Рододендрони (Rhododendron) • Как добавяш кисела почва в корените? Отгоре ли я слагаш или разкопаваш повърхностния слой и смесваш с него? И каква кисела почва - торф, игли от иглолистни? • Разкопавам в кръг около корените и насипвам смес. На Миро в книгата има описани пропорции за почвени смески. Писала съм за книгата в темата за божурите, въпреки че си струва да бъде специално представена и закупена, защото тя е общообразователна от градинарска гледна точка. А и литературно и фактически е много интересна! Но в зависимост от местната почва, има препоръчителни почвени смеси. В момента не съм вкъщи, ще препиша, като се прибера. • Здравейте на всички,

  Тази сутрин мъжът ми, с цел да ме изненада и зарадва, се прибра с един големичък рододендрон. Горкият е бил ужасно и некоректно подведен от продавачката в магазина, че обичали ужасно много слънче и спокойно можели да живеят на почти целодневно огрята тераса.. Градина нямам, само юго-западна тераса, на която няма шанс да оживее, ако бъде изнесен на вън. Изобщо има ли шанс да живее у дома в саксия? Изпитвам съмнения и за това не съм взимала никога. Преди години направих доста успешен опит с една азалия, която гледах само у дома, докато не заминах за 4 седмици. Помощик гранинарят у дома й беше видял сметката, докато се прибера. Моля дайте съвет, не ми се иска да мъча горкото цвете... • С големи листа ли е? Не е азалия, така ли? Те понасят повече слънце. Моите на село са на целодневен пек. Е, вярно, че не са в саксия.
  Ако е рододендрон, намери място на терасата, където най-малко време пече. Засади го в голяма саксия и поливай според изискванията. В едно кафене при нас има рододендрони, но те са в огромни саксии и се засенчват от сградата и дървета. Въпреки непрофесионалните грижи на персонала (я полели, я не), рододендроните си вървят чудесно и цъфтят.
  Всъщност имам и рододендрон на пълен пек. Преди две години по някое време на деня го засенчваше една дюля, но се разболя и се гътна (буквално ☺ ). Махнахме я и насадих магнолия, но докато започне да прави сянка ще минат доста години. На рододендрона му поизгарят листата и не му е най-добре, защото поливам веднъж седмично (тогава си ходим на село). Но още е жив.
  Ако искаш за почвената смес, си събери опадали иглички от иглолистни. • @delfin Благодаря много за отговора! Rhododendron cosmopolitan, ако трябва да съм точна.. Сравнявайки го с азалията, която имах, определено е с големи листа. Ще опитам да засенчвам, ако видя, че не се получават нещата, ще му потърся нов дом. • R. Scarlet wonder
  IMG-6781.jpg • Как намаляват рододендроните 😁
  Azalea jap.’Rosinetta’ от поръчка от стария форум. Не помня коя година точно. Има 5-6.
  Тук е от 2015
  alt text

  От този сезон
  alt textБялата почти се е свършила.

  alt text

  Azalea jap.’Schneeperle от 2015 г. Червената не помня откъде е. Сигурно съм я купувала от магазин.
  alt text

  От този сезон
  alt text
  Шнееперле не е отворила напълно цветове и горе-долу ще бива като разцъфти. Но червената отзад е мама миа.
  Мисля, че на японските азалии ще им дойде добре още мъничко слънчево греене. Под асми са.

  Този рододендрон го изхвърлих
  alt text
  От три-четири години беше само клечки, без цвят. Не помня последно дали и листа разви.

  Жалко, че нямам друга снимка на този дребнолистен рододендрон
  alt text

  От сега
  alt text
  Лявата му част е заминала. Мислех и той да последва червения, но му дадох шанс, защото тръгнаха нови леторасли. Те си личат в средата. И "тръгнаха" не означава месеци, а може би две години 😁 . Виждате ги колко големи са сега. • Червената отпред (азалия японика) съм си я купувала на една Цветница преди 3-4 години и повече.
  alt text
  Като я носех, хората се обръщаха да я зяпат (жените, де 😀 ). Беше прекрасен, ефирен облак от цвят. Зелено листо не се виждаше. Тя пък мръзне частично зимата. Особено, когато няма сняг. Бивало е и да я поокоси някой лятото. На пълно слънце е през летните месеци.

