в книгата има описани пропорции за почвени смески. Писала съм за книгата в темата за божурите, въпреки че си струва да бъде специално представена и закупена, защото тя е общообразователна от градинарска гледна точка. А и литературно и фактически е много интересна! Но в зависимост от местната почва, има препоръчителни почвени смеси. В момента не съм вкъщи, ще препиша, като се прибера. • Здравейте на всички,

  Тази сутрин мъжът ми, с цел да ме изненада и зарадва, се прибра с един големичък рододендрон. Горкият е бил ужасно и некоректно подведен от продавачката в магазина, че обичали ужасно много слънче и спокойно можели да живеят на почти целодневно огрята тераса.. Градина нямам, само юго-западна тераса, на която няма шанс да оживее, ако бъде изнесен на вън. Изобщо има ли шанс да живее у дома в саксия? Изпитвам съмнения и за това не съм взимала никога. Преди години направих доста успешен опит с една азалия, която гледах само у дома, докато не заминах за 4 седмици. Помощик гранинарят у дома й беше видял сметката, докато се прибера. Моля дайте съвет, не ми се иска да мъча горкото цвете... • С големи листа ли е? Не е азалия, така ли? Те понасят повече слънце. Моите на село са на целодневен пек. Е, вярно, че не са в саксия.
  Ако е рододендрон, намери място на терасата, където най-малко време пече. Засади го в голяма саксия и поливай според изискванията. В едно кафене при нас има рододендрони, но те са в огромни саксии и се засенчват от сградата и дървета. Въпреки непрофесионалните грижи на персонала (я полели, я не), рододендроните си вървят чудесно и цъфтят.
  Всъщност имам и рододендрон на пълен пек. Преди две години по някое време на деня го засенчваше една дюля, но се разболя и се гътна (буквално ☺ ). Махнахме я и насадих магнолия, но докато започне да прави сянка ще минат доста години. На рододендрона му поизгарят листата и не му е най-добре, защото поливам веднъж седмично (тогава си ходим на село). Но още е жив.
  Ако искаш за почвената смес, си събери опадали иглички от иглолистни. • @delfin Благодаря много за отговора! Rhododendron cosmopolitan, ако трябва да съм точна.. Сравнявайки го с азалията, която имах, определено е с големи листа. Ще опитам да засенчвам, ако видя, че не се получават нещата, ще му потърся нов дом.


 

0
На линия

258
Потребители

250
Теми

3.8k
Публ.

CVETAR.ORG