  И дойде ред на тази красотичка за сега😀 , защото и е втори сезон при мен.
  Rhododendron obtusum 'Mrs.Nancy Dippel'
  alt text
  На як целодневен пек.
  alt text
  Заслужава малко повечко снимки 😉
  alt text

  alt text

  Този пършивец го забравих
  alt text
  Купуван от магазин. Доскоро му се подмяташе счупения етикет. Може да му имам името някъде из старите албуми.
  alt text
  На върл пек.
  И на него му се каня. Миналата година дори не иска да цъфне.
  Като цяло, тези които показах, не съм забелязала да са нараснали през годините. Е, може със сантиметър-два.
  Не се и оплаквам, защото в интерес на истината, не съм им подсигурила рододендроневи 😀 условия.

  Azalea PERSIL, AZALEA knaphill Anneke
  alt text
  За този тип азалии, следващия път ще се обяснявам ☺ • Да, макар и да са хибриди, си искат въздушната влага , искат лятото да е в третата сряда на юли, не повече , искат мъгли и дъждец да ги мокри, искат Странджа планина . Освен за градинските , това важи и за стайните азалии, за съжаление. Колко съм измъчилааааа, не е истина просто...... • Не е само хладното през лятото и въздушната влажност - при мене ги има в излишък.
  Много важна е киселата почва, а при мене е по-скоро леко варовита. А поливната вода е много варовита. И всичките ми опити за азалии, рододендрони и канадски боровинки бяха абсолютно неуспешни. При това на няколко пъти търчах в гората с изкуствено залесени борове, събирах почва и угнили иглички. Никакъв ефект - умират и нямат шанс.
  Ще си остана със спомените и снимките на нацъфтелите рододендрони в южен Кавказ (Сванети в Грузия).
  Така че май ще оставим Ангелина да отглежда тези красавци, а ние ще се радваме на снимки. • AZALEA knaphill Anneke доразцъфна
  alt text • Бавно изчезващи...., и все пак прекрасни рододендрони , различни.
  Аз имам една Азалия, като гледам листата на горната /не бил Рододендрон/, почвата ми е варовита, обаче мерак, пък е и пек, и сушаво. На сянка под лоза, стои точно като препарирана, Съпругът все ме пита кога ще порасне храста, иначе го махал. Пък тя Азалията си стои ☺ • Не мисля, че пекът точно пречи на азалиите. По-скоро другите фактори - влажност на въздуха, почва, поливане.
  Но каквито, такива. Не са пък толкова зле нещата 😀 • Azalea Maruschka, в момента е в стихията си
  IMG-7107.jpg

  Листопадните азалии прецъфтяха.
  Irene Koster
  IMG-7041.jpg

  Sunte nectarine
  IMG-7042.jpg • @Pyracantha , превъзходни азалии си показала! Много са красиви!
  За статистиката да покажа моите 😁
  Rhododendron ‘Calsap’
  alt text
  При нас летата са доста горещи и сухи. Със сигурност и почвата не му е много ОК. Купих си лилав кристалон. Но той пък е с по-малко калий. Предни години съм торила с такъв, но не мога да направя изводи дали има разлика от друг тор. Миналата торих с бял кристалон.
  alt text

  Azalea jap 'Satomi'
  alt text

  Azalea JUANITA
  alt text

  Rhododendron ‘Golden Torch‘
  alt text
  Ох, много му е зле на този "обстановката". По-горе писах.
  Но геройски се напъва да цъфти всеки път. • И аз да споделя може би моите наблюдения с рододендрона, който ми подари мъжа ми. 2-3 месеца вече у дома. Тъй като нямам градина, стой в хола до прозореца, не посмях да го изнеса на терасата, защото е много жега там. След като прецъфтя, пусна по 1-2 нови разклонения на всяко клонче, което отчупих. Оформя се като перфектно зелено храстче, дори едно листо не е загубил, от както е у дома. Дори ми се струва, че на новите разклонения е изкарал нови пъпки и се мъчи да цъфти отново (може и да греша, но ако стане така ще пиша).
  На какво се дължи отличното му състояние според мен - като изключа местоположението и поливането, с които може би съм се справила за сега, саксията е мулчирана с борови иглички. Освен това имаше доста гранулирана тор и все още има. Държа да отбележа, че така ми беше донесен, аз не съм торила или правила нищо особено, точно поради факта, че забелязах гранулираната тор. За сега не мисля да го пресаждам, но със сигурност на есен може би, ако се наложи, ще се мулчирам саксията след пресаждане.

  П.С. не съм убедена как да кача снимки иначе бих ви го показала. Най-малкото за да разбера, дали се опитва да цъфти отново.1
На линия

280
Потребители

276
Теми

4.7k
Публ.

CVETAR.ORG